Jaktet kompetanse på å stille de beste krav om miljø og etisk handel

Anbud365: Jaktet kompetanse på å stille de beste krav om miljø og etisk handelAdvokat Hanne Zimmer, WikborgRein Advokatfirma, foredrar her for en fullsatt sal på seminaret i dag i regi av Anbud365 i samarbeid med WikborgRein og Initiativ for etisk handel.

Skriv ut artikkelen

Mellom 160 og 170 fulgte på det meste seminaret som Anbud365 gjennomførte i dag i samarbeid med WikborgRein Advokatfirma og Initiativ for etisk handel. Interessen for å lære om hvordan man stiller og følger opp krav om etisk handel og miljø i offentlige anskaffelser er stor. Og det trengs kompetanse for å gjøre dette riktig, dels for å unngå Kofa, dels for å medvirke til de samfunnsmessige mål som ligger i kravene.

Temaene på seminaret var etiske krav til leverandørkjeden i offentlige anskaffelser og hvordan stille og oppfylle miljøkrav ved hjelp av tredjepartsertifisering i offentlige anskaffelser. Advokatene Line Camilla Werner, Alf Amund Gulsvik og Hanne Zimmer fra Wikborg Rein tok for seg de ulike rettslige sider av disse spørsmålene. Seniorrådgiver Magne Paulsrud i Initiativ for etisk handel gjennomgikk praktiske tips om hvordan man på best mulig måte kan stille og oppfylle etiske krav til leverandørkjeden i offentlige anskaffelser.

På det meste fulgte godt over 90 seminaret over LIVE streaming, mens konferanserommet hos vår samarbeidspartner Wikborg Rein var fullsatt.

EPD som miljømerke?

For en tid tilbake raste det en debatt her på Anbud365 om bruk av miljømerker, og leverandørsiden argumenterte for bruk av EPD (Environmental Product Declaration). Blant temaene på seminaret var nettopp EPD, og fra talerstolen konkluderte man med at EPD ikke kan være en «merkeordning» etter §15-3 (1), og omfattes ikke av særreglene for merkeordninger. Det kommer av at en EPD ikke viser ikke at etterspurte merkekrav er oppfylt.

En EPD kan heller ikke omfattes av reglene om attester og testrapporter i §15-4 i forskriften. For det første er EPD Norge ikke et akkreditert samsvarsvurderingsorgan. Vurderingen som ligger til grunn for en EPD er ikke en samsvarsvurdering, og regelen om rapporter utstedt av «tilsvarende organer» i §15-4(2) gjelder bare attester/apporter utstedt av andre.

To mulige bruksområder finnes likevel. EPD kan benyttes som dokumentasjon for oppfyllelse av andre krav, f.eks. av miljøprestasjoner – i utgangspunktet svært godt egnet som dokumentasjon. Dessuten kan EPD brukes uten tilknytning til andre krav i kravspesifikasjonen, tildelingskriteriene eller kontrakten.

Etisk handel

Foredragsholderne som tok for seg krav om etisk handel, la vekt på gode rutiner og oppfølging av disse. Årlige, overordnede risikovurderinger på bakgrunn av relevante kriterier bør f.eks. settes i gang høsten før året den konkrete anskaffelsesplanen iverksettes. Man bør prioritere blant risikoanskaffelsene, og begrunne det man velger bort. Få har kapasitet til å ta for seg alle risikoanskaffelsene, enn si følge dem opp. Prioriteringene man gjør, bør så forankres i politisk og administrativ ledelse. Markedsdialog er viktig – det betyr å undersøke modenheten i markedet, likeledes å foreta en risikoanalyse.

Bli den første til å kommentere på "Jaktet kompetanse på å stille de beste krav om miljø og etisk handel"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.