Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 9. mars19. mars skal man demonstrere førerløse brøytebiler på Fagernes lufthavn, Leirin. Det man da får se, er et resultat av en førkommersiell anskaffelse i regi av Avinor (Illustrasjon: Avinor).

Skriv ut artikkelen

Små og mellomstore hotellkjeder og enkeltstående hoteller får en sjanse når Sykehusinnkjøp skal lage hotellavtale. Resultatet av en førkommersiell anskaffelse skal snart vises frem. En veiledning om innkjøp og menneskehandel foreligger, og i Danmark er en omfattende undersøkelse av transaksjonskostnadene i gang. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Bør sendes tilbake til EFTA-domstolen

Frostating lagmannsrett kom nylig til en oppsiktsvekkende konklusjon, da retten besluttet å se bort fra den rådgivende uttalelsen den hadde bedt om fra EFTA-domstolen. Dersom anbudssaken fra Frostating ankes til Høyesterett, mener professor Halvard H. Fredriksen at saken bør sendes tilbake til ny runde i EFTA-domstolen, skriver rett24.no.

Muligheter for mindre hoteller

Sykehusinnkjøp HF gjennomfører nå en nasjonal anskaffelse av hotelltjenester, på vegne av landets helseforetak. I den forbindelse er det inngått et samarbeid NHO og NHO Reiseliv for å finne frem til bedre løsninger små og mellomstore kjeder og enkeltstående hoteller i fremtidige konkurranser, sier adm.dir. Kjetil M. Istad i Sykehusinnkjøp HF.

Haster med digitale bestillingsløsninger

Difis avtale med Tradeshift/IBX på Ehandelsplattformen går ut 1. juni 2018. De som har brukt løsningen, må få nye avtaler på plass, heter det på anskaffelser.no.

Kompetanse- og risikoforslag nedstemt

Forslag fra Ap., Sp., og SV led nylig nederlag i Stortinget. Det gjaldt å styrke offentlige innkjøperes kompetanse for å sikre reell innovasjon, klima og miljøvekting gjennom offentlige anskaffelser. I tillegg en ny ordning med risikoavlastning. Flertallet, H, Fr.p., Venstre og Kr.F. mente at dette i all hovedsak allerede er ivaretatt.

Miljøkrav i legemiddelkjøp

Fra andre halvår 2018 skal også miljøansvar være et kriterium i anskaffelse av legemidler. Sykehusinnkjøp HF er nå i ferd med å utvikle nasjonale systemer for vurdering og oppfølging av krav til etikk og miljø i anskaffelser av legemidler, som sikrer ivaretakelse i hele leverandørkjeden – i tett samarbeid med legemiddelindustrien.

Resultat av en førkommersiell anskaffelse 

Avinor startet i januar 2016 en før-kommersiell anskaffelsesprosess for førerløse brøytebiler. 19. mars demonstreres resultatet av denne førkommersielle anskaffelsen på Fagernes Lufthavn, Leirin. Dette er første gang autonome brøytebiler vises i sitt virkelige miljø – med masse snø. Utviklingen har pågått i to år. 

Difi positive til Drammen-samarbeid

– Difi er veldig positive til slikt konkret samarbeid mellom offentlige oppdragsgivere og kontrolletatene, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi på anskaffelser.no. Han kommenterer saken – også omtalt på anbud365 – om Drammen kommunes samarbeid med kemner og politi for å sikre at leverandører på kommunens avtaler er seriøse.

Vil formgi Utøya-minnesmerke

Statsbygg har mottatt tilbud fra 12 team som ønsker å formgi minnestedet etter 22. juli på Utøykaia i Hole kommune. Teamene er satt sammen av inntil fire fagpersoner. Hvert team har med en landskapsarkitekt, da dette var et krav i konkurransen. Fagsammensetningen til resten av teamet var fri. 

Veiledning om innkjøp og menneskehandel

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har lansert en ny veiledning om hvordan menneskehandel og tvangsarbeid kan motvirkes gjennom utlysing og oppfølging av offentlige kontrakter, ifølge anskaffelser.no.

Posisjonerer seg som mest bærekraftig

Nylig gikk Gjøvik-bedriften Norengros Johs Olsen til innkjøp av to Tesla Semi elektriske lastebiler, i tillegg til tre mindre el-varebiler som skal ta unna mindre forsendelser. Målet er å bli den mest bærekraftige leverandøren av forbruksartikler for private og offentlige bedrifter i Norge, heter det i en pressemelding.

Undersøker transaksjonskostnader

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Center for forskning i offentlig-privat samspil (COPS) i Danmark undersøker for tiden transaksjonskostnader i offentlige anskaffelser. En stor gruppe oppdragsgivere og tilbydere får frem til mai i år spørreskjemaer om anskaffelser, om kontrakt er inngått, om kontrakten er annullert mv.

Veiledning om evaluering av tilbud

I en ny veiledning fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Danmark gjennomgås seks forskjellige evalueringsmodeller: «Evalueringsmetoder – Praktisk vejledning til offentlige indkøbere». Den er rettet mot innkjøpspraktikere som ønsker et overblikk over reglene om evalueringsmetoder, og som overveier hvordan de kan lage gode evalueringer.

Egenvurdering av anskaffelsesarbeidet

Sveriges Kommuner och Landsting har utviklet et såkalt egenvurderingsverktøy, som gir et raskt bilde av om virksomheten arbeider strategisk med anskaffelser.

Fire råd til kontraktstyring

Selv om kontraktstyring til tider kan være en vanskelig disiplin, kan man, ifølge Martin Møller Grønbæk, sjef for avtalejuristene i Statens og Kommunernes IndkøbsService (SKI), gjøre arbeidet lettere ved at følge fire gode råd.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.