Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. aprilStaten må lære av det mange kommuner og fylker har gjort: Innføre krav om at man bare kjøper inn fra seriøse aktører, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik (foto. Trond Isaksen).

Skriv ut artikkelen

Tre nyheter fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring denne gangen: Kunstgress-veiledning, dybdeanalyse av klima og miljø – og webinar om markedsplassen for skytjenester. Ellers: Krav om mer økologisk mat i det offentlige, Forsvarsdepartementet griper inn etter kontraktstildeling og Nordland fylkesråd vil ikke ha ambulanse-anbud. I Sverige blir det teaterforestilling om offentlige anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor, og: Meld deg på «kompetanseløftet» Anbud365-dagen 3. juni. Earlybird-tilbud løper ut 2. pinsedag!

2. pinsedag slutt på rabatt til Anbud365-dagen

Earlybird-tiden med tilbudet om 50% rabatt på ordinær påmeldingspris til Anbud365-dagen 3. juni løper ut 2. pinsedag. Sjekk program og gjør som over flere hundre andre – meld deg på her.

Ny kunstgress-veiledning

Norge har nesten 2000 kunstgressbaner som må skiftes ut hvert 10.-15. år. Nå kommer en ny veileder som skal hjelpe kommuner og idrettslag med å gjøre best mulig anskaffelser av kunstgressbaner, både for idrett og miljø, melder Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Dybdeanalyse av klima og miljø i anskaffelser

Flere offentlige virksomheter enn før har en plan for å innrette anskaffelsespraksisen på en mer miljøvennlig måte. Det går frem av DFØs nye dybdeanalyse av klima og miljø med data fra anskaffelsesundersøkelsen. Svak kompetanse og lite ressurser til klima- og miljøarbeid er likevel fortsatt et problem for mange innkjøpere i det offentlige.

Info om avtaler på skytjeneste-markedsplass

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) inviterer alle offentlige virksomheter til webinar 26. mai om markedsplassen for skytjenester, som under etablering. På webinaret skal de skal informere om de første avtalene de planlegger å inngå og ny veiledning vi lanserer på markedsplassen.

LO-krav: Nasjonale regler mot useriøse

Staten må lære av det mange kommuner og fylker har gjort: Innføre krav om at man bare kjøper inn fra seriøse aktører, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik til e24.no. LO går inn for at man nasjonalt skal innføre regler som sikrer at det offentlige stiller krav i sine innkjøp som sikrer at useriøse aktører ikke slipper til.

Mer økologisk mat i det offentlige

Med din hjelp kan det offentlige også bli en stor og viktig økoforbruker. Det er her kommuner, fylker og staten kommer inn – de kjøper inn mye mat. Og offentlige virksomheter skal ta miljøhensyn ved sine innkjøp. Økologisk mat er miljøhensyn heter det fra Ren Mat.

Forsvarsdepartementet griper inn

Et leilighetsprosjekt har vært på anbud og vinnende tilbud ble valgt. Nå har Forsvarsdepartementet avgjort at de ikke bygger prosjektet likevel: Det er ikke gitt tilslutning til dette prosjektet, heter det, bl.a. fordi at gjennomføring av OPS i dette tilfellet ikke er den økonomisk mest fordelaktige løsningen, skriver Fosna-Folket.

Ikke egnet for anbud

Fylkesrådet i Nordland vil ha offentlig drift av luftambulansene. De mener problemene rundt overtakelsen fra Babcock i 2019 viser hvorfor det offentlige må overta. – Dette er et område som ikke er egnet til å kjøre anbud på, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll til nrk.no.

Vil ikke ha blåresept på prøveanbud

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett tar regjeringen til orde for å prøve anbud på utvalgte legemidler på blåresept. – Det vil få store konsekvenser for pasienter, advarer Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien: – Det er svært alvorlig at regjeringen nå vil teste ut en ordning som ikke er i nærheten av å hensynta pasienter i det hele tatt.

Kommune meldte seg ut av Miljøfyrtårn

Til tross for stort fokus på å bli en grønnere kommune, har Moss kommune meldt seg ut av miljøsertifiseringen Miljøfyrtårn, skriver Moss Avis. – I behandlingen av kommunens budsjett og økonomi før jul bestemte vi oss for å fase ut Miljøfyrtårn-ordningen, forteller Charlotte Aune Bryne i Moss kommunes enhet for samfunnsutvikling.

Sammen med Skatteetaten mot useriøse

Askøy kommune har inngått en avtale med Skatteetaten som skal hindre at useriøse tjenestetilbydere og leverandører får oppdrag med kommunen. Avtalen gjelder for kommunen som innkjøper og byggherre, samt for markedsplasser i kommunal regi.

Første gang anbudskrav om fører-sikkerhet

Siden 2012 har fem bussførere mistet livet på jobb i kollisjoner helt ned mot 30 km/time. Da Ruter la ut anbud for Oslo Sør i fjor, var det første gang med et krav om sikkerhet for føreren. Inntil nå har dette vært umulig. Politisk vilje til lovregulering har manglet og krav om sikkerhet er ofret for lavest mulig pris i anbudsrundene, ifølge fagbladet.no.

Innkjøpte konsulenter skal gi søknadssuksess

Universitetet i Stavanger har inngått avtale med flere internasjonale konsulentselskaper for å sikre universitetet «suksess» med sine forskningssøknader. Fire konsulentselskaper har nådd opp i anbudskonkurransen. Trend 2000 fra Storbritannia, Yellow Research fra Nederland, Innovayt Norge og Nordic Innovators fra Danmark, skriver khrono.no.

Lyser ut Avinor-kontrakt på nytt

En ny lufthavn på Helgeland er viktig for utviklingen av regionen, og den skal bygges ved Mo i Rana. Avinor har bestemt at de vil lyse ut byggekontrakten på nytt, men er tydelige på at prosjektet vil kunne holde omtrent samme fremdrift, slik at lufthavnen kan stå ferdig i 2025.

Første enerettsavtaler for drosjer

Viken fylkeskommune har inngått Norges første enerettsavtaler for drosjetransport. De to første gjelder kommunene Våler, Marker, Indre Østfold, Rakkestad og Skiptvet. – Innføring av eneretter vil sikre drosjetilbudet for innbyggerne i distriktskommuner og sørge for at drosjenæringa får gode og forutsigbare arbeidsforhold, heter det.

Leverandørfokus på bærekraft og lærlinger

– Vi kommer til å bruke de kanalene vi kan, sier Thomas Schwenke i Schwenke & Sønn, som jobber aktivt med å sette fokus på krav til bærekraft, kompetanse og bruk av lærlinger i offentlige innkjøp. Nylig kritiserte de offentlige etater og foretak i Troms og Finnmark for ikke å følge statens egne anbudsregler for kjøp av varer og tjenester.

Kraftig motbør for etterannonserings-grense

Regjeringen i Sverige møter kraftig motbør mot forslaget om å sette grensen for kravet om å kunngjøre kontraktsinngåelser til 100 000 kroner. En rekke høringsinstanser ønsker seg en vesentlig høyere beløpsgrense og advare mot at forslaget vil avstedkomme administrativt merarbeid, skriver upphandling24.se.

Svensk teater med anskaffelses-komedie

Göteborgs stadsteater bryter ny mark med en nyskrevet anskaffelseskomedie som del av repertoaret i teateråret 2021/2021. «Vi hade i alla fall tur med ramavtalet» er en satire om hvordan det er å arbeide i en offentlig forvaltning og leve i en kommune er høye idealer råder, men der uhell lurer rundt hvert hjørne, ifølge upphandling24.se.

Interne miljømerker

Danske Statens og Kommunernes Indkøbsservice lanserer i disse dager to interne grønne merker som et supplement til miljømerkene. Det ene er et “… eller tilsvarende”, som omfatter produkter som ikke er miljømerket, men lever opp til samme krav. Det andre er “Bæredygtig” for gjenbruk eller produkter med gjenbrukte materialer eller lav TCO.

Irsk satsing på profesjonalisering

Irske myndigheter hilser velkommen ProcurCompEU, et nytt europeisk rammeverk til støtte for profesjonalisering innenfor offentlige anskaffelser. Samtidig oppfordres alle kjøpende offentlige enheter i landet til å øke profesjonaliseringen, og Irland er med i et pilotprosjekt i OECD-regi i forbindelse med innføringen av dette rammeverket.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.