Svikt på svikt i anbudskonkurranse for Vestlands-kommune

Anbud365: Svikt på svikt i anbudskonkurranse for Vestlands-kommuneOsterøy kommune, her ved rådmann Ingvild Kirsti Hjelmtveit, har hatt sine utfordringer i forbindelse med en anbudskonkurranse om en busslomme.

Skriv ut artikkelen

Kompetansen var ikke god nok. Tilstrekkelig ressurser manglet. Og rådene fra konsulenten kunne vært bedre. Dermed måtte konkurransen avlyses, krav om erstatning kom, advokat måtte hyres – og i påvente av ny anbudsrunde stiger bygge- og anleggsprisene. Hvor mye alt dette kommer til å koste, hadde ikke rådmannen oversikt over da saken kom i kommunestyret. Men, sa hun, vi må lære av våre feil, gjøre det bedre neste gang og få bedre kompetanse på offentlige anskaffelser.

Osterøy er en kommune i Vestland fylke med drøyt 8000 innbyggere. I siste kommunestyremøte orienterte rådmann Ingvild Kirsti Hjelmtveit om det mangeårige arbeidet de har hatt med en løsning for en busslomme.

Da den endelig var prosjektert, sto anbudskonkurransen for tur. Det var i november i fjor. Men, som rådmannen skriver, den måtte avlyses. Grunnen var for dårlig kvalitetssikring og delvis mangel på kompetanse.

Råd fra konsulent

Kvaliteten på rådene kommunen fikk fra prosjekterende konsulent, kunne vært bedre, heter det i rådmannens redegjørelse. Samtidig var det ikke avsatt nok ressurser til å gjennomføre prosjektet. Dette førte til feil i konkurransegrunnlaget og urettmessig strenge krav til tilbyderne.

Da ble resultatet brudd på enkelte bestemmelser i regelverket for offentlige anskaffelser – som førte til avlysningen. Konsekvensen av avlysning ble at hele prosjektet er blitt utsatt, ifølge rådmannen, og det fører til merarbeid for administrasjonen og prosjekterende konsulent.

Høyere priser

Kommunen må revidere konkurransedokumentene og feil må rettes før konkurransen kan legges ut på nytt. Slik prisene er i markedet for bygge- og anleggsmaterialer mener rådmannen at prisene med stor sannsynlighet vil bli høyere. Kommunen kan også få færre tilbud på grunn av avlysningen.

Dessuten kunne rådmannen melde at kommunen har mottatt krav om erstatning fra en av tilbyderne i den avlyste konkurransen. Kravet er for tiden under behandling og advokat er koplet inn. Kravet går ut på positiv, subsidiært negativ kontraktsinteresse. Siden saken er til behandling, kunne hun ikke si noe om hvor mye dette vil koste kommunen. Og hun hadde læringspunkter:

Læringspunkter

– Et viktig læringspunkt er å ha kvalitetssjekk på dokumentene før de blir lagt ut offentlig. Det må settes av tilstrekkelig med ressurser før man setter i gang. Vi må følge opp prosjekterende konsulenter og sikre at det som står i dokumenta er korrekt og av god kvalitet. Kommunen trenger kompetanseheving på offentlige anskaffelser. Rådmannen vil vurdere hvordan man kan bli bedre på fagområdet.

Hennes konklusjon så langt er å lære av sine feil og gjøre det bedre neste gang. Konkurransedokumentene vil bli rettet og ny konkurranse kunngjort på Doffin i nær framtid.

Bli den første til å kommentere på "Svikt på svikt i anbudskonkurranse for Vestlands-kommune"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.