Svensk «svarteliste» advarer mot useriøse leverandører

Anbud365: Svensk «svarteliste» advarer mot useriøse leverandørerMorgan Jansson er innkjøper i et offentlig boligselskap og driver Sveriges Offentliga Varningslista som fritidsaktivitet – til hjelp i arbeidet med å hindre useriøse leverandører i å få kontrakt med det offentlige (foto: Bengt Alm).

Skriv ut artikkelen

I skrivende stund (medio februar i år) var 122 av Sveriges offentlige oppdragsgivere registerte som brukere av Svvar – Sveriges Offentliga Varningslista. På denne «svartelisten» advares det mot navngitte useriøse selskaper, samtidig som nye selskaper av samme karakter kan legges til.

Svvar eies og drives av EvoluuAB. Bak dette selskapet står en innkjøper i et større svenske, offentlige boligselskap, Morgan Jansson. Han og hans samarbeidspartnere driver siden på fritiden. Nytten av listen, sier Jansson til offentligaaffarer.se, er størst om listen drives nasjonalt, ikke lokalt.

Denne listen har vært tilgjengelig for offentlige innkjøpere siden sommeren 2019. Den er gratis å bruke ettersom det dreier seg om en fritidsaktivitet med lave kostnader.

Tilslutning

Om lag en tredel av landets regioner og omtrent en femdel av kommunene er tilsluttet så langt. I Sverige er det over 4000 offentlige oppdragsgivere, hvorav 70% er kommunale. Om lag 18500 anskaffelser kunngjøres årlig, og i 2018 gjorde bare 1150 minst en anskaffelse, ifølge nettsiden svvar.se.

Svvar-siden er tenkt å forhindre useriøse foretak eller foretak med sviktende yrkesmessig kompetanse i å vinne kontrakter hos offentlige bestillere. Varslingslisten skal hjelpe offentlige oppdragsgivere å vurdere om det er grunn til å avvise en leverandør.

Registrering av useriøse

Det er brukerne av siden som registrerer foretak på denne listen. Det er, heter det, ingen annen kilde enn brukerens egne erfaringer. Et eksempel på registreringsverdig foretak: En leverandør som gjentatte ganger har brutt kontraktsvilkår og ikke har forbedret seg tross oppfordringer – og den grunn har oppdragsgiver avbrutt kontrakten før tiden.

Bli den første til å kommentere på "Svensk «svarteliste» advarer mot useriøse leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.