Alternativ modell for offentlig-privat samarbeid – risikoavlastning for kommuner

Anbud365: Alternativ modell for offentlig-privat samarbeid – risikoavlastning for kommunerNye former for samarbeid og partnerskap kan bidra til å løse samfunnsflokene og utfordringene vi vet kommer om kort tid, og som mange kommuner allerede opplever, ifølge styreleder i KS Gunn Marit Helgesen, da hun nylig åpnet en KS-konferanse. Her sammen med Morten Borge, konserndirektør i Ferd sosiale entreprenører.

Skriv ut artikkelen

En alternativ modell for offentlig-privat samarbeid med fordeling av ansvar og risiko inngår som en del av et satsingsområde i KS. Det dreier seg om sosiale effektinvesteringer – eller effektkontrakter. Modellen vektlegger resultater av tiltak fremfor aktiviteter og ressursinnsats, og gjør det mulig å teste nye tiltak og løsninger raskere. Tre hovedgrunner ligger bak hvorfor KS satser på dette.

KS arrangerte nylig en konferanse i samarbeid med Ferd sosiale entreprenører med kommuner og sosiale investorer som målgruppe. Effektinvesteringer, eller effektkontrakter, er en av flere veier å gå for å skape et bedre samfunn og bedre tjenester i kommunene, sa Gunn Marit Helgesen – styreleder i KS – da hun innledet konferansen.

Sosiale effektinvesteringer – eller effektkontrakter – er en kontrakt der private investorer finansierer et tiltak med et fastsatt resultatmål, og blir tilbakebetalt av det offentlige om målene nås. Myndighetene betaler bare hvis resultatene oppnås og investorene tjener bare dersom samfunnet også gjør det.

En alternativ modell

Effektkontrakt, tidligere kalt velferdsobligasjon, er en alternativ modell for offentlig-privat samarbeid med fordeling av ansvar og risiko. Modellen vektlegger resultater av tiltak fremfor aktiviteter og ressursinnsats, og gjør det mulig å teste nye tiltak og løsninger raskere. Gjennom å bruke effektkontrakter kan det offentlige skalere tiltak som viser seg å fungere godt for målgruppen, og avslutte tidligere og uten kostnad de tiltakene som ikke fungerer. Avtaleformen kan også lette samarbeid med for eksempel sosiale entreprenører og andre mindre tradisjonelle eller innovative aktører.

KS har en egen satsning på utviklingen av effektinvesteringer, inklusive effektkontrakter. Nye former for samarbeid og partnerskap kan bidra til å løse samfunnsflokene og utfordringene vi vet kommer om kort tid, og som mange kommuner allerede opplever, konstaterte Helgesen, og gav tre hovedgrunner for hvorfor KS satser på dette:

  • Bidra til å skape sosial og økonomisk bærekraft
    • Kommunene trenger risikoavlastning
    • Må få mer kunnskap om hvordan tiltak virker, må tvinges til å måle effekt.

Risikoavlastning

Konferansens tema var spesielt knyttet til sosial og økonomisk bærekraft. Helgesen minnet imidlertid om at det er krevende for kommunene å prioritere utvikling og innovasjon. Det er stramme budsjetter og knapphet på tid, men det er viktigere enn noensinne.

Kommunene har behov for risikoavlastning, poengterte hun og gledet seg derfor over at flere vil være med å ta den økonomiske risikoen innovasjoner faktisk innebærer. Ved å måle effekter istedenfor aktivitet, kan kommunene faktisk få en trygghet for at tiltakene virker

Bli den første til å kommentere på "Alternativ modell for offentlig-privat samarbeid – risikoavlastning for kommuner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.