Innovasjonspartnerskap: Skal utvikle digital ombruksplattform for bygg

Anbud365: Innovasjonspartnerskap Skal utvikle digital ombruksplattform for byggTrøndelag fylkeskommune, her ved direktør for bl.a. eiendom, Knut Eirik Ballestad, gir seg i kast med innovasjonspartnerskap. Det inviteres til dialogkonferanse om prosjektet i disse dager.

Skriv ut artikkelen

Et nytt innovasjonspartnerskap sparkes i gang til høsten. En digital løsning som skal samle inn og kvalitetssikre data om byggematerialer som kan ombrukes eller gjenbrukes er tema. Det er Trøndelag fylkeskommune som har tatt initiativ. Fylkeskommunen vil øke andelen ombruk i egne byggeprosjekt, og bidra til innovasjon som muliggjør ny næringsvirksomhet og større grad av ombruk hos andre. Hvert år produserer byggeindustrien tonnevis av avfall, og avfall er ressurser på avveie, heter det.

Til formålet har fylkeskommunen fått ni mill fra Innovasjon Norge til å gjøre en innovativ anskaffelse av en digital plattform som skal bidra til mer og bedre ombruk (og omsetning) av byggematerialer. Det dreier seg om å gjennomføre et innovasjonspartnerskap, og det er samarbeidsprosjektet DIPLOM (Digital plattform for ombruk av byggematerialer) som skal ha regien.

Det er et samarbeidsprosjekt med flere offentlige byggherrer: Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, OsloBygg KF og NTNU. Leverandørutviklingsprogrammet, som eies av NHO, KS, DFØ, Innovasjon Norge og Forskningsrådet skal være veiledere i gjennomføringen av innovasjonsprosessen.

Millioner av avfallstonn

Produksjon av byggematerialer er ressurskrevende og kilde til store klimagassutslipp, samtidig gir bygging, rehabilitering og riving mye avfall. Bare i Norge produserer byggesektoren hvert år nærmere to millioner tonn avfall, hvorav over en halv million tonn deponeres.

Avfall er ressurser på avveie. Dersom vi og våre leverandører og samarbeidspartnere klarer å finne løsninger som lar oss utnytte eksisterende byggematerialer mer og bedre, kan vi spare klima og miljø for en stor belastning.

Ved å ta en aktiv rolle i utviklingen av en digital plattform for ombruk og omsetning av byggematerialer (herunder også møbler og utstyr) skal Trøndelag fylkeskommune, i samarbeid med andre store offentlige utbyggere, bidra til utvikling av en digital plattform der også hensynet til dokumentasjon og kvalitet ivaretas.

Digital ombruksplattform

Prosjektet Digital plattform for ombruk av byggematerialer (DIPLOM) har som mål å utvikle en digital løsning som skal samle inn og kvalitetssikre data om byggematerialer som kan ombrukes eller gjenbrukes. Det dreier seg om data knyttet til materialer fra bygg som skal rives eller saneres og som gjøres tilgjengelig for aktører i nye bygge- /restaureringsprosjekter eller andre som ser nytten av å gjenbruke eller ombruke. Alle som ser verdien av å ha tilgang på dette, er tenkt å kunne bruke løsningen. Målet er å bidra til mer sirkulærøkonomi i bransjen gjennom økt ombruk av byggematerialer og ved at byggherrer får mulighet til å innarbeide ombruksmaterialer i nye og restaurerte bygg.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap: Skal utvikle digital ombruksplattform for bygg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.