Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21.februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 21.februarVåren 2019 besluttet Nye Veier å avlyse konkurransen om prosjektet som da omfattet E18 Kjørholt – Rugtvedt på grunn av manglende konkurranse. Nå er dette skalert opp og: - Nå har vi fem prekvalifiserte selskapsgrupperinger videre til tilbudsfasen, det er vi svært tilfredse med. Vi vurderer at vi er sikret god konkurranse om dette prosjektet nå når tilbudsfasen starter, sier adm. dir i Nye Veier, Anette Aanesland.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen åpner døren enda litt mer på gløtt for å reservere kontrakter for ideelle. Sykehusinnkjøp er ute med en konkurranse som gir lokale leverandører større muligheter. Et LO-forbund vil heve miljøvekting-kravet fra 30 til 50%, og Kofa kommer med informasjon som gjelder uklare konkurransegrunnlag. I Sverige har regjeringen ute på høring forslag til innhold i kunngjøringer under terskelverdiene. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Lettere å bruke ideelle

Regjeringen gjør endringer i anskaffelsesregelverket slik at man kan reservere konkurranser om helse- og sosialtjenester for ideelle. Oppdragsgivere som benytter seg av muligheten til å reservere konkurranser, kan imidlertid risikere erstatningssøksmål dersom det senere skulle vise seg at forskriftsbestemmelsene er i strid med EØS-avtalen.

Fellesnordisk legemiddel-avtale

Sammen med Danmark og Island har Norge nå fått inn tilbud på alle legemidlene man la ut på anbud i april 2019. I februar 2020 trår avtalene i kraft. Ett år og to måneder tok det å gjennomføre hele prosessen med den første fellesnordiske anskaffelsen.

Lettere for mindre leverandører

I anskaffelsen om arkitekt- og rådgivende ingeniørtjenester som Sykehusinnkjøp nå har utlyst, gir lokale tildelinger mindre leverandører bedre muligheter til å konkurrere. Forrige gang konkurrerte leverandørene om avtaler som omfattet flere helseforetak samlet. Nå gjelder avtalene for det enkelte helseforetak for de fleste fagområder.

Kofa om uklare konkurransegrunnlag

I fire nye avgjørelser uttaler klagenemnda seg om hvilke krav regelverket stiller til utformingen av konkurransegrunnlaget. På nettsiden gjennomgås disse fire avgjørelsene.

Standard for brannbil-kjøp

Representanter for brannvesen, kommuner, interesseorganisasjoner og produsenter har sammen med Standard Norge laget en standard som vil forenkle innkjøpsprosessen av bl.a brannbiler. Den lanseres 3. mars, og er utgangspunkt for spesifikasjonene. Produsentene får større forutsigbarhet for deltakelse i anbudskonkurranser.

Vil heve miljøvekting-krav til 50%

EL og IT Forbundet foreslår at kravet til miljøvekting i offentlige anskaffelser heves fra 30 til 50%, ifølge abcnyheter.no. I tillegg vil LO-forbundet at det stilles krav til utslippsfrie anleggsplasser og nullutslippskjøretøy når det offentlige fornyer egen bilpark.

Maritimt Forum og anskaffelser

Maritimt Forum oppfordrer myndighetene til å bruke offentlige innkjøp som redskap til å stimulere til norsk grønn teknologiutvikling, og ved offentlige anskaffelser inkludere krav om HMS og arbeidsforhold i anbudet.

Konsulenter på anbud

Merkur-programmet søker etter nye butikkonsulenter for fire-årsperioden 2020-24. Oppdraget er lagt ut på Doffin som en åpen anbudskonkurranse. Tilbudsfristen er satt til 20. mars. Merkur-programmet er Kommunal- og moderniseringsdepartementet sitt verktøy for å utvikle dagligvarebutikker og bokhandler i utkantstrøk.

Kommunale innkjøp og bærekraftsmålene

FN peker på at 2/3 av alle bærekraftsmål må løses lokalt. Statsminister Erna Solberg gav forleden eksempler på områder der kommunenes innsats er særlig viktig: Offentlige innkjøp og det å støtte opp om prosjekter og initiativ for verdiskaping gjennom grønn omstilling.

Milliard-prosjekt: En av fire er norsk

Fem tilbydere skal konkurrere om å bygge ny E18 Langangen – Rugtvedt. Prosjektet har en kontraktsverdi på ca 5,2 milliarder kroner eks. mva. Av de fem prekvalifiserte selskapsgrupperinger er det fire utenlandske, samt en betydelig norsk entreprenør (AF-gruppen).

Rammeavtale for 700 førskoler

Over 700 nye førskoler må bygge i Sverige de nærmeste tre årene. Behovet møtes nå med en ny rammeavtale etter en konkurranse som er gjennomført i samarbeid mellom Sveriges Kommuner och Regioner sentraltt og SKL Kommentus Inköpscentral. Blant foretakene er Moelven, NCC, Peab och Skanska, skriver upphandling24.se.

Innhold i under terskel-kunngjøring

Den svenske regjeringen har lagt ut på høring et forslag til bestemmelser om hva en kunngjøring om offentlige anskaffelser på det ikke-direktivstyrte områder skal inneholde. Fristen er 11. mai.

Tips til bærekrafts-krav

På nettsiden til SKI (Statens og Kommunernes IndkøbsSerice) fins en liste med seks tips til hvordan man kan innarbeide krav til bærekraft i anskaffelsene.

Danmark og brexit

I Danmark er man rimeligvis opptatt av konsekvensene for offentlige anskaffelser etter Storbritannias utmeldelse av EU (Brexit). På Udbudsmedia ser advokatfirmaet Bird & Birds London-kontor nærmere på de umiddelbare virkninger av Brexit i Storbritannia i et anskaffelsesrettslig perspektiv, bl.a. de mulige følgene Brexit kan ha på lengre sikt.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21.februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.