Et uforståelig høyt krav, sa retten og kuttet vederlag fra 84 til 20 mill i dom

Anbud365: Et uforståelig høyt krav, sa retten og kuttet vederlag fra 84 til 20 mill i domHavnedirektør Jørn-Even Hanssen i Tromsø havn, har hatt en runde i retten i forbindelse med gravearbeider på et nytt kaianlegg i byen.

Skriv ut artikkelen

Kravet til vederlag fra en underleverandør ut over kontrakten i forbindelse med håndtering av omfattende, men uforutsette komplikasjoner knyttet til et nytt kaianlegg var 84 mill. Både entreprenør og byggherre avviste kravet og saken endte dermed i retten. Et krav som er uforståelig høyt, mange ganger høyere enn kontraktens verdi og også mange ganger høyere enn endelig påstand (67.5 mill), bemerket tingretten, og havnet på et oppgjør nær 20 mill.

Saken for Nord-Troms og Senja tingrett (22-100876TVI-TNTS/TTRM) gjaldt krav om kontraktsvederlag og vederlagsjustering/tilleggsvederlag etter sluttført utførelsesentreprise. Oppdraget var knyttet til gravearbeid på et nytt kaianlegg i Tromsø, og striden gjaldt det som skulle være en liten utfylling i sjøen for å lage en større containerkai.

Hoved- og underentreprenør

Arbeidene ble utlyst som en åpen anbudskonkurranse høsten 2020. Rogaland-entreprenøren Vest Betong AS vant konkurransen i regi av Tromsø havn. Vest Betong knyttet til seg Bodø-entreprenøren Roald Madsen AS som underentreprenør for å foreta grunnarbeidene i prosjektet. Kontrakten mellom Tromsø Havn og Vest Betong ble stipulert til drøyt 34 mill.

Raskt ble det klart at oppdraget var langt mer omfattende enn underentreprenøren hadde sett for seg. Det ble ganske umiddelbart klart at det var utfordringer knyttet til å bruke en ny-innkjøpt gravemaskinen til å arbeide fra land som planlagt. Det hele endte med at Madsen måtte leie inn en lekter for å grave fra sjøen – til langt høyere kostnader. Tromsø havn ble varslet om dette, inklusive krav om vederlagsjustering grunnet overgang til lekterdrift, og økte kostnader ved leie av taubåt/lekter. Kravene ble avvist av Tromsø Havn.

Sluttoppgjøret

Også mengdene i prosjektet hadde øket betydelig – fra kontraktens anslag på 7 780 m³ til i overkant av 15 000 m³.

Så kom sluttfaktura fra Roald Madsen, som ble videreformidlet fra Vest Betong til Tromsø Havn pålydende nær 84 mill. Sluttoppgjøret ble ikke godtatt av Tromsø Havn.

Madsen mente det meste har gått galt i jobben – og skylder på dårlig prosjektering og mangelfulle anbudsdokumenter, ifølge avisen Nordlys. – Vi merket at noe var riv ruskende galt ved første spadetak. Massene var for dårlige. Det var leire og silt – ikke sprengstein slik det sto på tegningene. Havbunnen var heller ikke slik som beskrevet.

Uforståelig høyt krav

Neste kapittel var da stevning fra Madsen til Vest Betong. Resultatet ble at tingretten dømte Vest Betong AS å betale Roald Madsen AS til sammen drøyt 19 mill., mens Tromsø havn ble dømt til å betale Vest Betong i overkant av 20,5 mill.

Og tingretten hadde noe å bemerke: Roald Madsen har i sitt sluttoppgjør presentert et krav som var uforståelig høyt, mange ganger høyere enn kontraktens verdi og også mange ganger høyere enn endelig påstand. I sluttfakturaen fra Roald Madsen til Vest Betong fremsettes et krav på i overkant av kr. 67 500 000,-. Hva som var det reelle kravet i stevningen var noe uklart, og så vidt retten kan se var det først under hovedforhandlingen at Vest Betong ble presentert for det reelle og endelige kravet fra Roald Madsen.

Bli den første til å kommentere på "Et uforståelig høyt krav, sa retten og kuttet vederlag fra 84 til 20 mill i dom"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.