Finale i førkommersiell anskaffelse av miljøovervåking – vil noen kjøpe?

Anbud365: Finale i førkommersiell anskaffelse av miljøovervåking – vil noen kjøpeSeksjonsleder i Miljødirektoratet Janne Øvrebø Bohnhorst (t.v.) ledet direktoratets prosjekt i starten. Siden tok seniorrådgiver Sunniva Aagaard over for Miljødirektoratet. (foto: Harald Aas, LUP (Leverandørutviklingsprogrammet).

Skriv ut artikkelen

Finalen i en førkommersiell anskaffelse som Miljødirektoratet har drevet i tre år, er i gang. Den gjelder en løsning for automatisk miljøovervåking med miljø-DNA, og det er to konsortier som kjemper. De er i felttestingsfasen nå – siste runde i anskaffelsen. I første kvartal neste år kommer rapporten. Det spennende da er om noen er interesserte i å kjøpe den løsningen de har jobbet med over så lang tid. Veien videre til et kommersielt produkt kan by på utfordringer.

Det er innovativeanskafelser.no som skriver om utviklingen i denne førkommersielle anskaffelsen.

I en før-kommersiell anskaffelse deltar flere leverandører i fasene med idéutvikling, prototyping og til slutt test. Vanligvis er det en avskalling fra hver fase der man f. eks starter med fem leverandører i idéfasen, tre går videre til prototyping, og to får fullføre utviklingsløpet med test slik tilfellet er med Miljødirektoratet og Automatisk miljøovervåking.

Workshop med 70 deltakere

Denne før-kommersielle anskaffelsen er initiert av Miljødirektoratet med et ønske om at det utvikles en løsning for automatisk prøvetaking, automatisk DNA-analyse og automatisk rapportering av resultatene fra disse prøvene.

For litt over tre år siden var det dialogkonferanse med påfølgende workshop, der nesten 70 deltakerne delte sine innspill og betraktninger om hvor langt unna man er en automatisert løsning for miljøovervåking med miljø-DNA.

To gjenværende konsortier

Det er nå to gjenværende konsortiene i den før-kommersielle anskaffelsen. Den ene grupperingen er ledet av NIVA (Norsk institutt for vannforskning) som har med seg Akvaplan-niva, Offshore Sensing, Universitetet i Sørøst-Norge (USN), MECTRO, Mosaiq, Norwegian Research Center (NORCE), Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI, USA), Interdisciplinary Centre of Marine and Environmental Research of the University of Porto (CIIMAR, Portugal), INESC-TEC (Portugal) og Veterinærinstituttet (NVI).

Det andre konsortiet består av DMR Miljø og Geoteknikk As (lead) som sammen med DNASense har utviklet noe de kaller AFDLAB (Automated Field DNA LAB). Begge konsortiene vil nå fullføre felttester og en sluttrapport som skal leveres i første kvartal 2023.

Veien videre

Veien videre for disse prototypene avhenger i første rekke av hva oppdragsgiver og leverandør ser for seg, heter det i artikkelen. Men også av behovet for videreutvikling/foredling (hvor langt unna leverandørene er et kommersielt produkt), interesse fra andre mulige kunder, og behovet for videre finansiering. Selv en vellykket prototype må gjennom en kommersialiseringsprosess som handler om å få på plass en produksjonslinje, deler og service, garantier og prissetting, distribusjon og forretningsmodell for å nevne det viktigste. I denne fasen er leverandørene som oftest avhengig av klare kjøpesignaler fra mulige kunder, støtte til videreutvikling fra virkemiddelapparatet, investorer eller egne investeringsmidler for å kunne ta en beslutning om å gå videre mot et ferdig produkt eller tjeneste som kan anskaffes.

LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) vil sammen med DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) etter prosjektet er avsluttet presentere mulige veier videre både for oppdragsgiver og leverandørene som har deltatt i den før-kommersielle anskaffelsen.

Bli den første til å kommentere på "Finale i førkommersiell anskaffelse av miljøovervåking – vil noen kjøpe?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.