Bergen satser sirkulært: Å unngå unødvendige innkjøp viktigst for utslippskutt

Anbud365: Bergen satser sirkulært Å unngå unødvendige innkjøp viktigst for utslippskuttBergens kommune sikter mot å sikre en helhetlig tilnærming til sirkulære prinsipper i organisasjonen, i første om gang i to prioriterte områder: Bygg og anlegg og IKT-utstyr. Men, sier nytilknyttede prosjektleder Peter Heimstad, det er også potensial for utslippsreduksjon knyttet til andre aktuelle sirkulære anskaffelser i 2022‐2023.

Skriv ut artikkelen

Med Bergen kommune i spissen har en rekke Vestlands-kommuner tatt fatt på veien mot mer bærekraft og sirkularitet i sine anskaffelser. Med Klimasats-penger i ryggen og prosjektleder Peter Heimstad på plass skapes det forutsetninger for en målrettet innsats. Barrierer er identifisert og skal forseres – det er to prioriterte sektorer: IKT-utstyr og bygg og anlegg. – De viktigste tiltakene for klimagassreduksjon ligger i å unngå unødvendige innkjøp, poengterer han i en samtale med Anbud365, der status i hans arbeid så langt oppsummeres.

Bergen kommune i spissen for det innkjøpssamarbeidet de administrerer, har fått penger fra Klimasats-midlene til en to-årig prosjektstilling – fram til august neste år. Peter Heimstad har markedsførings- og prosjektledelsesbakgrunn og lang fartstid med miljø- og bærekraftsarbeid, ikke minst sirkularitet. I løpet av sine første to måneder i stillingen har han lagt vekt på å sette seg grundig inn i kommunens planer som involverer sirkularitet. Samtidig har han introdusert seg selv og prosjekt rundt i den store kommunens mange avdelinger, m.a.o. sikret forankring. Og nå er han klar:

– Sirkularitet griper inn i hele kommunens virksomhet og finnes i de fleste planer helt opp til byrådet. Det er viktig å vite hva og hvor vi vil, derfor er det behov for en kartlegging. Første oppgave er så å definere hvilke barrierer som finnes på de to områdene som er prioritert i prosjektet: IKT og bygg og anlegg, forteller han.

IKT-utstyr

Heimstad understreker at de ønsker å arbeide målrettet med å minske klimapåvirkningen fra forbruk og avfall knyttet til IKT-utstyr. Utfordringen er at kommunen finnes på mange steder, i mange bygg spredt omkring. – Skal man lykkes i å etablere en fungerende sirkularitet, trengs en effektiv infrastruktur – innsamlingsordning, sortering, gjenbruk og re-distribusjon. En suksessfaktor er også å få opp en god kommunikasjonstruktur, slik at sirkulariteten fullt ut kan komme til sin rett. IKT-utstyr er viktig når det gjelder å redusere utslipp, en laptop slipper ut ikke lite CO2 i løpet av sitt liv:

En ny laptop har utslipp på 500 kg CO2e. Det tilsvarer 6 flyreiser tur/retur fra Bergen til Oslo. Hvis den brukes om igjen vil det redusere utslippene med 265 kg CO2e, mens hvis den gjenvinnes vil det redusere utslippene med 65 kg CO2e. Økt sirkularitet har altså potensial til betydelige utslippskutt.

Bygg og anlegg

Når det gjelder bygg og anlegg, påpeker han at kommunen allerede er godt i gang med å legge til rette for gjenbruk av byggemateriale. Gjennom et relatert prosjekt i kommunen pågår det nå en anskaffelse av en digital plattform for ombruk, i tillegg til at det skal etableres en ombrukshall for mellomlagring av materialer. Dette vil gi oss helt andre forutsetninger for å oppnå sirkularitet i kommunens byggeprosjekter. – Men, vi må ha med bransjen på dette, understreker Heimstad, derfor sikter vi oss nå inn mot en leverandørkonferanse der tema nettopp er sirkularitet.

Hensikten med å tilføre økte ressurser fra kommunens side er å sikre en helhetlig tilnærming til sirkulære prinsipper i organisasjonen, i første om gang i de to prioriterte områdene. Men, sier Heimstad, det er også potensial for utslippsreduksjon knyttet til andre aktuelle sirkulære anskaffelser i 2022‐2023.

Unngå unødvendige innkjøp

– De viktigste tiltakene for klimagassreduksjon ligger i å unngå unødvendige innkjøp, poengterer han. Det kan gjøres gjennom grep som å stille krav til god kvalitet og lang levetid, modulbasert design der ødelagte deler kan byttes ut, tilhørende reparasjonsavtaler, internt gjenbruk/ombruk og et system for dette, samt kjøpe brukt eller lease dersom man har et reelt behov for nye løsninger.

– Ved mer systematisk arbeid i anskaffelsene på disse to prioriterte områdene, vil vi forhåpentlig se en økning i andel anskaffelser med krav eller kriterier til klima‐ og miljø og forhåpentlig komme nærmere vår målsetning i handlings‐ og økonomiplanen om 90 % innen 2022. Status for 2020 var 43 %, slår han fast. Når det gjelder anskaffelser i omegnskommuner, vil man i første omgang telle antall rådgivningssaker manuelt.

Bli den første til å kommentere på "Bergen satser sirkulært: Å unngå unødvendige innkjøp viktigst for utslippskutt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.