Svanen-EPD: Holder øyne og ører åpne for gode ideer

Anbud365: Svanen-EPD Holder øyne og ører åpen for gode ideerVi har benyttet mulighetene i det nye regelverket til å stille krav om merkeordninger i en rekke konkurranser etter nytt regelverk trådte i kraft, forteller innkjøpssjef Birgitte Gullestad, Bergen kommune.

Skriv ut artikkelen

Dersom vi får informasjon fra potensielle leverandører om at det finnes bedre måter å ta hensyn til miljø på i en gitt anskaffelse, vil vi selvsagt holde ører og øyne åpne for gode ideer. Det sier innkjøpssjef Birgitte Gullestad i Bergen kommune når Anbud365 spør om kommunen i anskaffelser bruker Svanen og/eller EPD.

I de siste ukene har Anbud365 bragt flere artikler der temaet har vært Svanemerket eller EPD eller begge deler, bl.a.:

https://www.anbud365.no/miljomerket-svanen-utfordres-leverandorer-satser-pa-egen-miljodeklarasjon/

https://www.anbud365.no/miljoinformasjon-hoy-miljoprestasjon/

https://www.anbud365.no/skuffende-vranglaere-svanemerket/

https://www.anbud365.no/vranglaere-miljomerker-deklarasjoner

Som det heter i den ene av ingressene:

«Etter årsskiftet har det vært god latin i det offentlige Norge å kreve miljømerket Svanen som dokumentasjon for en leverandørs miljøstandard. Men flere og flere leverandører, spesielt i visse bransjer, satser i stedet fullt og helt på miljødeklarasjonen EPD som dokumentasjon. Og da blir en innkjøpers hverdag ikke lettere – hva skal velges?»

På den bakgrunn har vi spurt vårt kommentatorkorps og et par-tre andre markante aktører om hva – Svanen, EPD eller annet – de bruker og hvorfor etc. Her er en ny artikkel med svar:

Innkjøpssjef Birgitte Gullestad, Bergen kommune

Vi har benyttet mulighetene i det nye regelverket til å stille krav om merkeordninger i en rekke konkurranser etter nytt regelverk trådte i kraft. Det forenkler innkjøpers hverdag å stille krav til merkeordninger, heller enn å måtte gå gjennom dokumentasjon på hvert enkelt produkt. En EPD er ikke det samme som et miljømerke, selv om det kan gi nyttig miljøinformasjon for en innkjøper med bransjekunnskap.

Vi vurderer imidlertid fra anskaffelse til anskaffelse hvilket nivå vi skal legge oss på. Vurderingen tar bl.a. utgangspunkt i informasjon vi har fått gjennom dialog med leverandørmarkedet. Dersom vi får informasjon fra potensielle leverandører om at det finnes bedre måter å ta hensyn til miljø på i en gitt anskaffelse, vil vi selvsagt holde ører og øyne åpne for gode ideer.

Bli den første til å kommentere på "Svanen-EPD: Holder øyne og ører åpne for gode ideer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.