NHO: Bør overlate markedet til private aktører

Anbud365: NHO Bør overlate markedet til private aktører- NHO har nedsatt en egen gruppe med bedrifter som diskuterer problemstillingen konkurranse på like vilkår, opplyser Arnhild D. Gjønnes.

Skriv ut artikkelen

Offentlige etater bør være varsomme med å gå inn i rene kommersielle markeder. Det offentlige bør drive med det de er gode på – kjernevirksomheten – og overlate markedet til private aktører, sier NHOs Arnhild D. Gjønnes, fungerende avdelingsdirektør og ekspert på offentlige anskaffelser.

Nylig brakte nettavisen Vesterålen online historien om Stokmarknes Aktietrykkeri som tapte i en anbudskonkurranse om å levere skolebøker til de videregåedne skolene i Vesterålen. Den som vant anbudskonkurransen, var BS Undervisning, en del av BS Konsernet, som Biblioteksentralen (BS) står bak. Sentralen er et samvirkeforetak med norske kommuner og fylkeskommuner som medlemmer og eiere. I Stokmarknes Aktietrykkeri mener man det er betenkelig at det offentlige har opprettet et selskap som skal konkurrere mot private foretak.

Her er Vesterålen–bedriften på linje med NHO. Gjønnes kommenterer slik:

Reiser spørsmål om rollene

– Offentlige og private foretak konkurrerer i stadig større grad med hverandre. Konkurranse mellom offentlige og private virksomheter reiser mange spørsmål knyttet til de roller som myndighetsorgan har ved utøvelse av forvaltningsvirksomhet når disse opptrer som konkurrenter til private. Mange private bedrifter mener at de blir skviset ut av markedet, fordi offentlige aktører har mulighet til å prise tilbudene lavere, at det foregår kryssubsidiering, og at vilkårene i konkurransegrunnlaget utformes slik at de private som konkurrerer med det offentlige ikke får konkurrere om oppdragene.

NHO har jobbet for å få oppmerksomhet rundt dette spørsmålet svært. – Vår handlingsplan «Konkurranse på like vilkår» strekker seg tilbake til 2007, hvor vi stiller spørsmålet om det er konkurranse på like vilkår, fremholder Gjønnes. Derfor er det på sin plass at Regjeringen setter ned et utvalg som skal se på konkurranseflaten mellom offentlige og private aktører.

– NHO har nedsatt en egen gruppe med bedrifter som diskuterer problemstillingen konkurranse på like vilkår, forteller hun. Leif Belsvik fra NorTekstil leder arbeidet. Revisjons- og rådgivningsvirksomheten BDO har fått i oppdrag å utrede problemstillingen, som inneholder utfordringer som næringslivet møter når det offentlige konkurrerer med privat næringsliv.

Ønsker ryddige og proffe bestillere

Gjønnes poengterer at NHO mener at det offentliges hovedoppgaver er å utøve offentlig forvaltningsmyndighet og lovpålagte oppgaver i klassisk forstand. – Offentlige etater bør være varsomme med å gå inn i rene kommersielle markeder. NHO ønsker ryddige og profesjonelle bestillere i stat og kommune, som ikke stenger private bedrifter ut. Det offentlige bør drive med det de er gode på – kjernevirksomheten – og overlate markedet til private aktører, sier Gjønnes.

Bli den første til å kommentere på "NHO: Bør overlate markedet til private aktører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.