Felles klimakrav og -kriterier for 23 kommuner, fylkeskommune og innkjøpssamarbeid

Anbud365: Felles klimakrav og -kriterier for 23 kommuner, fylkeskommune og innkjøpssamarbeidTone Skau Jonassen er klimarådgiver i Vestfold og Telemark fylkeskommune (foto: Liv Sigrun Nykos Midtun).

Skriv ut artikkelen

Vestfold og Telemark fylkeskommune har startet et toårig prosjekt som skal gi et felles løft når det gjelder klimakrav i kommunenes og fylkets anskaffelser. Det skal lages felles krav og kriterier til bruk for alle de 23 kommunene, fylkeskommunen selv og innkjøpssamarbeidene i regionen.

Sammen skal de bygge kunnskap og kompetanse. Det skal produseres kriteriebank med gode eksempler innen klimakriterier for f.eks. anskaffelser innen bygg og anlegg, transport og IKT. En egen klimarådgiver, Tone Skau Jonassen er på plass for å sørge for at resultatene nås: Flere og bedre klimavennlige anskaffelser.

Fylkeskommunen kjøper inn varer og tjenester for ca. to milliarder hvert år. Om lag 96% av fylkeskommunens sine utslipp er indirekte utslipp – innkjøp av varer og tjenester, såkalte i scope 3. Her ligger bl.a. kollektivtrafikk, skoleskyssordningen, tjenestereiser og avfall. En rapport fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og Miljødirektoratet viser at hele 70% av utslippene kan kuttes om det settes klimakrav i anskaffelser.

Klimasatsmidler og kompetanse

Nå satses det med sikte på systematisk arbeid med klimakrav i anskaffelser, i regi av Klima‐ og Energinettverket i Vestfold og Telemark. Klimasats-penger er innvilget, og det skal bygges kunnskap og kompetanse, heter det på nettsiden til fylkeskommunen.

– Kommuner og fylkeskommunen skal hjelpes med å sette krav i anskaffelser til nullutslippsløsninger og sirkulære løsninger, særlig innenfor områdene transport, bygg og anlegg, sier klimarådgiver Skau Jonassen.

– Økt kompetanse i kommunene vil igjen gjøre kommunen bedre i stand til å dele kompetansen internt, fremhever hun.

Lettere å følge opp

Ved å arbeide for å få på plass felles kriterier på samme innkjøpsområde blir det lettere for både innkjøpsnettverkene i fylket og kommunene selv å følge opp arbeidet med anskaffelser.

– Dette vil, poengterer hun, også bidra til bedre rutiner og struktur på arbeidet med klimavennlige anskaffelser i kommunene. Vi håper mange av innkjøperne i regionen blir med på prosjektet og kutter klimagassutslipp.

Bli den første til å kommentere på "Felles klimakrav og -kriterier for 23 kommuner, fylkeskommune og innkjøpssamarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.