Slipper unna anbudskrav om moms- og skatteattest, også over 500 000

Anbud365: Slipper anbudskrav om moms- og skatteattest, også over 500 000Nes kommune i Akershus har stilt noen spørsmål til Nærings- og fiskeridepartementet om en norsk kommune kan være leverandør, når den konkurrerer på like vilkår som andre i et marked. På bildet, ordfører i kommunen, Tove Nyhus.

Skriv ut artikkelen

KOFA har slått fast at kravet om skatteattest ikke er ment å skulle ekskludere leverandører som ikke er mva-pliktige, f.eks. kommuner, fra deltakelse i offentlige anbud. Det svarer Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) på et spørsmål fra Nes kommune i Akershus. Og saken har dessuten en liten indirekte adresse til Anskaffelsesutvalget: Det finnes ingen definisjon av hva som er leverandør i det norske regelverket. Men NFD fant råd, de kalte kommunen markedsaktør, som EU-direktivene gjør.

Av brevet fra Akershus-kommunen fremgår det at det dreier seg om et tjenestekjøp. Tjenestene skal leveres av en av tre andre kommuner, heter et, og tjenestens art er slik at dette er noe som også tilbys av konsulentselskap på det private markedet. Og ut av dette meldte det seg to spørsmål til departementet: Er en kommune i en slik sammenheng å regne for en «leverandør»? Og, er det mulig for en norsk kommune å få skatteattest fra skatteetaten?

Leverandør, markedsaktør …

Bakgrunnen for det siste er jo kravet om at det skal kreves skatteattest i anskaffelser over 500 000 kr ekskl. mva fra norske leverandører.

Departementet konstaterer i sitt svar at vår hjemlige anskaffelseslov og anskaffelsesforskrift ikke har noen definisjon av hva som menes med en leverandør. Men i EU-direktivet som ligger til grunn for de norske reglene, benyttes begrepet markedsaktør, ikke leverandør. Og, fremholder departementet, en kommune som tilbyr utførelse av bygge- og anleggsarbeid og/eller oppføring av bygg, levering av produkter eller tjenesteyting er en markedsaktør i denne sammenheng.

Skatteattest

Men så var det dette med skatteattest:

– En kommune betaler ikke merverdiavgift, og er derfor ikke registrert i Merverdiavgiftregisteret, skriver departementet til Nes kommune. Fordi kommuner ikke er registrert i registeret, kan de ikke få utstedt en skatteattest for merverdiavgift.

Samtidig opplyses det at KOFA har behandlet spørsmålet om skatteattest der leverandør ikke skatter, og slått fast at kravet ikke er ment å ekskludere leverandører som ikke er merverdiavgiftpliktige (bl.a. KOFA-2006-135). KOFA uttalte her i avgjørelsens avsnitt 19 at bestemmelsen ikke er ment å ekskludere kommuners mulighet til å delta i en offentlig anbudskonkurranse.

Bli den første til å kommentere på "Slipper unna anbudskrav om moms- og skatteattest, også over 500 000"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.