Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 9. oktoberIKT-Norge, her ved sin teknologi- og bærekraftsdirektør Mali Hole Skogen, er begeistret for forslaget fra kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup om et program for å veilede flere oppstartselskaper i offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Ny kom-i gang-veiledning for grønne anskaffelser, Statens innkjøpssenter skal styrkes og antallet brukere av anskaffelser.no økte med 8% i 2019. Viken fylkeskommune og Skatteetaten skal samarbeide i kampen mot arbeidslivskrim, kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup heier på konkurranse i tjenestepensjons-markedet og en bedriftsleder mener det ikke er greit å bruke offentlig innkjøpsmakt til å fremme lokale bedriftsetableringer. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Over 800 påmeldte til Anbud365-webinar

I dag har Anbud365 webinar i regi av Arntzen de Besche Advokatfirma, en av våre langsiktige, strategiske samarbeidspartnere. Temaet er endringer i offentlige kontrakter. Interessen er stor, over 820 påmeldte i skrivende stund.

Enklere å komme i gang med grønne anskaffelser

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har i samarbeid med NHO og Miljødirektoratet publisert en ny kom i gang-veiledning for grønne anskaffelser. Den gir en introduksjon til hva grønne anskaffelser er, hva oppdragsgiverne er pliktige til å gjøre og hvordan de kan stille gode klima- og miljøkrav.

Bra med pensjon-konkurranse

Det er bra med konkurranse i markedet for offentlig tjenestepensjon. Kommunene og fylkeskommunene velger selv pensjonsleverandør. Flere pensjonsleverandører gir kommunene og fylkeskommunene mulighet til å vurdere alternativer, en mulighet de bør ta, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i et svar til Stortinget.

Punkter fra forslag til statsbudsjett for 2021

– en styrking av Statens innkjøpssenter er nødvendig for at det skal kunne gjøre flere felles innkjøpsavtaler. For 2021 er innkjøpssenterets planlagte aktiviteter i hovedsak konsentrert om å utlyse nye avtaler innenfor statens reisevirksomhet.

– antallet brukere av anskaffelser.no økte med 8% i 2019

– i 2019 ble det overført mer enn 58 mill EHF-fakturaer i Norge. Dette er en økning på 29% i forhold til 2018. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) rapporterer at for de statlige virksomhetene de betjener, er ca. 80% av alle inngående fakturaer i EHF.

– Staten har ikke adgang til å pålegge kommunene bruk av ideelle leverandører slik helse- og omsorgstjenesteloven i dag er utformet, men kommunene kan bli flinkere (Helse- og omsorgsdepartementet).

Program for start-ups, IKT-Norge jubler

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup har lansert et nytt program som skal veilede oppstartsselskaper i offentlige innkjøp. – Dette tiltaket er svært etterlengtet og uhyre viktig både for bedriftene, for digitaliseringen av kommunene, og for den grønne omstillingen av kommune-Norge, heter det i en pressemelding fra IKT-Norge.

Viken + Skatt i kamp mot arbeidslivskrim

Skatteetaten og Viken fylkeskommune inngår samarbeidsavtale som skal gi Viken et bedre beslutningsgrunnlag for å velge seriøse leverandører og underleverandører. Gjennom avtalen får Viken fylkeskommune tilgang til skatte- og avgiftsinformasjon om leverandører fylkeskommunen er i posisjon til å inngå kontrakt med.

Brøt lønns- og arbeidsvilkår-forskrift

Når Askøy inngår kontrakter som overstiger 2,05 mill, skal kommunen samtidig stille krav til lønns- og arbeidsvilkårene. Under et tilsyn tidligere i sommer opplyste kommunen at de ikke har kapasitet til å kontrollere om egenrapporteringen fra virksomhetene faktisk stemmer. Dermed brøt Askøy kommune forskriftene, skriver Askøyværingen.

Strid om ferje-drivstoff i nytt anbud

Ordførere kritiske til at fergesambandet over til Bodø kan få hydrogendrevne ferger. I 2023 går dagens kontrakt på denne fergedriften ut. Hvilket drivstoff som skal kreves i det nye anbudet har vakt mye debatt. Statens vegvesen har anbefalt en satsing på hydrogen, men fått beskjed om å gjøre flere utredninger, ifølge Lofotposten.

Nettverk for klimakrav i anskaffelser

– Vi tar nå klimaarbeidet opp på et nytt nivå for fylkeskommunen, sa fylkesordfører Terje Riis-Johansen da han signerte de første samarbeidserklæringene til klimanettverket for Vestfold og Telemark. Nettverket vil blant annet arbeide med klimarapportering, identifisering av utslippsreduserende tiltak og klimakrav i anskaffelser mm.

Fikk 22 tilbud

– Det har vært helt uvanlig stor interesse for denne arkitektforespørselen med støtte av rådgiverteam. Det har kommet inn hele 22 komplette tilbud, der kun én av deltakerne ikke har oppfylt alle kvalifikasjonskravene. Det gjelder planleggingen av byggingen av ny ungdomsskole i Våler, skriver Moss Avis.

Nei til innkjøpsmakt til lokal næringsetablering

Å bruke offentlig innkjøpsmakt for å etablere marked for lokal næringsetablering er etter mitt syn en detaljstyring av markedet som ikke er greit, mener konsernleder Marthe Lie i Are Treindustrier AS i Halden Arbeiderblad.

Mentorer for mindre erfarne innkjøpere

De litt mindre erfarne jurister og anskaffelseskonsulenter i staten i Danmark har fått et nettverk med mentorer, som deler sine erfaringer og hjelper med råd og veiledning. Det er ’Rådgivningsenheden – Statens indkøb’, som etablerte nettverket på tvers av statlige myndigheter.

Kommunal prisdumping i eldreomsorgen

Mer enn hver fjerde virksomhet mener at kommunene opererer med urimelig lave priser for tjenester i hjemmepleien. Den kunstig lave prisen gjør det umulig for private virksomheter å konkurrere. Det er beskjeden fra 26% av de private virksomheter i en undersøkelse i regi av Dansk Handel & Service (DHS).

Nettbasert hjelp for potensielle tilbydere

I to av ti anskaffelser kommer det tilbud bare fra en tilbyder. En forklaring er at mange foretak synes at offentlige anskaffelser er kronglete og de kjenner seg bortkomne i anbudsjungelen, skriver Upphandlingsmyndigheten. I Sverige er det nå kommet et nettbasert støtteverktøy som skal få flere nybegynnere i markedene til å våge.

Skal – skal ikke benytte dialog?

Dialog binder en del av både oppdragsgivers og markedets tid og ressurser. Derfor har ikke oppdragsgivere dialoger ved hver anskaffelse. Avveininger må gjøres. Finske Rådgivningsenheten för offentlig upphandling har sammenstilt synspunkter og erfarenheter om emnet i en ny publikasjon.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.