Har bistått i over 200 innovative anskaffelser; nå miljøovervåking med DNA

Anbud365: Har bistått i over 400 innovative anskaffelser nå miljøovervåking med DNAMiljødirektoratets prosjektleder Janne Bohnhorst er begeistret for hjelpen direktoratet har fått fra Nasjonalt program for leverandørutvikling, her ved innovasjonsrådgiver Harald Aas. Direktoratet vil ved hjelp av en innovativ anskaffelse få utviklet automatisk overvåking ved bruk av miljø-DNA for å effektivisere og forbedre miljøovervåkingen.

Skriv ut artikkelen

Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) har i løpet av de ti årene programmet har eksistert, bistått i over 200 innovative anskaffelser. Det har blant annet ledet til et titalls radikale innovasjoner, offentlige besparelser, bedre produkter og tjenester, næringsvekst og grønn omstilling. Dette forteller innovasjonsrådgiver Harald Aas i LUP til innovativeanskaffelser.no. Nå er programmet involvert i en innovativ anskaffelse som kan revolusjonere miljøovervåkingen.

Skal man oppdage skadelige eller fremmede organismer i norsk natur i dag, må man basere seg på feltarbeid og observasjon. Noen må ut og hente inn prøver, som tas med tilbake til laboratoriet og analyseres. Men gjennom en såkalt innovativ anskaffelse er Miljødirektoratet nå i ferd med å revolusjonere miljøovervåkingen, i første omgang for ferskvann. Det er første gang direktoratet gjør en innovativ anskaffelse, og løsningen blir noe verden ikke har sett før.

Direktoratet har fått ti millioner kroner av Forskningsrådet for å gjøre en såkalt før-kommersiell anskaffelse. Pengene går i all hovedsak til leverandørene som jobber med å utvikle pilotene. Det dekker deler av kostnadene, men slett ikke alt. Leverandørene tar dermed en god del risiko selv, men ser samtidig kommersielle muligheter innen en rekke sektorer når løsningen er ferdig utviklet.

Dere kommer med ideen …

Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) har bistått gjennom hele prosessen. – Det spennende var at vi ikke trengte å være presise med hvilken teknologi vi skulle ha eller hva slags løsning vi ønsket oss – slik vi vanligvis gjør. Her kunne vi bare si: Vi har behov for en automatisk overvåkning av miljø-DNA, dere kommer med ideen, sier direktoratets prosjektleder Janne Bohnhorst.

Sammen med den finansielle støtten fra Forskningsrådet og anskaffelsesfaglig bistand fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har vi fått frem et referanseprosjekt som kan brukes på andre fagområder, sier Aas. Han er forundret over at offentlige virksomheter ikke gjennomfører flere anskaffelser på denne måten.

Radikale innovasjoner

– Det vanligste er å bestille mer av noe man allerede vet hva er, og da gjerne billigst mulig. Men gjennom innovative anskaffelser kan man gå i dialog med leverandørene og finne ut hvilke andre løsninger som kan være mulige, sier Aas til innovativeanskaffelser.no. LUP har i løpet av de ti årene programmet har eksistert, bistått i over 200 innovative anskaffelser. Det har blant annet ledet til et titalls radikale innovasjoner, offentlige besparelser, bedre produkter og tjenester, næringsvekst og grønn omstilling.

– Det er ennå ikke alle offentlige innkjøpere som har tatt denne metoden i bruk, men det største potensialet ligger i at de som allerede er i gang, gjør det oftere. Vi bør også intensivere spredningen av de løsningen som allerede er utviklet gjennom innovative anskaffelser. Det er fint at én kommune kjøper en ny og bedre løsning, men de store effektene kommer først når flere kommuner kjøper det samme, mener Aas.

Delte villig sine tanker

I oktober 2019 fikk Miljødirektoratet bistand fra LUP til å holde en dialogkonferanse for interesserte leverandører. Bohnhorst: – Det var rett og slett fryktelig moro! Bransjene delte villig sine tanker og sin kompetanse, og vi fikk så mye kunnskap om utviklingen innen alt fra bioteknologi til DNA-sekvensering til robotikk. Faktisk var denne konferansen en så nyttig og interessant arbeidsform at vi har tatt den i bruk ellers også. Vi har for eksempel begynt å ha dialog med ulike bransjer om håndteringen av regelverk. Slik kan vi drive forvaltningen videre på en enda bedre måte. En enkel, men viktig sideeffekt!

Bli den første til å kommentere på "Har bistått i over 200 innovative anskaffelser; nå miljøovervåking med DNA"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.