Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 5. januarAnbuds- og kontraktpolitikken som har vært ført de siste årene både av fylkene og Statens vegvesen har ført til en gradvis dårligere vinterdrift, sier markedsdirektør i NLF, Kjell Olafsrud i Norges Lastebileier-Forbund (NLF).

Skriv ut artikkelen

Webinar/seminar 15. januar for deg som vil øke din kompetanse innenfor samfunnsansvar, sjefsbytter i og rundt Kofa og Sykehusinnkjøp kom ut med et gevinstpotensial på 2 mrd på 2023-anskaffelsene. Oppdatert bærekraft-sertifisering kan tas fra 1. februar og klare krav om kontraktsoppfølging fra Regjeringen. Konkurransen om anbudsjobber øker, heter det, og i Danmark er det etablert en dynamisk innkjøpsordning for miljøfaglige tjenester. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Kompetanseløft samfunnsansvar 15. januar

Nå gjelder nye, skjerpede miljø- og klimakravene i anskaffelser, og nye bærekraftskrav står i kø i tiden som kommer. Da gjelder det å sikre seg nok kompetanse. Et godt bidrag kan du få 15. januar. Da stiller ledende kompetansemiljøer på samfunnsansvar i et webinar/seminar for å øse av sin kompetanse. Meld deg på her, du også!

Sjefsbytter i og rundt Kofa

Anneline Vingsgård skifter beite. Hun går fra å være direktør for Klagenemndsekretariatet der Kofa er med til stillingen som direktør for sekretariatet til Skatteklagenemnda. Vingsgård har vært Kofa/ Klagenemndsekretariatet-leder siden 2006. I tillegg overtar Johan Aasheim Hjartnes som seksjonssjef for Kofa etter Line Rakner (kilde: Linkedin).

Nye skjemaer, uendret kunngjøringsnivå

Antallet kunngjøringer på Doffin er på samme nivå som etter innføringen av de nye kunngjøringsskjemaene 25. oktober 2023. Det første kunngjøringsskjemaet i nytt format ble sendt til Doffin i uke 41, og siden den tid har offentlige oppdragsgivere sendt 3047 kunngjøringer i de nye skjemaene til Doffin i 2023.

Gevinstpotensial på nær 2 mrd

I løpet av året har Sykehusinnkjøp gjennomført anskaffelser til sykehusene med totalverdi på nesten 30 mrd, med et gevinstpotensial på nærmere 2 mrd. De første to kategoriplanene innen medisinske forbruksvarer og HR for spesialisthelsetjenesten er godkjent og satt ut i livet, melder adm.dir Bente Hayes, Sykehusinnkjøp, i sin julehilsen.

Avtaleoppfølging særlig viktig

I Jernbanedirektoratets tildelingsbrev fra Samferdselsdepartementet for 2024 angir departementet en del særlig viktige områder for Jernbanedirektoratet å følge opp. Blant disse er koordinering og tett oppfølging av anskaffelse av togmateriell.

Oppdatert bærekraft-sertifisering

Den oppdaterte sertifiseringstesten kan tas fra 1. februar 2024. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har gjort endringer i fagplanen SOA Bærekraft. De er i hovedsak knyttet til skjerpede krav til å legge vekt på klima- og miljøhensyn, endringer i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår osv. i offentlige kontrakter, og åpenhetsloven.

Industriaktiviteten økte litt i desember

DNB PMI (innkjøpssjef-indeksen), justert for normale sesongsvingninger, ble 51,7 i desember. Indeksen steg med 1,6 poeng fra november. Det var særlig delindeksen for nye ordre som trakk opp, og bidro med ett poeng til bedringen i PMI. Sysselsettingsindeksen steg noe, mens produksjonsindeksen avtok

Lastebil-kritikk mot anbudspolitikk

– Det blir stadig tydeligere at overføringen av fylkesveiene til fylkeskommunene, og ikke minst den anbuds- og kontraktpolitikken som har vært ført de siste årene både av fylkene og Statens vegvesen, har ført til en gradvis dårligere vinterdrift, sier markedsdirektør i NLF, Kjell Olafsrud i Norges Lastebileier-Forbund. (NLF)

Smale veier, store kjøretøy

Troms fylkeskommune har igangsatt prosjektet Smart fremkommelighet for å finne innovative løsninger for å unngå at store kjøretøy møtes der det ikke er plass. Prosjektet gjennomføres som en førkommersiell anskaffelse, hvor leverandørene utvikler løsninger på denne samferdselsutfordringen, melder at.no.

Vellykket med konkurransepreget dialog

Oppgraderingen av en E6-parsell skjer etter en konkurransepreget dialog i tilbudsfasen. Det ble vellykket, konstaterer Statens vegvesen. Entreprenørene fikk også fansvar for å velge veilinje – sammen med byggherren – som de etter dialogen skulle gi en bindende pris på, heter det i samferdselinfra.no.

Strategisk rammeavtale for fregatter

Kongsberg Naval Services AS (KNS), eid av Kongsberg Maritime og Kongsberg Defence & Aerospace, er valgt som hovedleverandør for å gjennomføre vedlikehold, modifikasjoner og mulig levetidsforlengelse av Norges fregatter i Fridtjof Nansen-klassen. Anskaffelsens verdi er estimert til opptil 13 mrd, med varighet på inntil 17 år, melder Forsvarsmateriell.

Valgte lokale leverandører

To lokale forretninger skal levere til kommunen. Utfallet av anbudskonkurransen endte med at Aurskog El-forretning AS og Power Bjørkelangen fikk avtaler med Aurskog-Høland kommune. – Vi setter pris på at kommunen velger lokale leverandører når de har muligheten til dette, heter det fra Aurskog El-forretning til Indre Akershus Blad.

Økt konkurranse om anbudsjobbene

Christian Bruun og daglig leder Christian Bruun i Åsmund Pettersen & Sønn AS merker allerede at det nå blir flere om beinet når det gjelder oppdrag i 2024. – Vi merket at det er stor konkurranse om anbudsjobbene nå. Vi merker også en forskjell på krav til innlevering av anbud. Dette krever mye mer ressurser nå enn før, forteller Bruun.

Den enes død kan bli den andres brød

Kivijervi Entreprenør fikk anbudet til en pris på 221 millioner kroner, men slo seg konkurs bare dager etter. Det kan føre til at Entreprenør Harald Nilsen får tilbud om å overta kontrakten med Alta kommune, ifølge Altaposten.

Litt annen anskaffelsesprosess

Styret i Sauland kraftverk AS har bestemt å gå ut med tilbudsforespørsler for bygging av det planlagte kraftverket i Hjartdal. Prisen blir over halvannen milliard. Derfor har de valgt en litt annen anskaffelsesprosess enn normalt, hvor planen er å inngå intensjonsavtaler med entreprenør og leverandører, skriver Telen.

Ingen fanget opp anbudsinvitasjon

– Vi kjørte anbudsrunde på Doffin i høst, men vi fikk faktisk ingen tilbud. Så da sendte vi det til tre leverandører etterpå, forklarer rådmannen i Lebesby kommune. Han spurte også de tre som hvorfor de ikke la inn anbud under den ordinære runden, og fikk til svar at de ikke hadde fanget det opp, ifølge Finnmarksposten.

Bedre konkurranse, lettere for ideelle

Regjeringen har sendt Upphandlingsmyndigheten tildelingsbrev for 2024. Myndigheten får flere nye oppdrag med sikte på å forbedre konkurransen i offentlige anskaffelser og identifisere tiltak som kan forenkle for foretak, samt gjøre det lettere for ideelle aktører å kunne delta.

Flere opplysninger med ved kunngjøring

Fra 1. januar i år skal flere opplysninger enn tidligere oppgis i kunngjøringer av anskaffelser i Sverige. Samtidig heves terskelverdiene som avgjør om en anskaffelse er direktivstyrt eller ikke. Hovedregelen er nå at visse grunnleggende opplysninger skal oppgis både over og under terskelverdiene, ifølge Upphandlingsmyndigheten.

Velferdsanskaffelser og grå økonomi

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) og Skatteförvaltningen i Finland tar kontakt med velferdsområdene for å øke bevisstheten om risikoen for grå økonomi og metodene for å bekjempe slikt. Offentlige anskaffelser er ofte knyttet til slikt som skatteflukt, anbudskarteller og utnyttelse av svart arbeidskraft, en utvikling man vil til livs.

DPS for miljøfaglige tjenester

Miljøstyrelsen og Miljøministeriet har publisert en dynamisk innkjøpsordning (DPS) for miljøfaglige tjenesteytelser. Systemet, som inneholder ti kategorier miljøfaglige tjenesteytelser, er nå åpent for påmelding for alle leverandører, som ønsker å komme med tilbud på kommende miljøfaglige oppgaver, varsler Miljøstyrelsen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.