Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. april

05.04.2019: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. aprilKS ber regjeringen om at Nasjonalt program for leverandørutvikling videreføres i en tredje periode fra og med 2020, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Skriv ut artikkelen

Rett over påske er det EHF-konferanse – der kan du få innsikt i hva som rører seg når det gjelder heldigitale anskaffelser. Rett før påske er det tid for stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser – innholdet vil prege fagfeltet i årevis fremover. Og: KS vil ha en tredje periode av leverandørutviklingsprogrammet, oppdragsgiver la opp kontraktstrategi for å sikre seg lokale tilbydere og i Sverige strides næringsliv og kommuner om hvorfor det er blitt mer hemmelighold. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nå kommer stortingsmeldingen

Etter hva Anbud365 erfarer, presenteres stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser onsdag til uken. Den vil gi føringer for hvilken vektlegging og hvilke føringer for «veien videre» regjeringen ønsker.

Bli heldigital på EHF-konferansen 2019

24.april vil Difi sammen med leverandører og systemleverandører presentere bruk av digitale løsninger som kommer i 2019 og som vil forenkle prosessen for oppdragsgivere og næringslivet og skape muligheter for systemleverandører.

Ber om videre satsing på leverandørutvikling

– Leverandørutviklingsprogrammet er et viktig verktøy for næringsutvikling, innovasjon og omstilling i kommunesektoren. Vi ber regjeringen om at programmet videreføres i en tredje periode fra og med 2020, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Fosen-saken utsatt til høsten

EFTA-domstolen skal behandle Fosenlinje-saken for andre gang, men måtte utsette de muntlige foredragene. Dermed vil EFTA-beslutningen ikke bli klar i tide til Høyesteretts opprinnelige beramming i juni, og saken er nå utsatt til slutten av august, melder Rett24. Saken gjelder bl.a. om vesentlige eller vanlige feil skal gi grunnlag for erstatning.

Populært blant Drammens næringsliv

For annen gang har Drammen kommune arrangert frokostmøte med cirka 90 deltakere fra eksisterende og potensielle leverandører til kommunale virksomheter. Her fikk leverandørene møte kommunens innkjøpere, samt lære hvordan man får tilgang til kommunens anskaffelser og avtaler.

DNB PMI steg litt i mars

DNB PMI for mars ble 56,8 poeng, opp 0,5 poeng fra februar. Marsindeksen var 0,9 poeng over gjennomsnittet for de foregående tolv månedene og tyder på at det fortsatt er en solid aktivitetsutvikling i industrien. Den underliggende trenden i DNB PMI (innkjøpssjefindeks) har vært svakt stigende siden sommeren i fjor.

Strategisk jakt på lokale tilbydere

– Vi ønsket å sikre oss at lokale leverandører kom på tilbyderlisten, og la opp en kontraktstrategi etter det, sa prosjektdirektør Kari Gro Johanson, og la til at det har fungert veldig godt, ifølge bygg.no. Hun leder utbyggingen av Stavanger Universitetssykehus.

Markedet fungerer ikke så bra

Det er trist og synd at det bare er en anbyder på Vestfold vest-kontrakten. Det er et eksempel som viser at dette markedet ikke er så velfungerende, sier avdelingsdirektør Tore Kaurin i Statens vegvesen til Veier24. Tilbudet på nesten 1,3 mrd er en del dyrere enn de regnet med. – Vi må gå i tenkeboksen og vurdere hva vi skal gjøre, sier Kaurin.

Helseregionene om samfunnsansvar

For første gang utgis «Spesialisthelsetjenestens rapport for samfunnsansvar 2018». Klima og miljø, menneske- og arbeidstakerrettigheter, samt antikorrupsjon er tema i rapporten. Det er en felles rapport fra de fire helseregionene.

Oversikt over klimavennlige bussanbud

Miljøorganisasjonen Zero skriver på sine hjemmesider om utslippsfri og fornybar buss – og kollektivtrafikk. Samtidig gir de en status over aktuelle anbud på området.

Rammeavtale for mitraljøse-kjøp

Forsvaret har gjort rammeavtale for kjøp av 12,7 mm mitraljøser. Den har en varighet på syv år for inntil 1300 våpen og 15 års etterforsyning av reservedeler og tilbehør. Et avrop på 150 mil ble samtidig signert. Leverandøren kan derfor starte produksjon av våpnene alt nå, heter det.

Ny dansk rådgivingsenhet etablert

1.april i år åpnet et nytt statlig kompetanse- og kunnskapssenter i Danmark under navnet «Rådgivningsenheden – Statens indkøb». Senteret skal bistå ministerier, styrer og øvrige statlige institusjoner med å gjøre gode innkjøp, konkurranseutsette og inngå kontrakter av høy faglig.

I tottene på hverandre om hemmelighold

Svenskt Näringsliv tar opp at visse offentlige oppdragsgivere – systematisk og i stadig større grad – hemmeligholder også det organisasjonen mener er helt alminnelig info. Dette kjenner Sveriges Kommuner och landsting seg ikke igjen i – innkjøpere rapporterer at stadig flere leverandører ber om mer hemmelighold.

EU skal åpne markeder

Ifølge kilder i EU-kommisjonen vil EU bane vei for europeiske foretak i offentlige anskaffelser i ikke-medlemsland. Hvis ikke vil EU svare med å stenge dem ute fra EUs marked som i dag er svært åpent. Andre lands markeder er mer lukket. Ifølge kildene er bl.a. Kina, India, Indonesia, Tyrkia, Norge og Sveits i søkelyset, melder anbud24.se.

Nøkkelområder for næringslivet

Profesjonalisering og forenkling er nøkkelområder for den europeiske næringslivsorganisasjonen BusinessEurope (NHO er medlem) når det kommer til offentlige anskaffelser. Synspunktene ble fremmet på en EU-konferanse, der brukervennlighet ble pekt på som det viktigste å få til gjennom det nye regelverket.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.