Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. september

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 24. septemberDet offentlige må innføre økte krav til gjenbruk og sirkulære innkjøp, så flere av kontormøblene kjøpes brukt eller er laget av brukte materialer, mener Framtiden i våre hender, her ved sin leder, Anja Bakken Riise (foto: Terese Samuelsen).

Skriv ut artikkelen

Digital anskaffelseskonferanse med utdeling av Anskaffelsesprisen 2012. Revisjon av etiske kontraktskrav. Det er noe av det Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) byr på. StartOff gir muligheter for NAV, Avfall Norge er ikke fornøyd med handlingsplan og i Sverige kommer det ekstra-millioner for å jobbe med sirkulære anskaffelser. Og – ikke minst – 29.september er det gratis Anbud365-webinar. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Gratis Anbud365-webinar – med deg på!

Høstens første av de populære, gratis frokostwebinarene til Anbud365 nærmer seg. 29.september skal eksperter fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig øse av sin kompetanse om oppdragsgivers plikt til å håndheve kontrakten. Du kan melde deg på her.

Klart for Anskaffelsesprisen 2021

Nå kan du nominere til Anskaffelsesprisen 2021. Prisen skal gå til virksomheter som har lykkes med å samarbeide om et smart innkjøp. Nominasjonsfristen er 18. oktober. Prisen deles ut på Anskaffelseskonferansen 23. november i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Konferansen er i år digital.

Etiske kontraktsvilkår til revisjon

Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ) v/Statens innkjøpssenter skal gjennomføre en revisjon av etiske kontraktsvilkår for enkelte fellesavtaler. Jakten på interesserte konsulenter er i gang – tilbudsfrist 12. oktober.

Penger til førkommersielle anskaffelser

Forskningsrådet har mottatt 363 søknader om prosjektpenger innen fristen 15. september. Potten er på om lag 1,5 mrd, og til sammen ble det søkt om 5,4 mrd. I kategorien innovasjonsprosjekter i offentlig sektor og førkommersielle anskaffelser kom det inn til sammen 45 søknader.

Samfunnskontrakt for flere læreplasser

Partene i arbeidslivet og regjeringen har etablert den tredje perioden for samarbeid for flere læreplasser. LO og forbundene jobber for et seriøst arbeidsliv der lærlingklausuler ved offentlige innkjøper er et viktig virkemiddel også for flere læreplasser, heter det på lo.no.

Startoff gir NAV muligheter

For oppstartsmiljøer kan offentlige anskaffelsesprosesser fremstå nærmest ekskluderende. Startoff gir oss muligheten til å nå ut til disse miljøene. Vårt ønske med å delta i Startoff er å løse et konkret behov NAV har, samtidig som vi fungerer som en inkubator som kan bidra til å skape solide arbeidsplasser i fremtiden, heter det fra NAV.

Grønn handlingsplan ikke målrettet nok

Handlingsplan for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon ble omsider lansert forrige uke, heter det fra Avfall Norge, som mener den ikke er målrettet nok til å gi det taktskiftet som er nødvendig i omstillingen til et mer bærekraftig samfunn.

Økte krav til gjenbruk og sirkulære kjøp

Det offentlige må innføre økte krav til gjenbruk og sirkulære innkjøp, så flere av kontormøblene kjøpes brukt eller er laget av brukte materialer, mener Framtiden i våre hender. Offentlige virksomheter kaster årlig over 7.000 tonn brukbare kontormøbler. Disse brukbare møblene har en verdi på minst 100 millioner kroner i året!

Presser frem dårlige klima-løsninger

Leverandører som ønsker å konkurrere på å levere varer og tjenester som bidrar til å nå klimamålene, melder at det offentlige presser frem dårlige løsninger for å spare penger, skriver advokat Tore Frellumstad i NHO-foreningen Abelia. Tema er offentlige anskaffelser som virkemiddel for et bedre miljø og reduksjon av klimautslipp.

Om å følge med i dragsuget

Nye Veier har sagt opp kontrakt med FCC Construcción S.A (FCC) i forbindelse med ny E6 fra Ulsberg i Rennebu kommune til Vindåsliene i Midtre Gauldal kommune. En lokal underleverandør mistet dermed sitt største oppdrag noensinne – en kontrakt verd om lag en milliard. Entreprenøren omsatte i fjor for en halv mrd. Permitteringer ble resultatet.

Færre jobber, flere med i anbud

– 2021 har vært et dårlig år for oss. Det har vært mindre jobber å regne på og flere aktører som har vært med i anbudskonkurransene. Det er definitivt mindre på programmet framover nå enn i de siste åra. Det er absolutt bekymringsverdig. Kjenseth maskin på Biri til Oppland Arbeiderblad må i verste fall permittere.

Kommuner med full innkjøpsstopp

En utfordrende økonomisk situasjon gjør at rådmannen i Senja kommune har innført full innkjøpsstopp og overtidsstopp resten av året, skriver Folkebladet, og det er innført innkjøpsstopp og ansettelsesstopp i Storfjord kommune for resten av 2021.

19 Vegvesen-kontrakter for klima og miljø

Statens vegvesen har inngått en rammeavtale som omfatter totalt 19 ulike kontrakter på levering av klima- og miljøtjenester. Formålet med anskaffelsen er å gjøre Vegvesenet i stand til å oppfylle sine klima- og miljøforpliktelser, ifølge Veier24.no.

Politisk helomvending i anbudssak

I juni sa et knapt flertall i kommunestyret ja til å hente inn tilbud fra private på drift av deler av samferdsel og park i Gran kommune.  Forleden tverrvendte et stort flertall i det samme kommunestyret. Det betyr at samferdsel og park opprettholdes i kommunal regi, med åtte årsverk, skriver avisen Hadeland.

Klarte ikke å levere

Ålesund kommune måtte finne en ny leverandør for å få bygget kommunale boliger, skriver Sunnmørsposten. Den forrige leverandøren klarte ikke å levere, og skylder fortsatt kommunen over 310.000 kroner i dagbøter – og får inkassokrav.

En byråkratisk anskaffelses-jungel

Anskaffelsesområdet har de seneste årene utviklet seg til en byråkratisk jungel, som unødig fordyrer og gjør innkjøp til bygge- og anleggsprosjekter vanskelig, skriver Byggherreforeningen i Danmark. Den danske anskaffelsesloven «overdetaljstyrer» evalueringsprosessene, og strider dermed mot det EU-direktiv den skulle følge.

Ekstramillioner til sirkulære anskaffelser

Regjeringen i Sverige vil gi Upphandlingsmyndigheten et tilskudd på 15 mill neste år som del av en satsing på sirkulære anskaffelser. Planene fremgår av forslaget til svensk statsbudsjett for 2022 som nå er lagt fram, og de gjelder en såkalt grønn restart, heter det på upphandling24.se.

Uoppnåelige krav fra oppdragsgivere?

Oppdragsgivere stiller ofte krav til leverandørenes økonomiske og finansielle evne, f.eks. ved å fastsette minimumskrav til omsetning eller finansielle nøkkeltall. Men hvordan skal nystartede virksomheter forholde seg til slike, hvis de ennå ikke har den omsetning som kreves – eller et årsregnskap, spør rådgivningsenheten i Statens Indkøb i Danmark.

Ekstern hjelp til SMB-ere

Företagarförbundet i Sverige vil ty til ekstern hjelp for å få flere av sine medlemsforetak – i det alt vesentlige småbedrifter – til å delta i offentlige anskaffelser, skriver upphandling24.se. Arbeidet dras i gang etter en rapport som viser at mange småforetak har interesse for det offentlige markedet, men deltar likevel ikke.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.