Nytt regjeringskvartal: Krav om fossilfri byggeplass i alle byggetrinn 1-kontrakter

Anbud365: Nytt regjeringskvartal Krav om fossilfri byggeplass i alle byggetrinn 1-kontrakterStortingsrepresentant fra Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, spurte og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup svarte – om fossilfri byggeplass i forbindelse med det nye regjeringskvartalet.

Skriv ut artikkelen

Krav om fossilfri byggeplass er implementert i det første byggetrinnet i prosjektet nytt regjeringskvartal, og vil gjelde alle kontrakter. Det slo kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup fast i et skriftlig svar på spørsmål fra Stortinget. Det var stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG) som lurte på om regjeringen vil stille krav om fossilfri eller utslippsfri bygge- og anleggsplass for det nye regjeringskvartalet. Med andre ord som Oslo kommune har gjort på sine kommunale byggeplasser.

Hun syntes det er positivt at regjeringen har lagt frem en klimaplan for 2021-2030. Men enkelte tiltak i meldingen har etter hennes syn en for sakte innfasingstakt og er for lite omfattende, enn si altfor lite ambisiøst. Og hun rettet søkelyset mot de nye regjeringskvartalet, som er et av de største norske byggeprosjektene noensinne. Det skal bygges 125 000 kvadratmeter nybygg i flere etapper fram til 2029. Første etappe har en prislapp på over 20 mrd.

I målene i miljøprogrammet til det nye regjeringskvartalet står det ikke noe konkret om fossil- eller utslippsfri bygge- og anleggsfase, annet enn at “Det skal lages klimagassberegning for anleggsfasen, og utslipp skal søkes redusert“. Dette fremstår som en lite forpliktende målsetning med tanke på prosjektets miljøprofil, omfang og de potensielt store klimagassutslippene som prosjektet vil gi i bygge- og anleggsfasen, slo Bastholm fast i sin begrunnelse for spørsmålet.

Kontraktsstrategien

Kommunal- og moderniseringsstatsråden opplyste i sitt svar at prosjektets kontraktsstrategi er basert på samspillsentrepriser med involvering av entreprenør i utvikling- og planleggingsfasen. Vurdering av mulighet for utslippsfrie løsninger har vært høyt prioritert allerede ved utlysning av samspillsentreprisene. Prosjektet har lagt følgende til grunn for samspillet i tilbudsunderlag for entreprisene: «Vurdering av mulighet for og omfang av utslippsfrie løsninger adresseres som prosjektutvikling i samspill med entreprenører, i tråd med prosjektets kontraktsstrategi.»

I utviklings- og planleggingsfasen med entreprenørene jobbes det, ifølge det skriftlige svaret fra statsråden, videre med reduksjonstiltak fra alle kilder i den enkelte kontrakt. Statsbygg vil eksempelvis kreve fossilfri, og i størst mulig grad, utslippsfri byggefase.

Resultatet av denne fasen er et omforent løsningsunderlag med en tilhørende målpris for utførelse. Prosjektet har på denne måten tilrettelagt for at fossilfri byggeplass er et felles minimumskrav.

Bli den første til å kommentere på "Nytt regjeringskvartal: Krav om fossilfri byggeplass i alle byggetrinn 1-kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.