Anskaffelser: Svenske kommuner får gjennomgå av leverandør-markedet

Anbud365: Anskaffelser Svenske kommuner får gjennomgå av leverandør-markedet– Anskaffelsesområdet henger etter. Her må kommune-Sverige på en bedre måte møte de krav som næringslivets har, kommenterer Björn Lindgren, som er avdelingssjef for politikk og lokalt foretaksklima i Svenskt Näringsliv (foto: Ernst Henry Photography AB).

Skriv ut artikkelen

I to undersøkelser får svenske kommuner gjennomgå av leverandørmarkedet når det gjelder deres prestasjoner innenfor anskaffelser. I den ene undersøkelsen når snittet for kommune knapt over middels, i den andre gir leverandørene 236 av 290 karakteren «ikke godkjent». Mye gjenstår å gjøre og på tide å fylle på med kompetanse på anskaffelses-området, heter det i kommentarene fra de to mektige organisasjonene bak hver sin undersøkelse.

Både Sveriges Kommuner och regioner (SKR) og Svensk Näringsliv gjør med jevne mellomrom undersøkelser om næringslivets tilfredshet med kommunene. SKR gjør årlige slike, nå også for første gang om hvor fornøyde leverandørmarkedet er med kommunenes service når det gjelder anskaffelser. I den delen av undersøkelsen der dette var med, deltok nær 3000 bedrifter fordelt på 35 kommuner.

Knapt godkjent

I SKR-undersøkelsen får kommunene en NUI-verdi (Nöjd upphandlings-index), der 100 er maks. Når det gjelder anskaffelser oppnådde kommunene NUI 63, med andre ord knapt godkjent. Tilsvarende utenom anskaffelser oppnådde kommunene en verdi på 74, opp 73 fra året før. Ettersom det var første gang anskaffelser var med, finnes det intet sammenlikningsgrunnlag. Verdifastsettelsen for anskaffelser påvirker ikke resten, fordi den håndteres separat fra resten av undersøkelsen.

Undesøkelsen viste at bedriftene setter kompetanse og informasjon høyt på anskaffelses-området, mens effektivitet er det klart viktigste tjenesteområdet på de øvrige områdene. Dette, kommenterer SKR, tyder på at det kan være på tide å fylle på med kompetanse på anskaffelses-området.

Når ikke opp til godkjent

Svenskt Näringsliv undersøker årlig hva de kaller det lokale foretaksklimaet. I undersøkelsen gir foreningens medlemmer karakter til de 290 kommunene på en skala fra en til seks. Selv om bedriftenes vurderinger av kommunene på anskaffelsesområdet, viser siste års tall at hele 236 kommuner ikke en gang når opp til godkjent, ifølge foretakene. I Stockholms län er det bare tre kommuner som får «godkjent» av länets 26 kommuner.

Anskaffelser er fortsatt en utfordring for kommunene, heter det i kommentarene fra Svenskt Näringsliv. Det er en akilleshæl for mange kommuner og har vært det i nærmere et tiår. Gapet til det generelle kommunale kompetansenivået, som er spørsmålet som ligger nærmest over anskaffelser i målingen, øker. Her må, heter det, kommunene på en bedre måte møte de krav som næringslivet har. Foretakene vil gjerne inn på de offentlige markedene, men forutsetningene for å delta gis ikke på en bra måte.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelser: Svenske kommuner får gjennomgå av leverandør-markedet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.