Misforståelse å tro at å dele opp kontrakter løser alt

Anbud365: Misforståelse å tro at å dele opp kontrakter løser altVeidekkes Trond Bølviken slo på en konferanse nylig et slag for bruk av arbeidsfellesskap, der også SMB-ene i bygg og anlegg kunne finne sin naturlige plass. Bildet er ikke fra den aktuelle konferansen.

Skriv ut artikkelen

– Det er en misforståelse å tro at mindre kontrakter løser problemene i skjæringspunktet mellom arbeidsfellesskap og konkurranselovgivningen, ifølge Veidekkes Trond Bølviken på en konferanse nylig. Han tok til orde for åpne prosesser der arbeidsfellesskap ikke er konkurransevridende, men stimulerende. Fornuftig bruk av arbeidsfellesskap kan ivareta ønsket om konkurranse, samtidig med større markedsandel for norske selskaper. Med et fornuftig rammeverk vil også SMB-bedriftene finne sin naturlige plass i arbeidsfellesskap.

Bølviken var blant innlederne på årets entreprenørkonferanse i regi av Rørentreprenørene Norge. Han trakk fram samferdselssektoren. Der er det blitt slik at stadig flere kontrakter går over 500 mill, noe som gjør det nær sagt umulig for norske entreprenører å inngi tilbud alene. Som konsekvens får man at det er utenlandske arbeidsfellesskap som vinner frem.

Utenlandske selskaper er regulert av konkurranselovgivningen i sitt hjemland. Italienske selskaper er regulert i Italia. Til forskjell fra norske myndigheter, mente Bølviken ifølge nettstedet nemitek.no, bryr ikke italienerne seg noe særlig om det, og spesielt ikke i de tilfellene der oppdragene utføres i utlandet. Norske myndigheter har ingen jurisdiksjon over utlendingene, og kan derfor ikke gjøre stort annet enn å trekke på skuldrene.

Store samarbeidsproblemer

– Det er likevel en misforståelse å tro at vi løser dette ved å dele opp prosjektene i mindre kontrakter, fordi dette vil utløse store samarbeidsproblemer og kanskje til og med mer arbeid for jurister og rettsapparatet enn bygge- og anleggsbransjen gir dem, fremholdt han. I stedet burde vi gå inn i åpne prosesser der arbeidsfellesskap ikke er konkurransevridende, men heller stimulerende.

Velger man å åpne for en fornuftig bruk av arbeidsfellesskap, vil man kunne ivareta ønsket om konkurranse, samtidig som man oppnår en større markedsandel for norske selskaper, fremholdt Bølviken. Han var også opptatt av at gebyrene for en eventuell overtredelse var aldeles urimelige. Om man blir dømt for brudd på reglene for arbeidsfellesskap, kan man ende opp med et forelegg på 10% – ikke av prosjektets eller anbudets verdi, men av selskapets/konsernets totale omsetning.

SMB i arbeidsfellesskap

Bølviken mente dette var satt for absolutt å rydde ut arbeidsfellesskap. Men det sier samtidig noe om at vi har et regelverk som ikke er tilpasset dagens virkelighet, understreket han. I stedet ønsket han seg et rammeverk for bygge- og anleggsbransjen der også SMB-bedriftene, som det jo er absolutt flest av også i denne bransjen, vil finne sin naturlige plass i arbeidsfellesskap i fremtiden. En del av løsningen kunne være en forhåndsgodkjenning av arbeidsfellesskapet, slik at man reduserer risikoen for bøter, poengterte han.

Bli den første til å kommentere på "Misforståelse å tro at å dele opp kontrakter løser alt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.