Dette får du på Anskaffelseskonferansen 2022

Anbud365: Dette får du på Anskaffelseskonferansen 2022Fra venstre adm. dir Ole Erik Almlid, professor Annamaria La Chimia, professor ved Universitetet i Nottingham og Riksrevisjonens leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Sistnevnte skal på Anskaffelseskonferansen 2022 fortelle om offentlige innkjøperes dårlige bruk av innkjøpsmakten når det gjelder å kjøpe grønt, La Chimia om britenes forenkling av sitt regelverk etter at de slapp unna EU-direktivene, mens Almlid kommer med hilsen fra leverandørene.

Skriv ut artikkelen

Programmet for Anskaffelseskonferansen 2022 er nå klart. Stikkord er Riksrevisjonen og grønne innkjøp, hva som skjer med offentlige anskaffelser fremover, innkjøpsdata som styringsinfo og erfaringer med Best Value Procurement. Og selvfølgelig er Norgesmodellen og åpenhetsloven på programmet. Blant høydepunktene er også utdeling av årets utgave av Anskaffelsesprisen – sammen om smartere innkjøp.

Anskaffelseskonferansen er for det offentlige anskaffelsesmiljøet det nærmeste man i profesjonsperspektiv kommer 17. mai. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) er arrangør og 2022-utgvane går av stabelen 22. november. Det blir en hybrid variant i år, det vi si at du kan velge om du ønsker å være fysisk til stede eller følge arrangementet digitalt. Påmeldingsfrist er 8. november.

Programmet er klart, og det forteller bl.a. at Dag Strømsnes, divisjonsdirektør i DFØ, tar for seg status for offentlige anskaffelser etter Anskaffelsesundersøkelsen 2022, og hva som skjer videre. NHOs adm. dir. Ole Erik Almlid avlegger konferansen et besøk – med en hilsen fra Leverandørene, som det heter.

Riksrevisjonen og grønne innkjøp

Riksrevisjonens leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, kommer for å presentere Riksrevisjonens undersøkelse om grønne offentlige anskaffelser. Den viser at norske myndigheter ikke bruker innkjøpsmakten godt nok. Så er spørsmålet hvor veien går videre, og det skal et panel diskutere.

Så vil DFØ orientere om hvordan innkjøpsdata kan gjøres om til styringsinformasjon. Kommuner og statlige virksomheter viser eksempler på hvordan de bruker data fra sine digitale verktøy. På programmet står også informasjon om hvordan nye Doffin vil gi oss enda bedre innkjøpsdata. Det dreier seg om datadreven anskaffelsesfunksjon.

Erfaringer med Best Value Procurement

Best Value Procurement (BVP) er en metode for prosjektstyring og innkjøp som vektlegger leverandørens kompetanse og prestasjon. Gjennom flere pilotprosjekter har DFØ sammen med oppdragsgivere, byggherrer og leverandører testet metoden. Det dreier seg om erfaringer fra prestasjonsbaserte anskaffelser. Spørsmålet er da hvilke anbefalinger det er å gi til de som vurderer denne metoden for tjenestekjøp. Svaret ventes å komme i samtale mellom Allend Bamerni, prosjektleder i Stavanger kommune, Ari Soilammi, viseadministrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, og Cecilie Blytt, prosjektleder for DFØ sitt pilotprosjekt for BVP.

Norgesmodellen

Regjeringen har i Hurdalsplattformen besluttet å lage en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for å sikre sunnere konkurranse og et mer seriøst arbeidsliv. Bygg og anlegg og renhold har vært først ute, og på Anskaffelseskonferansen 2022 stilles spørsmålene:

  • Hvordan lykkes vi med bruk av seriøsitetskrav for å bekjempe og forhindre arbeidslivskriminalitet?
  • Hva skal til for å følge opp dette?

DFØ, heter det, vil sammen med innkjøpere presentere suksesskriterier og dele erfaringer.

Brexit og åpenhetslov

Annamaria La Chimia, professor ved Universitetet i Nottingham, kommer også til konferansen. Hun skal ta for seg Storbritannias arbeid med å forenkle sitt anskaffelsesregelverk etter Brexit.

Og ingen konferanse uten åpenhetsloven, som trådte i kraft 1. juli 2022. Den stiller krav til åpenhet og innsyn i hvordan virksomheter jobber med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Hva betyr dette for offentlige innkjøpere og hvilke nye muligheter gir det, spørres det i det foreløpige programmet.

Bli den første til å kommentere på "Dette får du på Anskaffelseskonferansen 2022"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.