Avtaler med halvkommunalt næringsselskap gjort uten kunngjøring

Anbud365: Avtaler med halvkommunalt næringsselskap gjort uten kunngjøringI likhet med nabokommunen Oppdal, har Sunndal kommune avtaler med et halvkommunalt næringsselskap og felles for begge kommunene er at avtalene de har gjort er i strid med anskaffelsesregelverket. Kommunedirektør Randi Dyrnes orienterte nylig kommunestyret i Sunndal om situasjonen (foto: Sunndal kommune).

Skriv ut artikkelen

Avtalene Sunndal kommune har med Sunndal Næringsselskap er ikke i tråd med anskaffelsesregelverket. Det er dommen fra KS Advokatene. Det dreier seg om kunngjøringspliktige anskaffelser. Næringsselskapet eies av kommunen sammen med private interesser, der kommunen har over 50% eierskap. Avtalene mellom kommunen og næringsselskapet.

Møre og Romsdal-kommunen Sunndal med sine drøyt 7000 innbyggere grenser bl.a. til Oppdal. Kommunen har en avtale med Sunndal næringsselskap (SUNS) som de bad KS Advokatene se på. Bakgrunnen er at det for en tid tilbake ble kjent at kjent at Oppdal kommune i flere år har brutt loven om offentlige anskaffelser. Det ble stilt spørsmål ved om Sunndal kommune kunne være i samme situasjon. Oppdal har i flere år gitt konsulentoppdrag til Nasjonalparken Næringshage, og dette er oppdrag som skulle ha vært lagt ut på anbud.

Nå foreligger vurderingen fra KS Advokatene, skriver lokalavisene Driva og Aura Avis. Kommunedirektør Randi Dyrnes orienterte nylig kommunestyret at avtalene Sunndal kommune har med Sunndal Næringsselskap, ikke er i tråd med anskaffelsesregelverket. Det er den klare tilbakemeldingen fra KS Advokatene. – Dette har vi ikke håndtert på riktig måte, la Dyrnes til.

Kunngjøringspliktige

Det dreier seg om kunngjøringspliktige anskaffelser. Kommunedirektøren pekte på flere muligheter for veien videre. Én kan være at kommunen står som eneste eier av selskapet. I dag eies Sunndal Næringsselskap av kommunen (51%) og lokalt næringsliv (49%). Kommunen har spurt KS Advokatene om hvordan dette ville stille seg dersom kommunen var eneste eier av selskapet. Da er svaret fra advokatene at det er å regne som utvidet egenregi, slik at kommunen kan gi slike oppdrag til selskapet, uten at en må gå ut med kunngjøring.

Et annet alternativ, heter det, er å gjøre jobben selv, eventuelt at næringsarbeidet organiseres som i dag, men at oppdrag lyses ut, i tråd med anskaffelsesregelverket. Er avtalene på over 1,3 millioner kroner må det ut på EØS-området. Kommunedirektøren la til at dagens avtaler med SUNS, kan videreføres til utløpsdato. Hun sa kommunen har rådført seg med KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser), og der fått tilbakemelding om at praksis er at kommunen kan fullføre avtalen. – Og så gjøre det riktig fra neste milepæl.

Hva nå?

Ordfører Ståle Refstie vil ta initiativ overfor andre eiere i SUNS, i lys av tilbakemeldingen fra KS Advokatene, for å høre hvordan de tenker om selskapet framover. Største eier utenom Sunndal kommune er Sunndal næringsforening, men også selskap som Hydro Aluminium og lokale banker er inne på eiersiden.

Bli den første til å kommentere på "Avtaler med halvkommunalt næringsselskap gjort uten kunngjøring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.