Nyutviklet robot viktig i kampen mot bedrageri og korrupsjon i offentlige innkjøp

Anbud365: Nyutviklet robot viktig i kampen mot bedrageri og korrupsjon i offentlige innkjøpVed hjelp av automatiserte verktøy avslørte den europeiske investeringsbanken i fjor flere tilfeller av juks og bedrageri i offentlige anbudskontrakter verden rundt. På bildet Werner Hoyer, president i banken.

Skriv ut artikkelen

En nyutviklet robot kan gjøre at risikoen for juks, bedrageri og korrupsjon i offentlige anskaffelser lettere kan oppdages. I forkant. Det er den europeiske investeringsbanken som rapporter dette i en fersk rapport. I løpet av året og de nærmeste årene regner banken med at det ny utviklede robot-verktøyet også kan tas i bruk av andre, f.eks. i EU. Banken har fra før av et avansert verktøy som med roboten får styrket den analytiske kapasiteten og ytterligere gjør det mulig å avsløre risiko.

European Investment Bank (EIB) la nylig frem rapporten «Fraud investigations 2020». Her kan man bl.a. lese at banken i fjor fikk utviklet det nye robot-verktøyet, som kan benyttes til kontinuerlig vurdering av korrupsjonsrisiko hos bankens motparter. Såkalte «big data» fra EUs database for offentlige anskaffelser grunnlaget.

I rapporten fra fjorårets undersøkelses-innsats på bedragerifronten skriver EIB at verktøyet har vakt mye interesse ikke minst på grunn av den innovative teknologi-bruken og mulighetene for en videre applikasjon.

Også nyttig for andre

Robot-verktøyet vil etter hvert kunne være til nytte for flere EIB-direktorater. Fra et par-tre år tilbake har EIB hatt et automatisert bedrageri- og integritetrisiko-verktøy (FIRST) som kan gi en oversikt over alle igangværende EIB-operasjoner. Roboten øker den analytiske kraften i FIRST fordi den gjør det mulig å vurdere korrupsjonsrisiko i anskaffelser i tilknytning til eksisterende og mulige EIB-samarbeidspartnere.

I tillegg vil roboten også kunne benyttes av andre virksomheter som deltar i offentlige anbudskonkurranser i EU. Verktøyet ble testet, fremholdes det i rapporten, – med suksess – og det blir fullt integrert i den proaktive integritet-metodikken i løpet av 2021. Metodikken benyttes til å skaffe seg oversikt, m.a.o. å komme i forkant av eventuelle uheldige hendelser.

Proaktive fremstøt

Målet er å iverksette proaktive fremstøt for å skaffe seg oversikt over mulig bedrageri-risiko med tilhørende kontroll i flere EIB-områder.

Dataene som FIRST benytter oppdateres daglig, noe som gjør det mulig med «real-time»-overvåkning i alle EIB-operasjoner ved en kombinasjon av mer enn 40 algoritmer. I 2020 ble to infrastruktur-prosjekter i en EU-medlemstat gjennomgått av FIRST-verktøyet. Her ble en serie irregulære forhold avdekket, bl.a. brudd på prinsippet om likbehandling av tilbydere, et inflatert budsjett for deler av anleggsarbeidet og tvilsom faglig erfaring hos det konsortiet som ble tildelt kontrakten. Basert på hva som ble funnet, konkluderte EIB at det forelå brudd på nasjonalt regelverk og at vilkårene for finansiering ikke var til stede. Dermed måtte operatøren allerede betale tilbake noe av lånet som banken hadde innvilget, samtidig som en rekke anbefalinger ble gitt for å forbedre oppdragsgiverens kapasitet på området.

Avsløringer verden rundt

Tilsvarende avsløringer når det gjaldt offentlige anskaffelser, ble avdekket i to veiprosjekter i Sentral-Asia, og juks i flere kontrakter over flere kontinenter med dokumentasjon benytte i forbindelse med en prekvalifisering.

Bli den første til å kommentere på "Nyutviklet robot viktig i kampen mot bedrageri og korrupsjon i offentlige innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.