Kjøp fra private øker, men utgjør mindre og mindre av den «kommunale kaken»

Anbud365: Kjøp fra private øker, men utgjør mindre og mindre av den «kommunale kaken»– Vi ser et trendbrudd for andre året på rad siden oppfølgingen startet i 2006. Kjøp fra private tjenesteleverandører øker fortsatt i nominelle beløp, men minsker derimot i relasjon til de totale kostnadene, sier Annika Wallenskog, sjefsøkonom i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Skriv ut artikkelen

Rett nok øker andelen kjøp fra private tjenesteleverandører, men måler man mot de samlede kostnadene som kommuner og regioner har i Sverige, peker pilen nedover for andre år på rad. Dette fremgår av 2019-utgaven av en årlig rapport fra søsterorganisasjonen til KS i Sverige, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Et trendbrudd, heter det i en kommentar derfra.

Sveriges kommuner och Regioner (SKR) la nylig frem sin årlige rapport «Köp av verksamhet 2019 Kommuner och regioner 2006–2018». Av den fremgår det at svenske kommuner og regioner i 2018 kjøpte eksterne tjenester for 186 milliarder kroner. Det omfatter kjøp både fra private og andre leverandører. Private sto for 79%. Kommunene kjøpte for 114 av disse milliardene, regionene resten.

Kostnadene for all kjøpt virksomheter har økt med 4% nominelt fra 2017 til 2018, mens som andel av de samlede kostnadene gikk kjøp av eksterne tjenester ned med 0,1 prosentenhet i samme periode. Samme bilde får man om man bare tar for seg kjøp fra private – nominelt en økning i kostnader på 2%, mens andelen av det totale sank med 0,3%.

Kjøper 15% fra private

Kommunene kjøpte 15% av sin virksomhet fra private leverandører. Nominelt er det et tall på samme nivå som i 2017, men det er likevel en reduksjon på 0,5 prosentenheter sett som andel av kommunenes totale kostnader. Nedgangen har sammenheng med at det i 2015-2016 ble en kraftig økning i kjøp fra private som følge av kommunenes ansvar for den da økende innvandringen.

Når det gjelder regionene, kjøpte de i 2018 12% av din virksomhet fra private. Det er i nominelle tall 7% mer enn året før, og også en vekst på 0,1 prosentenhet som andel av de totale kostnadene til regionene.

Kraftig nedgang

Oppsummeringen i rapporten viser at antall private leverandører som utfører oppdrag for kommuner og regioner er gått ned i løpet av 2018 eter flere år med kontinuerlig økning. En kraftig nedgang finner man først og fremst blant leverandører av tjenester innenfor omsorg og boenheter for asylsøkere, men også innenfor primærhelsetjenesten – som følge av en pågående konsolidering av markedet, heter det i SKR-rapporten.

I hele perioden 2014 til og med 2018 utviklet kjøp av virksomhet som andel av de totale kostandene svakere enn i mandatperioden før. Interessen for etablering av privat drevet virksomhet er større der innbyggerantallet er stort og i tettbefolkede områder. SKR har kartlagt at 30 kommuner som har innført valgfrihetssystemet – med et gjennomsnittlig innbyggerantall på 15 000 – ikke har en eneste ekstern tjenesteleverandør på området.

Bli den første til å kommentere på "Kjøp fra private øker, men utgjør mindre og mindre av den «kommunale kaken»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.