Kragerø-stoff for et eventuelt tilsynsorgan

Anbud365: Kragerø-mat for et eventuelt tilsynsorganMye anskaffelses-støy for kommunedirektør Dag Willien Eriksen i Kragerø – en leverandør flytter ut pga misnøye med kommunens anbudspraksis og gårdeiere hisser seg opp fordi kommunen bestemte seg for lokaler uten anbud.

Skriv ut artikkelen

Gårdeiere i Kragerø liker ikke at kommunen velger bygg for et legesenter uten at de får en sjanse til å komme med tilbud.  Det førte bl.a. til en anonym klage til Statsforvalteren, som ikke kunne behandle den. De var ikke noe tilsynsorgan for offentlige anskaffelser, het det, og de sendte saken til Kofa, som heller ikke kunne behandle den. Klagen var anonym og ikke rettet til Kofa. Savnet av et tilsynsorgan var m.a.o. påtakelig.

Det var Kragerø Blad Vestmar som hadde denne historien først. Den dreier seg om lokaler kommunen ønsket å leie. Da saken kom til politisk behandling forelå bare et alternativ fra administrasjonen.

Det fikk flere gårdeiere til å reagere, skriver avisen, ettersom det ikke hadde blitt utlyst anbud i sakens anledning. Politikerne bestemte så at de ville ha andre alternativer på bordet før de tok den endelige beslutningen.

Kommunen mente å være på trygg grunn – i denne sammenhengen omfattes ikke saken av anskaffelsesreglementet, het det. Flere alternativer var vurdert, og rett bygg ar funnet.

Anonym klage

Men kort tid etter at avgjørelsen ble tatt, kom et anonymt varsel til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark: «Kragerø kommune har inngått leieavtale med Fredensborg ift. nytt legesenter, uten å utlyse anbud eller forhøre seg med andre gårdeiere. Å leie av Fredensborg virker til å ha blitt en selvfølge i Kragerø kommune, uten at andre gårdeiere har anledning til komme med tilbud», heter det i klagen, ifølge Kragerø Blad Vestmar (KV).

Det tok sin tid før Statsforvalteren svarte. For dem var det vanskelig å følge opp anonyme klager og lovlighetskontroll av anskaffelsesregelverket er ikke deres bord.

Deres rolle er ikke å være tilsynsmyndighet på dette området, og varselet ble videresendt til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Kjapt Kofa-svar

Lynende kjapt kom svaret fra Kofa: De skal ikke behandle klagen, ettersom varselet ble rettet til Statsforvalteren, og at det er de som har sendt henvendelsen til KOFA, var budskapet.

Seksjonssjef i klagenemndssekretariatet, Line Rakner, forklarer overfor KV at man må klage direkte til KOFA for at saken kan tas opp til behandling. I en e-post skriver hun dessuten også at man i Norge ikke har et tilsynsorgan med anskaffelsesregelverket, så det finnes ikke et organ som tar opp saker på eget initiativ.

Bli den første til å kommentere på "Kragerø-stoff for et eventuelt tilsynsorgan"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.