Britisk innkjøpsmakt skal redusere utslipp og hjelpe arbeidsløs ungdom

Anbud365: Britisk innkjøpsmakt skal redusere utslipp og hjelpe arbeidsløs ungdomGjennom en ny anskaffelsesmodell ønsker den britiske regjeringen å balansere det best mulige kommersielle utkomme av en kontrakt med å bruke myndighetenes innkjøpsmakt til å fremme sosiale nøkkelverdier. På bildet minister for Cabinet Office, David Lidington. Cabinet Office er stabskontor for den britiske regjeringen.

Skriv ut artikkelen

I Storbritannia har sentralmyndighetene lansert en «pakke» med målbare sosiale kriterier som fra og med neste sommer kan legges til grunn i anskaffelsene. Det dreier seg bl.a. om å bruke innkjøpsmakten til å gjøre det lettere for SMB og sosiale entreprenør å konkurrere om offentlige kontrakter, redusere utslipp og bidra til å hjelpe funksjonshemmede og arbeidsledige unge inn i arbeidsstyrken.

Government Commercial Function er et tverrdepartementalt nettverk i den britiske regjeringen, som enten selv anskaffelser eller bidrar ved andre offentlige anskaffelser gjort av sentralmyndighetene. Det er de som står bak det rammeverket som nå er lansert og som er til hjelp ved anskaffelser med sosialt preget innretning. Sentralmyndighetene i Storbritannia kjøper årlig for om lag 525 milliarder i norske kroner.

Til grunn for tilnærmingen ligger en modell som enkelte lokale myndigheter har benyttet for å nå sosiale mål ved bruk av offentlige anskaffelser. Det er de små og mellomstore leverandørene og sosiale entreprenører som er i best posisjon til å levere sosiale verdier gjennom en kontrakt med det offentlige, heter det. Det er fordi de er nærmest «grasrota».

Målbare parametre

Det dreier seg om et standard rammeverk for måling av sosiale resultater ved evalueringen av anskaffelsene, som f.eks. å se om man har bidratt til å fjerne barrierer til offentlige kontrakter for SMB og sosiale entreprenører. Andre prioriterte parametre er forbedring av kompetanse og jobb-muligheter forfunksjonshemmede og øke likestilling og mangfold i arbeidsstyrken.

I et foredrag forleden gav ministeren for Cabinet Office, David Lidington, eksempler. Cabinet Office er et eget departement som fungerer som stabskontor for regjeringen, bl.a. når det gjelder offentlige anskaffelser.

Ungdom og utslipp

I en kontrakt som gjelder eiendomsforvaltning kan f.eks. et departement spesifisere at leverandøren skal gi muligheter for tidligere straffede eller ungdom som hverken er under utdannelse eller i arbeid.

Et annet eksempel fra ministeren gjaldt en logistikkontrakt. Vinneren må kunne vise at han kan håndtere den miljømessige utfordring det er å redusere karbonutslipp og luftforurensing gjennom kontraktsperioden og således bidra til oppfyllelsen av regjeringens 25-årige miljøplan.

Balansere kommersielle med sosiale mål

Gjennom den nye modellen ønsker den britiske regjeringen å balansere det best mulige kommersielle utkomme av en kontrakt med å bruke myndighetenes innkjøpsmakt til å fremme sosiale nøkkelverdier.

Den nye modellen skal tre i kraft neste sommer.

Med hører også en «living will»-plan som skal sikre offentlige tjenester levert av en privat selv om konkurs eller annet sammenbrudd inntrer. Tiltakene der skal gi det offentlige tid til å overføre tjenesteytingen trygt til ny leverandør eller inn i egenregi.

Bli den første til å kommentere på "Britisk innkjøpsmakt skal redusere utslipp og hjelpe arbeidsløs ungdom"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.