Gjør lokale leverandører til vinnere av lokale anbudskonkurranser

Anbud365: Gjør lokale leverandører til vinnere av lokale anbudskonkurranserInnkjøpsleder Øystein Sætrang i Hedmark fylkeskommune kan konstatere at roadshowet «Hvordan bli leverandør til det offentlige» - en møteplass for lokalt næringsliv og offentlige innkjøp – virkelig har slått an blant leverandørene i fylket.

Skriv ut artikkelen

– Hver innkjøpsmillion som går ut av regionen er en tapt arbeidsplass. Regelverket gir ikke mulighet til å favorisere lokale leverandører, så når konkurransen kjøres, så vinner den beste, fremhever innkjøpsleder Øystein Sætrang i Hedmark fylkeskommune. Men regelverket er ikke til hinder for generell leverandørutvikling. Fokuset på leverandørutvikling er nedfelt i Hedmark fylkeskommunes innkjøpsstrategi. Et av tiltakene er lokale roadshow, der pågangen fra interesserte leverandører er overveldende.

Tidligere hadde man leverandørkonferanser i regi av Hedmark og Oppland fylkeskommuner, men dårlig oppslutning førte til at man ikke fortsatte med slike. I stedet grep Hedmark fylkeskommune mulighetene til å drive lokalt roadshow.

– Vi har vært i Hamar, Kongsvinger, Elverum og Tynset – og fått gode tilbakemeldinger, forteller Sætrang. I år er vi tilbake på Hedemarken med arrangement i Moelv 2.april. Det ble fulltegnet på et par timer (45 deltakere), og vi besluttet å sette opp reprise i Hamar 15.mai. Nå er det også fullt med over 50 deltakere.

Grunnleggende kurs for lokalt næringsliv

Kurset er ment som et grunnleggende kurs for lokalt næringsliv i hvordan levere tilbud til det offentlige. Det offentlige er en stabil kunde som kjøper varer og tjenester uavhengig av konjunkturene. En avtale med det offentlige kan dermed bidra til å sikre inntjeningen i nedgangstider. Det offentlige er også en krevende kunde. Det gjennomføres åpne konkurranser som ikke favoriserer noen. Her gjelder det å gi gode tilbud med en god kombinasjon av pris og kvalitet. Den som vinner konkurransen kan få et kundeforhold som er en fin referanse ved neste korsvei.

På programmet for kursene finnes mulighet til å lære hvordan anbudsprosessene i det offentlige foregår, hva de viktigste reglene er, hva Doffin og Mercell er, kan man samarbeide om å gi tilbud etc. Hvordan lage tilbud er en annen programpost, likeledes bruk av mulighetsrommet for samspill mellom det offentlige og leverandører. En leverandør deler dessuten sine erfaringer med å lage tilbud og ha det offentlige som kunde.

Tilbudsevaluering for åpen scene

Vinneren er imidlertid den åpne evalueringen av gruppeoppgavene kurs-deltakerne settes til å lage underveis. Utgangspunktet er et fiktivt konkurransegrunnlag. Evalueringsrapportene fra kursene, som Anbud365 har tilgang til, viser at konferansetilbudet er svært populært, og aller best karakter gir deltakerne til tilbuds-evalueringen for åpen scene.

Innkjøpsleder Sætrang forteller at Hedmark fylkeskommune har ca. 200 løpende avtaler. 67 % av disse leverandørene har fysisk tilhold i Innlandet og er en del av det lokale næringslivet. 33 % av leverandørene befinner seg utenfor regionen.

Satser på leverandørutvikling

– Hver innkjøpsmillion som går ut av regionen er en tapt arbeidsplass. Regelverket gir ikke mulighet til å favorisere lokale leverandører, så når konkurransen kjøres, så vinner den beste, fremholder han. Men regelverket er ikke til hinder for generell leverandørutvikling. Fokuset på leverandørutvikling er nedfelt i Hedmark fylkeskommunes innkjøpsstrategi. Et tiltak er å tilby møteplasser mellom offentlige oppdragsgivere og lokalt næringsliv. Dette er gjort i flere år, og årets invitasjon ga fullt hus x 2. Målet med kursene er å motivere lokale leverandører til å gi tilbud og bidra til nødvendig kompetanse for å skrive tilbud.

Bli den første til å kommentere på "Gjør lokale leverandører til vinnere av lokale anbudskonkurranser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.