Bærekraft, innkjøpsledelse og miljøvekting på Larvik-samling for kommune-innkjøpere

Anbud365: Bærekraft, innkjøpsledelse og miljøvekting på Larvik-samling for kommune-innkjøpereOrdfører i Larvik kommune, Birgitte Gulla Løken (t.v.) og Linda Bamberg, styreleder, KSA og innkjøpsansvarlig, Dønna kommune, ønsker velkommunen på KSAs Årssamling 23.-24.april. Bamberg skal for øvrig også, ila samlingen orientere om nytt fra KS Anskaffelsesforum, status KSA FOU og DFØs anskaffelsesundersøkelse 2024.

Skriv ut artikkelen

Om tre uker setter kommunale innkjøpere seg stevne i Larvik – da er det tid for KSA Årssamling 2024. Det er det første i sitt slag etter fjorårets kommunevalg, og for innkjøperne er det da som for alle andre i kommunene – nye koster, nye krav. Disse kravene er innkjøpere innstilt på å innfri, ifølge arrangørene. Programmet for samlingen preges av to høyaktuelle temaer i så måte – bærekraft og innkjøpsledelse. Og når det gjelder bærekraft, er erfaringsutveksling knyttet til årets skjerpede miljøkraft selvfølgelig med i Larvik.

Årssamlingen som KS Anskaffelsesforum (KSA) arrangerer årlig (KSA Årssamling), foregår i Larvik denne gangen – 23.-24.april. Og som vanlig kombineres årssamlingen med årsmøtet i KSA, som på dagsordenen bl.a. har handlingsplan, valg og andre, vanlige årsmøtesaker.

Konkrete forventninger

Rammen rundt årets samling er beskrevet i invitasjonen slik: «De nye kommunestyrene har ofte ønsker om økt ivaretagelse av bærekraft, digitalisering og stimulering av lokalt næringsliv. Samtidig ser vi at anskaffelsesfaget krever høy kompetanse og økte ressurser i kommunene for å klare å følge opp kravene. Forventningene blir mer konkrete til oss, samtidig som vi merker vi at forankringen og interessen fra ledelsen øker. Administrativ og politisk ledelse ser nå viktigheten av faget vårt som en støttefunksjon til mer lønnsom og effektiv tjenesteproduksjon, og de nye forventningene må vi klare å innfri.»

Årssamlingen er i år inndelt i to – hver av de to dagene har hvert sitt hovedtema: 23. april er det bærekraft, dagen etter r det innkjøpsledelse. Egentlig er det også et tredje hovedtema om man tar med to faste poster – oppdatering fra KSAdvokatene og DFØ (Direktoratet for forvalting og økonomistyring) i tillegg til avrapportering fra KSA om arbeidet siste år.

Bærekraft og Anskaffelsesutvalget

På bærekraftsdagen får deltakerne høre om vekting av miljøkriterier i fire kommuner: Hå, Bærum, Trøndelag (fylkeskommune) og Stavanger – etterfulgt av diskusjon – og erfaringsoverføring – mellom konferanse-deltakerne. Helga Nermoen Burheim fra DFØ skal ta for seg vurdering av klima- og miljørisiko, samt bruk av klimakalkulator. Fredrik Tronhuus, kommunikasjonssjef MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) bidrar også med klimakalkulator som tema: «Bygg og anleggsbransjen har blitt enige om en felles klimakalkulator for å skape likebehandlende miljøvurdering».

Og mer bygg og anlegg blir det: Monica Skjønhaug, faglig rådgiver og Torstein Åkra, Virksomhetsleder anskaffelser, Larvik kommune har «Miljø i bygg – Bruk av EPD i anskaffelser» som tema.

Medlem av Anskaffelsesutvalget, Beatrice D Hennyng, KS Advokatene, skal fortelle om utvalgets første delutredning, og der blir det nok en del bærekraft-temaer å få høre om. I utvalgets delutredning nr. 2, som de nå er i gang med, skal det dreie seg om erstatning, sanksjoner og avvisning – så kan jo de fremmøtte på KSAs årssamling kanskje håpe på en sniktitt inn i dette arbeidet.

Innkjøpsledelse

Innkjøpsledelse er overskriften på dag 2 av årssamlingen, og her finner vi bl.a. Geir Furuodden, rådgiver anskaffelser, Larvik kommune om «Innkjøpsanalyseverktøy og hvordan dette brukes i Larvik kommune som en del av virksomhetsstyring». De to DFØ-seniorrådgiverne Terese Aas og Anna Katrine Asprem Hvardal spør hva strengere krav til anskaffelsespraksis har å bety for arbeidet med anskaffelsesstrategi. Og Marius Langseth, Kristiania høyskole, orienterer om trender og endringer i anskaffelsesfaget. I tillegg skal en representant for KS foredra om anskaffelsesprosessen rundt kjøp av velferdsteknologi, KI og øvrige skytjenester – i tillegg til å svare på hvordan man bygger opp kontrakten for å oppnå målsetningen med anskaffelsen.

Bli den første til å kommentere på "Bærekraft, innkjøpsledelse og miljøvekting på Larvik-samling for kommune-innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.