Ti kommune-nettsider sjekket, var uten info om hvordan klage på anbud

Anbud365: Ti kommune-nettsider sjekket, var uten info om hvordan klage på anbudGuro Slettemark er generalsekretær i Transparency International Norge, som sammen med sin søsterorganisasjon i Latvia har laget åpenhetsindeks for kommuner (foto: Thomas Brun/NTB-kommunikasjon).

Skriv ut artikkelen

Hverken klagemekanisme for anskaffelser og opplysninger om håndtering av anskaffelsesklager var å finne på kommunale nettsider som ble gransket i Norge og i Latvia. Det er konklusjonen i en studie som Transparency Internationals nasjonale avdelinger i de to landene har samarbeidet om. På tre øvrige indikatorene som benyttes når det gjelder offentlige anskaffelser, scorer de latviske kommunene bedre enn de norske.

Åpenhetsindeks for kommuner (Transparency Index of Local Authority (TILA)) er en pilotstudie med mål om å evaluere graden av åpenhet i 41 latviske og 10 norske kommuner ved å vurdere omfanget av tilgjengelige opplysninger på nettsidene deres. Pilotstudien er en del av et bredere prosjekt “Styrking av integritet og åpenhet i kommuner og i samarbeid med private selskaper”.

Studien vurderte nettsidene til 41 latviske kommuner og 10 kommuner i Norge, bl.a. når det gjelder offentlige anskaffelser. Den norske studien omfatter kommunene Oslo, Kongsberg, Arendal, Sandnes, Stord, Steinkjer, Bodø, Andøya, Senja og Hasvik. Kommuner ble valgt ut fra forskjellige geografi­ske områder av landet med ulikt antall innbyggere.

Lage verktøykasse for åpenhet

Basert på funnene i denne pilotstudien, er planen å utarbeide en verktøykasse med retningslinjer for kommuner om hvordan de kan forbedre åpenheten, samt generelle råd om hvordan informasjon skal presenteres for bedre å kunne tjene både bedrifter og innbyggere.

På området offentlige anskaffelser fant studien at informasjon på nettsidene til de norske kommunene fantes delvis eller i ufullstendig grad på tre indikatorer: En liste over anskaffelser, informasjon (og arkiv) over anbud og tildeling og informasjon om oppfyllelse av anskaffelseskontrakter og endringer i dem. På disse indikatorene scorer de latviske kommunene bedre. Når det gjelder klagemekanisme for anskaffelser og opplysninger om håndtering av anskaffelsesklager fant de som er ansvarlig for studien, at informasjon på nettsiden ikke var tilgjengelig – hverken i de norske eller latviske kommunene.

Oslo på topp

Oslo kommune har den høyeste totale åpenhetsscoren blant de ti kommunene, mens den minste av de undersøkte kommunene, Hasvik ved Nordishavet, scoret lavest. Faktisk har ingen av de ti kommunene i denne undersøkelsen en nettside med lett tilgjengelig informasjon om kommunens tiltak innenfor korrupsjonsbekjempelse og integritet. To kommuner fremheves spesielt på den positive siden: Stord og Oslo. Begge kommunene kan imidlertid fortsatt forbedre informasjonen om bl.a. anskaffelser.

1 kommentar på "Ti kommune-nettsider sjekket, var uten info om hvordan klage på anbud"

  1. Bjarte Sangolt | 28. februar 2022 på 13:12 | Svar

    Dette bekrefter at det er mangel på vilje og evne i kommunene til å opptre transparang i sin virksomhet. Noen kommuner ønsker heller ikke innsyn i egen virksomhet og som i tillegg heller ikke har fagkompetanse for hvordan anskaffelser skal utformes i tråd med anskaffelsesloven.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.