Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6.oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6.oktoberMed Norgesmodellen mot useriøse aktører på det offentlige anbudsmarkedet kommer det strengere krav til leverandører i både renholdsbransjen og bygg- og anleggsnæringen. Samfunnsbedriftene støtter opp under regjeringens målsetning om et seriøst arbeidsliv, sier juridisk direktør Agnete B. Sommerset (foto: Jill Johannessen, Samfunnsbedriftene).

Skriv ut artikkelen

Kanskje unngås nedetid på Doffin når nye kunngjøringsskjemaer tas i bruk om få dager. Oslo kommune skal offentliggjøre liste over leverandører, og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har ute en konkurranse om skybaserte plattformtjenester. Krav om miljødeklarasjon (EPD) griper om seg, tøffe krav i kontrakt med Mesta gir 65% utslippskutt, og ny kommune velger Storebrand som pensjonsleverandør. I Sverige øker andelen SMB-ere som er med i det offentliges anbudskonkurranser. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Ikke Doffin-nedetid likevel?

9. oktober kommer nye Doffin og markerer startskuddet for å ta i bruk de nye kunngjøringsskjemaene – eForms. Det er tidligere kommunisert mulig nedetid på Doffin i forbindelse med overgangen til nye skjemaer, men DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) planlegger for å unngå dette.

Konkurranse om skybaserte plattformtjenester

DFØ ved Markedsplass for skytjenester har kunngjort en omfattende konkurranse for skybaserte infrastruktur- og plattformtjenester (IaaS/PaaS). Konkurransen gjennomføres på vegne av 317 virksomheter og som en konkurransepreget dialog med 6-8 leverandører. DFØ tar sikte på å inngå 2-4 parallelle rammeavtaler.

Åpen leverandør-liste i Oslo

Oslo kommune skal etablere en sentral og offentlig tilgjengelig nettside med oversikt over alle kommunens leverandører som har fakturert Oslo kommune for mer enn kr 100 000 (eks. mva.) siste kalenderår. Det fremgår av forslag til kommunens overordnede tiltaksplan mot korrupsjon 2024– 2027, jfr sak i byrådet.

Anbudskonkurranse om avisdistribusjon

Samferdselsdepartementet vil i høst utlyse en ny anbudskonkurranse for statlig kjøp av avisdistribusjon. Konkurransen gjelder kjøp av distribusjon til alle adresser som ikke dekkes av kommersielt avisbudnett. Kontraktens varighet er ett år med mulighet til å forlenge i ett år.

Krav om miljødeklarasjon griper om seg

I offentlige anskaffelser har etterspørselen etter EPD økt spesielt i de siste to til tre årene og er en viktig drivkraft for det grønne skiftet, heter det i VVS Aktuelt, som omtaler en bedrift som har lansert sin første miljødeklarasjon/EPD på E3 sluseventiler. Og flere kommer, melder bedriften.

Støtter strengere krav

Ved nyttår skal det stilles strengere krav til både renholdsbransjen og bygg- og anleggsnæringen. Samfunnsbedriftene støtter opp under regjeringens målsetning om et seriøst arbeidsliv, sier juridisk direktør Agnete B. Sommerset, som legger vekt på anstendige arbeidsforhold og lønn etter gjeldende satser.

Kutter utslippene med 65%

Klimakrav i kontraktene gir trygghet for at bedrifter tør å satse på innkjøp av vesentlig dyrere maskiner, sier konserndirektør Rolf Dale i Mesta. Statkraft-eide Eviny har stilt tøffe klimakrav i kontrakten med Mesta. De to gjennomfører et anleggsarbeid som kutter klimagassutslipp til en tredel i forhold til et ordinært prosjekt, ifølge en pressemelding.

Svekker mulighetene til å nå klimamålene

Utelatelse av biodrivstoff fra offentlige anskaffelser fører til en betydelig innskrenkning av mulighetene til å oppnå klimamålene, sier administrerende direktør i Drivkraft Norge, Kristin Bremer Nebben. Det fremgår av deres høringssvar ifm krav om nullutslipp av klimagasser fra ferjer og hurtigbåter.

Flere kontrakter innenlands

I et innspill til forslag til forskrift med krav om nullutslipp av klimagasser fra ferjer og hurtigbåter skriver Maritimt Forum bl.a. styre offentlige anbudskontrakter mot norsk verdiskaping og miljøkrav for å sikre at flere av kontraktene går innenlands og ikke utenlands. I tillegg å etablere en ekspertenhet med høy kompetanse på offentlige anbud.

Kan ikke takke det offentlige

– Eneste grunnen til at Bureau har klart å bli tre år er fordi private organisasjoner og selskaper har turt å ta sjansen på nye ideer og ikke-etablerte navn, heter det i Kampanje. Bedriften har liten tro på å få se offentlige kroner i kassen fremover. Ikke slik pris vektlegges i anbudsrunder i dag. De har testet og endte som nr. 13 av 13 tilbydere.

Storebrand som pensjonsleverandør

Storebrand har vunnet anbudet om å levere tjenestepensjon til Askøy kommune. Tidligere i år besluttet Austevoll kommune å flytte tjenestepensjonen til Storebrand, og det pågår for øyeblikket anbudskonkurranser i Vestland fylkeskommune og Ulstein kommune, heter det i en pressemelding.

Aktivitetsvekst i industrien i august

DNB PMI (innkjøpssjefindeksen), justert for normale sesongsvingninger, ble 51,4 i august. Det tyder på at industriaktiviteten økte i august. Riktignok avtok indeksen med 4,9 poeng fra juli, men PMI for juli overvurderte trolig aktiviteten. Delindeksene for nye ordre og produksjon avtok markert fra juli, mens sysselsettingsindeksen steg tydelig.

Lokale i opprør mot kommunen

Et gryende opprør blant lokale bygg-entreprenører er i ferd med å bre seg i Indre Østfold. Lokale entreprenørene mener oppdrag må deles opp for at også lokale entreprenører har mulighet til å delta i anbudsrundene. Lokale entreprenører bruker gjerne også lokalt innkjøpt materiale, heter det i Smaalenenes Avis.

Krav til miljøkvaliteter i bygg

Norsk Eiendom har gitt innspill til hva det nye byrådet i Oslo skal prioritere innenfor bolig- og byutviklingspolitikk, bl.a. at kommunen i enda sterkere grad stiller krav til miljøkvaliteter i byggene som etterspørres, ifølge etstatenyheter.no.

Innkjøpskontroll hver mandag

Ledergruppen i Ålesund kommune har innført ansettelses- og innkjøpsstopp. På grunn av det store merforbruket er det nødvendig å stramme inn på innkjøp. Ledergruppen skal hver mandag gå gjennom innmeldte anskaffelser. Bare innkjøp som er strengt nødvendig og vurdert opp mot lovpålagt drift sliper gjennom.

Innfører innkjøps-nåløye

Halden kommune styrer mot et kraftig underskudd, melder nrk.no. Nå innføres både ansettelses- og innkjøpsstopp. På samme måte gjør kommunen unntak for innkjøp som knyttes til drift av tjenester som må gjennomføres for å ikke bryte loven. – Innkjøp utover dette skal ikke finne sted, skriver kommunedirektør Roar Vevelstad.

Island med innkjøpsmesse

Fra 16. til 19. oktober vil Islands første statlige innkjøpsfondmessen finne sted. Søkelys skal rettes mot innovative løsninger og mulige besparelser ved bruk av data. Bedrifter viser frem hva de kan, studenter inviteres og en konkurranse skal gjennomføres: Beste, mest effektive fellesinnkjøp – og størst besparelsen ved bruk av data.

Flere svenske bedrifter leverer tilbud

En undersøkelse fra Företagarna viser at antallet bedrifter som har levert tilbud i offentlige anbudskonkurranser er opp fem prosentpoeng siden 2015. Over 1100 foretak var med i undersøkelsen. På den annen side sier 48% av småbedriftene at offentlige anskaffelser er blitt mer komplisert og 73% sier det ofte stilles irrelevante krav.

EU dytter på for mer innovative innkjøp

EU-Kommisjonen vil sette mer fart i innovative offentlige innkjøp. Det gir muligheter for danske regioner, kommuner og virksomheter, sier rådgiver i Greater Copenhagen EU Office. Kontoret hjelper med å finne relevante prosjekter og samarbeidspartnere, heter det på nettsiden til Center for offentlig-privat Innovation.

Doble konkurranseutsettingen

Regjeringen bør i samarbeid med kommunene ha som ambisjon at minst 50% av de konkurranseegnede oppgavene legges ut på anbud i år 2050, mener rådgiverbransjen i Dansk Erhverv. I årene 2015-2022 ble mellom 26 og 27,5% av slike oppgaver konkurranseutsatt.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6.oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.