75 nye mill. til innovasjonspartnerskap – 14 allerede i gang

Anbud365: 75 nye mill. til innovasjonspartnerskap – 14 allerede i gangInnovasjonspartnerskap gir det offentlige muligheten til å utnytte potensialet som ligger i et nyskapende norsk næringsliv, sier næringsminister Iselin Nybø (foto: Marte Garmann).

Skriv ut artikkelen

Fra 2017 er det satt i gang 14 innovasjonspartnerskap fra ulike sektorer fra store deler av landet. 51 offentlige prosjektdeltakere og 500 små og store selskaper har vært involvert i de ulike prosjektene, melder Innovasjon Norge og Norges forskningsråd. Nå lyser de ut ytterligere 75 millioner til offentlig-privat partnerskap.

Innovasjonspartnerskap er en modell for tett dialog og samarbeid om innovasjon med næringslivet. Målet er å utvikle helt nye produkter og løsninger som ikke finnes på markedet, og å ta dem i bruk. Slike innovasjonspartnerskap øker det offentliges kapasitet, bidrar til innovasjon og utløser vekst i nye næringer. Det er dermed et kraftig innovasjonsverktøy, som bidrar til økt produktivitet og verdiskaping i både offentlig og privat sektor.

Frist for innlevering av skisser til nye partnerskap er 16. april 2020 (kl. 17.00). Skissene vil bli vurdert av et rådgivende panel og søkerne vil få tilbakemelding 5. juni. Mellom 5 til 8 prosjekter vil få økonomisk og rådgivende støtte til innovasjonspartnerskap. Rammen på den økonomiske støtten er fra 7 til 15 millioner per prosjekt. Pengene kommer fra Nærings- og fiskeridepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Samferdselsdepartementet. Alle offentlige finansierte virksomheter som forvalter offentlige oppgaver og som omfattes av anskaffelsesregelverket, som kommuner og etater. Bedrifter og privatpersoner kan ikke søke.

Ikke bare økonomisk bistand

I tillegg til økonomisk støtte får vinnerne bistand med prosessen fra Innovasjon Norge, Nasjonalt program for leverandørutvikling og Digitaliseringsdirektoratet.

Tidligere innovasjonspartnerskap viser at det er fullt mulig å koordinere offentlige aktører som har felles utfordringer, på tvers av kommune og stat. I tillegg sikrer organiseringen at små og store kommuner kan jobbe sammen og dra nytte av kompetansen og resultatene i felleskap. Erfaringen viser også at gründerselskaper stiller sterkere enn i vanlige anskaffelsesprosesser, og flere har vunnet frem i de ulike konkurransene.

Forankring og tett samarbeid

Innovasjonspartnerskap tar utgangspunkt i et offentlig behov, krever forankring hos toppleder og tett samarbeid mellom offentlige og private om å utvikle nye løsninger til bruk i offentlig sektor. Det legger til rette for at flere offentlige aktører kan gå sammen om å utvikle løsninger på felles behov. Ordningen er både en anskaffelsesprosedyre og en arbeidsmodell for dialog og innovasjonssamarbeid med næringslivet, heter det i meldingen fra Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.

– Vi trenger en offentlig sektor som våger å tenke nytt og som satser på innovasjon. Innovasjonspartnerskap gir det offentlige muligheten til å utnytte potensialet som ligger i et nyskapende norsk næringsliv, sier Nybø. – Innovasjonspartnerskap viser hvordan innovative virkemidler kan løse store samfunnsutfordringer. Dette kan bidra til alt fra tunnelsikkerhet til eldreomsorg, sier næringsminister Iselin Nybø.



Bli den første til å kommentere på "75 nye mill. til innovasjonspartnerskap – 14 allerede i gang"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.