Ber om bruk av offentlige anskaffelser for å redde regnskogen

Anbud365: Ber om bruk av offentlige anskaffelser for å redde regnskogenNæringsminister Monica Mæland får fortsatt innspill til den stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser som hun har bebudet neste vår.

Skriv ut artikkelen

Norge bør ha som mål at norske offentlige anskaffelser ikke bidrar til avskoging av regnskog eller annen regnskogsødeleggelse. Innspillet kommer fra Regnskogfondet til den varslede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser. Det gis også forslag til en tre-trinns operasjonalisering for hvordan målet i ulike sektorer og for ulike produktgrupper skal nås.

Fondet skriver at det er samstemthet i norsk offentlighet og sentrale politiske og næringslivsmiljøer om at Norges offentlige anskaffelser ikke skal bidra til regnskogødeleggelse. Ambisjonen bør være at målet nås innen 2020, i tråd med FNs bærekraftsmål og ambisjonene til toneangivende aktører i næringslivet, heter det.

Stortingsmeldingen bør også, ifølge fondets uttalelse, redegjøre for hvordan målet om ikke å bidra til avskoging og regnskogsødeleggelse kan operasjonaliseres i de ulike sektorene. Regnskogfondet mener følgende tre-trinns tilnærming kan være hensiktsmessig:

 1. Bevisstgjøring og kartlegging av offentlige anskaffelsers kobling til regnskogsødeleggelse
 2. Utforming av sektorvise mål og veiledninger
 3. Gjennomføring av tiltak

Særlig relevante produktgrupper

Etterspørselen etter råvarer som palmeolje, tømmer, soya og mineraler til produksjon av mat, dyrefôr, treprodukter, papir og drivstoff er hovedårsakene til at regnskogen forsvinner. Det er derfor viktig å ha oversikt over bruken av disse råvarene og produktene i offentlig sektor. Sektorer og produktgrupper som er særlig relevante i denne sammenhengen er:

 • Mat og fôr
 • Byggevare
 • Biodrivstoff
 • Papir og emballasje
 • Møbler og andre treprodukter
 • Oppvarming og energiproduksjon

Still krav til leverandøren

Regnskogfondets anbefaling til alle som står i fare for å ha en forbindelse til avskoging gjennom sin forsyningskjede, er å stille krav til leverandøren av varen man kjøper, og ikke bare til selve varen. For å unngå at norske offentlige innkjøp bidrar til tropisk avskoging bør det bare kjøpes produkter og tjenester fra leverandører og produsenter som har en åpen og sporbar forsyningskjede, og som kan garantere at de selv og underleverandørene deres følger disse prinsippene:

 • Ingen tropisk avskoging eller skogødeleggelse
 • Ingen ødeleggelse av tropisk torvmyr
 • Ingen konflikt med menneskerettigheter, inkludert urfolks rettigheter

For de ulike sektorene er det en fordel å utarbeide veiledninger som håndterer de sektorspesifikke problemstillingene, fastslår Regnskogsfondet.

Bli den første til å kommentere på "Ber om bruk av offentlige anskaffelser for å redde regnskogen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.