Kjøp av legemidler og apotekvarer bidrar med stor miljøpåvirkning

Anbud365: Kjøp av legemidler og apotekvarer bidrar med stor miljøpåvirkningEksempel på en av Sveriges aller største kilder til påvirkning av miljø og klima som følge av anskaffelser i det offentlige.

Skriv ut artikkelen

Legemidler, apotekvarer og medisinsk utstyr står for 14% av klimapåvirkningen fra offentlige anskaffelser i Sveriges landsting (fylker) og regioner. I noen landsting er andelen betydelig større, heter det i en miljøspendanalyse fra Upphandlingsmyndigheten i Sverige. På andreplass kommer bygg og anlegg med 6% av totalen. I analysen er også med oversikt over utslipp av helseskadelige partikler og hvilken endring av bruk av landareal som anskaffelsene bidrar til.

En miljøspendanalyse er en innkjøpsanalyse der ulike miljøfaktorer integreres, skriver Upphandlingsmyndigheten. Formålet er å undersøke hvilken miljøpåvirkning offentlige anskaffelser kan ha. Samtidig ønsker man også å undersøke hvilken og hvor stor miljøpåvirkning ulike anskaffelser har i relasjon til andre typer innkjøp.

I miljøspendanalysen inngår tre slags miljøpåvirkning: Klimapåvirkning, utslipp av innåndingsbare, helseskadelige partikler og forandring av bruken av landarealer.

Kommunenes miljøbidrag

Det fremgår av Upphandlingsmyndighetens materiale at i 2016 var de svenske kommunenes utslipp av veksthusgasser 12,3 mill CO2-ekvivalenter. Partikkelutslippene er anslått til drøyt 16 400 millioner tonn, og endringene i den globale bruken av landområder beregnes til drøyt 10 milliarder kvm.

Den største innkjøpskategorien i kommunene i Sverige består bl.a. energi, avløp, bygg og anlegg, gate- og eiendomsforvaltning og konsulenttjenester som arkitekter og tekniske konsulenter. I 2016 var de kommunale anskaffelsene i denne kategorien på ca. 91 milliarder og de bidro til utslipp på nesten 3200 millioner tonn CO2-ekvivalenter, endret bruk av landarealer til nær 320 mill kvm og utslipp av helseskadelige partikler i størrelsesorden drøyt 5300 tonn.

Landstingenes og regionenes miljøbidrag

For landstingenes og regionenes del (fylker og regioner) utgjør klimapåvirkningen fra anskaffelser i 2016 6 mill tonn CO2-ekvivalenter, endret globalt bruk av landarealer drøyt 4,48 milliarder kvm og utslipp av innåndingsbare partikler 8500 tonn.

Størst blant landstingenes og regionenes innkjøpskategorier er ulike typer driftsforvaltning. Her er det tjenester knyttet til drift av sykehus og kollektivtrafikk eller tjenester i form av helsesentraler o.l. I 2016 ble 66,6 milliarder svenske kroner utbetalt til tjenesteutøvere innenfor denne kategorien. Utslipp av veksthusgasser som følge av anskaffelsene er anslått til 2 mill tonn CO2-ekvivalenter, og et beregnet press på endring av bruk av landareal i omfang av nesten 1,3 milliarder kvm. Når det gjelder de helseskadelige partiklene som følge av anskaffelsene oppgis det til å være nær 3000 tonn i 2016.

Bli den første til å kommentere på "Kjøp av legemidler og apotekvarer bidrar med stor miljøpåvirkning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.