Forslag til ny anskaffelseslov: Enklere og mer bærekraftige offentlige innkjøp

Anbud365: Forslag til ny anskaffelseslov: Enklere og mer bærekraftige offentlige innkjøp Næringsminister Jan Christian Vestre fikk i dag overlevert den første av to utredninger fra Anskaffelseslovutvalget, som ledes av Halvard Haukeland Fredriksen.

Skriv ut artikkelen

I dag la Anskaffelsesutvalget frem sin første utredning. Utvalget foreslår en ny struktur for regelverket, tydeliggjøring av reglene for samfunnshensyn – som klima og miljø – og forenkling av reglene for både små og store anskaffelser. Utvalget har også synliggjort forholdet til EØS-retten. Rapporten fra utvalget sendes på tre måneders offentlig høring. Alle kan sende inn høringssvar, og høringsfristen er 10. februar.

Den offentlige høringen finner du her.
SimonsenVogtWiig arbeider med å få i stand et Anbud365-seminar/webinar om de nye reglene 22. november.
KS har en omtale av hovedpunktene i lovforslaget her.
Også hos NHO fins en omtale av hovedpunktene.

Fri Fagbevegelse skriver: “Foreslår å svekke kontrollen med kriminelle i byggebransjen”

Det offentlige kjøper varer og tjenester for rundt 740 milliarder kroner i året. Nå foreslår et regjeringsoppnevnt lovutvalg å endre loven som styrer innkjøpene. Næringsministeren vil jobbe for å få en ny lov på plass så raskt som mulig.

 – Regjeringen har vært tydelige på at vi vil endre regelverket og praksisen i offentlige anskaffelser. Vi har allerede gjort historiske endringer. Klima- og miljøhensyn skal fra nyttår vektes med 30% og Norgesmodellen sikrer seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser, sier næringsminister Jan Christian Vestre, og legger til:

– Offentlige og private aktører trenger et regelverk som er enklere å forstå og mer tilgjengelig. Samtidig må et nytt regelverk støtte viktige mål om å få en slutt på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, bidra til gode lønns- og arbeidsvilkår, bruk av lærlinger, bærekraft og verdiskaping i hele landet. Dette vil bidra til like konkurransevilkår for de seriøse aktørene, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hele Anskaffelsesutvalget med næringsministeren – fra venstre: Professor Mads Greaker, Nesodden, rådgiver Marianne Breiland, Landsorganisasjonen i Norge, Oslo, næringsminister Jan Christian Vestre, professor Halvard Haukeland Fredriksen, Bergen (utvalgets leder), advokat Jon Reidar Gresseth, Trondheim, advokat Svein Terje Tveit, Oslo, professor Malin Arve, Bergen, advokat Kjersti Holum Karlstrøm, Tromsø, advokat Beatrice Dankertsen Hennyng, Kommunesektorens organisasjon, Oslo og advokat Arnhild Dordi Gjønnes, Næringslivets Hovedorganisasjon, Oslo.

Anskaffelsesutvalgets andre utredning

Utvalget skal levere sin andre delutredning innen 4. mai 2024. I andre delutredning skal utvalget se nærmere på reglene om erstatning, avvisning og geografisk virkeområde. I tillegg skal utvalget utrede enkelte problemstillinger om lokale og regionale leverandører, land-til-land rapportering og sikkerhet og beredskap.

– Ser frem til debatten

– Jeg vil takke anskaffelsesutvalget for et godt og omfattende arbeid. Jeg vet at veldig mange har ventet på denne rapporten, og jeg ser frem til en spennende offentlig debatt. Så er målet mitt å få på plass en ny lov så raskt som mulig, sier Vestre. 

Første utredning sendes på tre måneders offentlig høring. Alle kan sende inn høringssvar.

Bli den første til å kommentere på "Forslag til ny anskaffelseslov: Enklere og mer bærekraftige offentlige innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.