Historisk pris til masteroppgave om kategoristyring i offentlige anskaffelser

Anbud365: Historisk pris til masteroppgave om kategoristyring i offentlige anskaffelserMasteroppgaven «Hva skal til for å lykkes med kategoristyring?», som Norges handelshøyskoles Cassandra Elvingdal (t.h.) og Susanne Hillestad Ullsgård står bak, er nå blitt prisbelønt.

Skriv ut artikkelen

De kapret pris for sin masteroppgave i offentlige anskaffelser: Cassandra Elvingdal og Susanne Hillestad Ullsgård ved Norges handelshøyskole. Ikke bare det, det er første gang prisen deles ut. Det dreier seg om Anskaffelsesakademiets pris for beste masteroppgave, som i går ble delt ut på den digitale utgaven av årets F&U-dag. Oppgaven dreier seg om kategoristyring, og, ifølge den svært sakkyndige juryen, den bidrar til å utfordre etablert praksis innenfor offentlige anskaffelser.

F&U-dagen, som i går ble arrangert for femte gang, er en form for «utstillingsvindu». Formålet med dagen er å vise frem hva akademia gjør innenfor forskning og undervisning innenfor offentlige anskaffelser. Samtidig bidrar arrangementet til at forskningsmiljøene finner sammen, kan hente ideer og bli bedre kjent – og kanskje også samarbeide om videre forskning.

Arrangementet foregår i regi av Anskaffelsesakademiet, som er en arena for å bidra til å dekke behovet for økt kompetanse innenfor offentlig anbudskonkurranser, fortrinnsvis på akademisk nivå.

Beste masteroppgave

«Rosinen i pølsen» på F&U-dagen denne gangen var utvilsomt utdeling av Anskaffelsesakademiets pris for beste masteroppgave. Prisen er på NOK30 000 til vinner, og NOK 10000 på de to øvrig nominerte. Oppgaven «Hva skal til for å lykkes med kategoristyring?», som Cassandra Elvingdal og Susanne Hillestad Ullsgård, Norges handelshøyskole, står for, gikk av med seieren. Oppgaven er tidligere omtalt på Anbud365 og du kan lese om oppgaven her.

Barbro Bottheim, som er fagdirektør i Statens innkjøpssenter, delte ut prisen i egenskap av leder for juryen. Hun leder også brukerutvalget i Anskaffelsesakademiet. Det var kommet inn åtte masteroppgaver fra fem universiteter, opplyste hun. Tre kriterier ble lagt til grunn ved vurdering av oppgavene: Oppgaven skulle bidra til å utfordre status, det etablerte. Den skulle bidra til en endring i offentlig sektor, og den skulle ha mest mulig samfunnseffekt.

Økologisk matkjøp

Det digitale arrangementet viste ikke minst at det foregår mye forskning på feltet offentlige anskaffelser nå, og flere universiteter/høyskole rapporterte om god oppslutning fra studenter på sine respektive studier. Blant foredragsholderne var professor Sofia Lundberg ved Handelshögskolan ved Umeå Universitet.  Hun forsker på om det offentliges kjøp av økologisk mat kan påvirke omstillingen av svensk landbruk til mer økologisk drift. Alle hensyn tatt var hennes svar ja, om enn kanskje ikke det smarteste av de tilgjengelige verktøyene. Det henger også sammen slik at jo høyere ambisjoner en kommune har på området, dess bedre resultater får man – høyere andel kjøp av økologisk mat og økning i økologisk jordbruk.

Atferd, psykologi og anskaffelser

Førsteamanuensis Deodat Mwesium ved Høgskolen i Molde har sett nærmere på atferd og psykologiske faktorer ved offentlige anskaffelser. Det gjelder slikt som entusiasme, frykt for feil, holdninger, ingen vilje til eksperimentering o.l., og omfatter operatører, ledelse, lovgivere osv. Slikt spiller inn på organisering og gjennomføring av anskaffelser, og noen grep kan påvirke: Om innkjøperne er tilfreds med sin jobbsituasjon, om de har støtte i organisasjonen (les: fra overordnede), om de har tilbud om relevant opplæring, og om det finnes insentiver i systemet.


«Uten virkning»

Kristian Strømsnes, postdoktor ved Universitetet i Bergen, har nylig fått godkjent sin avhandling om «uten virkning» – en konsekvens av ulovlig direkteanskaffelser. Han analyser gjelder hva som skjer i tilfelle en kontrakt blir erklært «uten virking», tilbake og fremover i tid, og når man ikke er bundet av kontrakten lenger (erstatningsspørsmål). Er så «uten virkning» en nyvinning? Nei, er Strømsnes’ svar, man kjenner noe liknende fra avtale- og kontraktsretten.

Innovasjon, flere tilbydere

Førsteamanuensis Malin Arve ved Norges handelshøyskole har sett på inngåelse av asfaltkontrakter med tydelig konklusjon: Flere tilbydere og tilførsel av nye aktører gir bedre priser. På asfalt kjører bl.a. busser, og professor Lise Hansson ved Høgskolen i Molde, presenterte et nytt forskningsprosjekt om knyttet til offentlige anskaffelser og innovasjon og teknologisk utvikling på transportmarkedene. Professor Luitzen deBoer ved NTNU kunne bl.a informere om at i desember i år starter et forskningsprosjekt under tittelen «Forankring av innovative, offentlige anskaffelser i kommunene».  

Kompetanse, miljø, studietilbud

Seniorrådgiver Helen Hoggen i anskaffelsesdivisjonen i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) poengterte at det er behov for mere og ny kompetanse innen miljø/grønne anskaffelser. I samarbeid utvikler Høyskolen Kristiania og Nord universitet en antologi med offentlige anskaffelser som tema. Den ventes ferdig på nyåret, kunne høyskolelektor Marius Langseth fra Høyskolen Kristiania og førsteamanuensis Jan Ole Similä, Nord universitet, fortelle. På sistnevnte institusjon tilbyr man dessuten studier i innkjøpsledelse, der ca. 50 studenter deltar. Høyskolen Kristiania har tilbud om bachelor i innkjøpsledelse, som nær nitti studenter har benyttet seg av. I tillegg utvikles for tiden en årsenhet i bærekraft, som skal være operativt i 2021.

Bli den første til å kommentere på "Historisk pris til masteroppgave om kategoristyring i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.