Vil styrke veiledning i bruk av miljømerker

Anbud365 Vil styrke veiledning i bruk av miljømerkerMiljømerking forvalter de to offisielle miljømerkene Svanen og Blomsten i Norge, og er en stiftelse som myndighetene opprettet i 1989.

Skriv ut artikkelen

Når det nye anskaffelsesregelverket er på plass, kan innkjøpere kreve sertifisert miljøstyring som kvalifikasjonskrav eller kontraktskrav og sertifisert miljømerking som dokumentasjon på de ytelsesbaserte kravene til varer og tjenester. Det blir en forenkling. Stiftelsen Miljømerking forbereder seg derfor på økt interesse for å miljømerke varer og tjenester, og med det behov for mer veiledning fra dem.

Miljømerking forvalter de to offisielle miljømerkene Svanen og Blomsten i Norge, og er en stiftelse som myndighetene opprettet i 1989. Styret i stiftelsen består av medlemmer oppnevnt av myndighetene, arbeidslivets parter, Forbrukerrådet, handelskjedene og miljøorganisasjonene. I dag er ca. 15 000 produkter miljømerket.

Miljømerking ønsker gjennom styrket veiledning av offentlige innkjøpere å bidra til at flere benytter miljømerking som verktøy ved innkjøp. Dette øker antall varer og tjenester som blir miljømerket med Svanemerket og EU-Ecolabel. I sin tur bidrar flere svanelisenser til at det blir enda enklere å stille miljøkrav ved innkjøp.

Venter økt interesse for miljømerking

Nytt EU-direktiv for offentlige anskaffelser åpner for å kreve et spesifikt miljømerke som dokumentasjon på miljøkrav. Dette vil øke interessen for å miljømerke varer og tjenester og samtidig gjøre det enklere for innkjøpere å evaluere miljødokumentasjon.

– For å nå våre mål om høyere andel miljømerkede varer og tjenester i offentlige innkjøp satser vi på å skape allianser og bygge kompetansenettverk med bredere basis, forteller markedsrådgiver Tormod Lien i Miljømerking.

Sentral plass i innkjøpsveiledning

– Det er meget ressurseffektivt at Miljømerking med sin kompetanse får en sentral plass i fremtidens innkjøperveiledning på miljø, fortsetter Lien. Vi kan foreslå tekster til miljødelen av anbudsdokumentene, og vi kan bidra med å evaluere miljødokumentasjon som ikke er lisens for Svanemerket eller EU-Ecolabel (eller tilsvarende merker). Strategien har disse sentrale elementene:

  • Miljømerking deltar i Working Package 3, et delprosjekt i Nordisk Ministerråds prosjekt for å vurdere konsekvensene av nytt innkjøpsregelverk og utvikle veiledningsmateriell.
  • Alene, eller i allianse med Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), søke aktuelle myndigheter om midler til stilling(er) for å kunne styrke direkte veiledning av offentlige innkjøpere. Alternativt vurdere en finansiering for veiledningen som gjør det mulig å skaffe flere ressurser til oppgaven.
  • Fortsette veiledningen av offentlige innkjøpere gjennom Svanens Innkjøpernettverk. Få styrket budskapet om mulighetene for å kreve miljømerket i nye innkjøpsregler og pålegget om 30 prosent vekting av miljø.

Bli den første til å kommentere på "Vil styrke veiledning i bruk av miljømerker"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.