Forsvarets evne til å levere ytterligere testet under pandemien – fortsatt krevende

Anbud365: Forsvarets evne til å levere ytterligere testet under pandemien – fortsatt krevendeSeniorrådgiver i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Hans Meisingset (foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret), peker på at det blir interessant å se hvordan leverandørene priser inn usikre faktorer knyttet til forsyningssikkerhet i fremtidige anbudskonkurranser.

Skriv ut artikkelen

Pandemien har forsterket Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sitt fokus på beredskap ytterligere. – Vår evne til å levere ble ytterligere testet under pandemien, og situasjonen er fortsatt krevende på flere områder, slår seniorrådgiver Hans Meisingset i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) fast overfor Anbud365. Pandemien har tilført FLO og Forsvaret ytterligere kompetanse om hvilke flaskehalser og utfordringer som kan oppstå når logistikken ikke går helt som planlagt. De langsiktige utfordringene ser i stor grad ut til å være kapasitetsutfordringer som et resultat av pandemien.

Pandemi-tiden har lært oss alle ett og annet om forsyningssikkerhet, det som ønskes kjøpt er ikke tilgjengelig hos leverandør («utsolgt» på grunn av en utrolig jakt på produktet, en underleverandør svikter, innsatsvarer lar vente på seg …) og leveransekjeder rammes og fører til forsinkelser. Og annet. Det gjelder selvsagt aller mest der det er en – kanskje to – leverandører på avtalen. Selvsagt er det ikke slik at alle kjøp haster like mye som f.eks. smittevern, vaksiner o.l. under pandemien, men nye pandemier kan komme, båter kan sette seg fast i Suez-kanalen og skape betydelige leveranseforsinkelser (!), det er klimaendringer tydelig på gang (våtere, villere …).

Anbud365 har tatt kontakt med noen av de største avtaleforvalterne innen det offentlige – Forsvaret, Sykehusinnkjøp og Statens innkjøpssenter for å høre hvilken lærdom de har tatt med seg fra pandemi-tiden.

Forsterket fokus på beredskap

Seniorrådgiver i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Hans Meisingset, sier til Anbud365 at pandemien har forsterket Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sitt fokus på beredskap ytterligere. FLO er faglig ansvarlig for all logistikk i Forsvaret. Med utgangspunkt i brukernes behov er det FLO som setter rammene slik Forsvaret oppnår nødvendig beredskap med kosteffektive løsninger. Dette gjelder uansett situasjon; i fredstid under daglig drift og ved øvelser og operasjoner. – Vår evne til å levere ble ytterligere testet under pandemien, og situasjonen er fortsatt krevende på flere områder, slår han fast.

Pandemien har tilført FLO og Forsvaret ytterligere kompetanse om hvilke flaskehalser og utfordringer som kan oppstå når logistikken ikke går helt som planlagt. Dette er i hovedsak et spørsmål om forsyningssikkerheten for de varer og tjenester som Forsvaret til enhver tid har behov for, i fred, krise og ved konflikt og krig.

Kortsiktige utfordringer

– Dette er utfordringer som oppstår der og da og som krever øyeblikkelige løsninger som tilfredsstiller behovene, fremholder Meisingset. Dette er Forsvaret gode på, og vi har faste, etablerte løsninger for å håndtere slike situasjoner. Til tross for våre etablerte eskaleringsmekanismer var det nødvendig å iverksette enkelte tiltak, blant annet et enda tettere samarbeid med våre leverandører, men også deres underleverandører. Vi erfarte at denne måten å agere på, blant annet for anskaffelse av smittevernutstyr, ga øyeblikkelige resultater. Det må ikke glemmes at leverandørmarkedet også ble «tatt noe på sengen» da situasjonen oppstod, og leverandørenes og Forsvarets samlede erfaring og kunnskap knyttet til rask reaksjonsevne var svært nyttig for å se mulighetene og løse utfordringene.

Langsiktige utfordringer

Ifølge Meisingset ser de langsiktige utfordringene i stor grad ut til å være kapasitetsutfordringer som et resultat av pandemien:

– For Forsvarets del tenker vi da særlig på råvaretilgang, produksjonsvolum og transport, særlig fra Østen/Asia til Europa, men også fra Sør- og Mellom-Europa. Markedene er fortsatt ustabile, konstaterer han. Dette vil kreve langt mer forutsigbarhet og planlegging for å sikre at de nødvendige kapasitetene er tilgjengelig i markedet. Derfor må vi jobbe enda tettere med leverandørene og deres underleverandører. I enkelte tilfeller ville lengre varighet på rammeavtaler ha hjulpet oss, men vi må etterstrebe og finne løsninger innenfor lovens rammer. Til slutt vil jeg påpeke at det blir interessant å se hvordan leverandørene priser inn usikre faktorer knyttet til forsyningssikkerhet i fremtidige anbudskonkurranser.

Bli den første til å kommentere på "Forsvarets evne til å levere ytterligere testet under pandemien – fortsatt krevende"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.