Kofa-advokater som fører saker for Kofa – rydd opp, krever Ap.

Anbud365: Kofa-advokater som fører saker for Kofa – rydd opp, krever Ap.Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) mener det er ugreit at advokater som er oppnevnt for å håndtere saker for KOFA, kan engasjeres av parter som har saker til behandling i nemnda. Hun har ansvar for spørsmål om offentlige anskaffelser for Arbeiderpartiet.

Skriv ut artikkelen

Det kan ikke være riktig at det er anledning til å føre saker for KOFA samtidig som man er en av de ti offentlig oppnevnte medlemmene av klagenemnda, slår stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) fast i en kommentar til Anbud365. Det virker underlig at dette ikke er regulert av KOFA selv, sier hun, og oppfordrer regjeringen straks til å få på plass nødvendige saksbehandlingsregler – finnes de allerede, må de håndheves.

I en artikkel nylig på Anbud365 skrev innkjøpssjefen ved Universitetet i Oslo, Jacob M. Landsvik, om leverandører som finner det hensiktsmessig å benytte advokater til klagesaker – advokater som samtidig er oppnevnt til å håndtere saker for KOFA:

Det mest betenkelig, heter det i artikkelen, er imidlertid at advokater som også er medlemmer av KOFA utnytter sin dobbeltrolle for å øke egne inntekter, ved å pushe saker til KOFA, i det de bruker sin opparbeidede spesialkompetanse til en mer eller mindre uhemmet innsats for egen vinning. – Jeg tror fagdepartementet burde sette en rask og effektiv stopper for at KOFA-medlemmer kan håndtere saker både for leverandører og for oppdragsgivere. KOFAS medlemmer burde være fullstendig uavhengige, skriver Landsvik.

Kan ikke være riktig


I en kommentar til oppslaget sier stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) til Anbud 365 at det ikke kan være riktig at det er anledning til å føre saker for KOFA samtidig som en er en av de ti offentlig oppnevnte medlemmene av klagenemnda.

Lyngedal, som har ansvar for spørsmål om offentlige anskaffelser for Arbeiderpartiet, fremholder at selv om advokaten ikke skulle behandle akkurat den klagesaken som han eller hun selv har brakt inn for KOFA, er jeg enig i at det svekker tilliten til klagenemnda hvis en fører saken inn for sine kollegaer:

– Det virker underlig at dette ikke er regulert av KOFA selv, siden det opplagt gir klare utfordringer både med tanke på publikums tillit til nemndas medlemmer og nemndas saksbehandling. I denne forbindelse er det relevant å se hen til klagenemndsekretariatets visjon (som KOFA er en del av): «Klagenemndssekretariatet skal sikre rettsikkerhet gjennom en profesjonell og uavhengig klagebehandling»

På begge sider av bordet

Hun mener det hverken er profesjonelt eller uavhengig å sitte på begge sider av bordet samtidig, og det er åpenbart at det kan gi en fordel for aktører å engasjere et medlem av nemnda for å styrke sin egen sak.

– Det er ugreit at advokater som er oppnevnt for å håndtere saker for KOFA kan engasjeres av parter som har saker til behandling i nemnda. En slik praksis svekker publikums tillit til en uavhengig klagebehandling, og strider etter vår oppfatning mot nemndas mål om legitimitet og profesjonalitet, slår Lyngedal fast i sin kommentar, og påpeker at dette er saksbehandlingsregler som regjeringen straks bør få på plass – finnes de allerede må de håndheves.

Etter at en jurist er ferdig med sin tjeneste i KOFA er det en annen sak, mener Lyngedal at da må en kunne arbeide med saker for KOFA igjen.

Bli den første til å kommentere på "Kofa-advokater som fører saker for Kofa – rydd opp, krever Ap."

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.