Tar i bruk nye, fleksible anskaffelsesformer – vil ha dialog underveis

Anbud365: Tar i bruk nye, fleksible anskaffelsesformer – vil ha dialog underveisDe nye, fleksible prosedyrene støtter aktivt en anskaffelsesprosess der adgangen til dialog underveis skaper verdi både for oppdragsgiver og tilbydere, skriver foreningen Danske Regioner.

Skriv ut artikkelen

Det er de fem regionene som er mest ivrige i Danmark etter å ta i bruk de nye, fleksible anskaffelsesprosedyrene i det nye regelverket. Det viser en oversikt fra deres forening, Danske Regioner. Det er særlig muligheten for dialog underveis som gjør at regionene, som har det helsevesenet som sitt viktigste ansvarsområde.

De fem regionene i Danmark kjøper mer og mer i fellesskap. For snart tre år siden opprettet regionene RFI (Regionernes Fælles Indkøb), som er en samarbeidsmodell der regionene gjennomfører anskaffelser på vegne av hverandre. De kjøper alt fra sykehus– og operasjonsutstyr til kontorartikler, ambulansetransport og vinduspussing. Årlig innkjøp av varer og tjenester ligger på om lag 40 milliarder. I perioden 2010 – 2015 oppnådde regionene en besparelse på nær en milliard danske kroner.

1.januar 2016 fikk Danmark sin nye lov om offentlige anskaffelser, i hovedsak bygget på de nyeste EU–direktivene fra 2014. De fem regionene har utmerket seg ved å bruke anskaffelseslovens nye prosedyrer i større grad enn hva som er gjennomsnitt i det offentlige i Danmark, fremgår det av en pressemelding.

Mer enn gjennomsnittet

I det første året av den nye loven ble de nye prosedyrene benyttet i 8,4% av anskaffelsene over EU–terskelverdiene. Tallene er basert på opplysninger fra Udbudsvagten A/S. Tall fra Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen viser at gjennomsnittet for hele den danske offentlige sektoren er 8%.

Som nye prosedyrer regner danskene konkurranse med forhandlinger, konkurransepreget dialog og innovasjonspartnerskap. I første rekke er det konkurranse med forhandling og konkurransepreget dialog som regionene har benyttet seg av.

Særlig bygg og anlegg

Det er særlig ved bygge– og anleggskontrakter regionene bruker de nye, fleksible prosedyrene. Denne sektoren tegner seg for 43% av alle konkurransene regionene gjennomførte i 2016 etter de nye prosedyrene. Såkalte «blandede kontrakter» sto for 39%.

I pressemeldingen fra foreningen Danske Regioner understrekes det at de nye, fleksible prosedyrene aktivt støtter en anskaffelsesprosess der adgangen til dialog underveis skaper verdi både for oppdragsgiver og tilbydere.

Bli den første til å kommentere på "Tar i bruk nye, fleksible anskaffelsesformer – vil ha dialog underveis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.