Lokalt næringsliv ber om mer åpenhet om kommende anbud

Anbud365: Lokalt næringsliv ber om mer åpenhet om kommende anbudLokalt næringsliv på Nesodden håper at kommunen i større grad vil vise frem hva de har på gang av oppdrag som de kan være med å konkurrere om. På bildet kommunedirektør Wenche Folberg i Nesodden (foto: Anja Antonsen).

Skriv ut artikkelen

Det lokale næringslivet i Nesodden kommune presser på for å få en «bit av kaken» når oppdrag legges ut på anbud. Det er ikke ønske om fortrinnsrett, men de vil vite hva slags planer kommunen har for anskaffelser i tiden fremover. Og i større prosjekter vil de gjerne bidra, om enn ikke annet enn som underleverandører. Gjennom dialog med kommunen håper det stedlige næringslivet på mer åpenhet om kommende anbud.

Nesodden kommune ligger i Viken fylke og har nær 20 000 innbyggere. Årlig kjøper kommunen inn varer og tjenester for 7-800 millioner kroner, ifølge Akershus Amtstidende, som skrev om denne saken først.

Mange av disse innkjøpene blir gjort hos aktører utenfor kommunen. Ønsket både fra Nesodden kommune, Nesodden Næringsråd og næringslivets aktører er at en større andel av disse innkjøpene havner innenfor kommunegrensene. Det har stått på ønskelisten i mange år uten at det er funnet noen løsning.

Opplyse om prosjektene

Næringslivets ønsker har lenge vært at kommunen skal ha en tydelig profil på hva og hvilke prosjekter de har i støpeskjeen i løpet av året og også for årene fremover.  Meningen er ikke at de lokale skal komme til dekket bord og ha fortrinnsrett, men de skal få lov til å titte på menyen. Det er ikke noe forbud mot at innkjøperen, som i disse tilfellene er Nesodden kommune, kan legge frem hvilke prosjekter som er på gang, heter det.

Mye av årsaken til at det i for liten grad har vært samarbeid mellom kommunen og det lokale næringslivet ligger i sedvane. Ofte huker man rett og slett tak i de leverandørene man av tidligere erfaringer vet at ting blir gjort. Det gjelder spesielt de mindre innkjøpene. Når det gjelder de større innkjøpene, beror det i noen grad på hvor dreven aktørene er i bruk av for eksempel Doffin og andre innkjøps- og anbudskanaler. Det har heller ikke vært vanlig i kommunen å informere de lokale næringsdrivende om hva som er på gang.

Vil være med i storprosjekt

En stor totalentreprise er på gang i kommunen: Tangen sentrum skal bygges ut om noen år, og da håper de lokale næringsdrivende å kunne bidra til utbyggingen i større grad, og eventuelt slå seg sammen når det er større oppgaver. Det er ikke så mange bedrifter på Nesodden som tåler en totalentreprise på 25-30 millioner, heter det. Det råder stor tro på at de mindre aktørene kan bli underentreprenører for de store. Det er en mulighet for de lokale, som kanskje bør gjøre oppmerksomme på at de er på banene for å bidra.

Kommunen har fått seriøsitetskravbestemmelser, og de samarbeider med næringslivet om utvikling av miljøkrav i de store prosjektene. Der er man ennå ikke i mål.

Når Nesodden kommune skal gjennomføre innkjøp til 7-800 millioner kroner i året, ønsker næringslivet at det skal gjøres så transparent som mulig og at alle forutsetninger for sunn drift er til stede. Når det gjelder de større prosjektene, kan det også bli lagt til grunn et sikkerhetskrav som sier at det også skal stilles en lærlingplass til disposisjon. Eller at bedriften skal ha en miljøprofil i samband med prosjektet.

Bli den første til å kommentere på "Lokalt næringsliv ber om mer åpenhet om kommende anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.