Helsegigant valgte mikrobedrift som partner i innovasjonspartnerskap

Anbud365: Helsegigant valgte mikrobedrift som partner i innovasjonspartnerskapPer Ove Lexau (t.v.) og Stein-Asle Øvrebotn er de to ansatte i Florø-bedriften RETRAMS, som kapret kontrakt som partner med Helse Bergen/Haukeland universitetssjukehus i deres innovasjonspartnerskap.

Skriv ut artikkelen

En mikrobedrift fra Florø kapret en ettertraktet kontrakt med helsegiganten på Vestlandet, Haukeland universitetssjukehus – eller Helse Bergen. Sammen skal de to gjennom et innovasjonspartnerskap finne en løsning som sørge for full oversikt over instrumentparken og hvor enkeltutstyret befinner seg. Slik oversikt mangler i dag. Bruk av gjenkjennelsesteknologi er stikkordet.

Hvert år gjennomføres det ca. 26 000 kirurgiske inngrep ved sykehuset, ifølge Nasjonalt program for leverandørutvikling. Det brukes store mengder komplisert kirurgisk utstyr og sykehuset steriliserer anslagsvis 1 million kirurgiske instrumenter i sterilsentralen per år. Sykehuset mangler i dag et system som gjør at de har oversikt over hvor enkeltinstrumentene befinner seg i sterilforsyningskjeden, samt tilstanden på instrumentene. Det brukes derfor mye tid på leting etter enkeltinstrumenter og på å erstatte instrumenter som er defekte.

Helse Bergen gikk derfor ut og inviterte markedet til å komme med nye løsninger som kan gi sykehusene i Helse Vest full oversikt over instrumentparken og hvor enkeltutstyret befinner seg. Det dreide seg om et innovasjonspartnerskap, der RETRAMS kapret plassen som partner. Det er et lite selskap – registrert med to ansatte – hjemmehørende i Florø, to og et halvt år gammelt. De omsetter digital teknologi og kompetanse innen lager- og logistikktjenester.

Gjenkjennelsesteknologi

RETRAMS har ingen kontrakter med helsetjenesten tidligere, men med industrien. I innovasjonspartnerskapet er utfordringen å overføre erfaringer fra industri til helsesektoren. Ideen handler om, ifølge leverandørutviklingsprogrammet, å bruke gjenkjennelsesteknologi til identifikasjon av enkeltutstyr. DNA’et i stålet/strukturen skal m.a.o. kunne knyttes opp mot forsyningskjeden.

Hva var det så som gjorde at Helse Bergen valgte en mikrobedrift til partner? Bak Helse Bergen-navnet skjuler Haukeland universitetssjukehus seg, en gigant med om 13 000 – 14 000 ansatte. RETRAMS greide å frigjøre seg fra egne produkter og gikk inn i forhandlingene med et genuint ønske om å forstå problemet sykehuset ønsker løst. I stedet for å presentere et løsningsforslag som handlet om å feste noe på operasjonsutstyret, en løsning som innebærer risiko da det som festes på også kan løsne og falle av, lanserte de en ide om å ta i bruk gjenkjennelsesteknologi.

Inne i innledende fase

Utviklingsløpet i et innovasjonspartnerskap foregår i fire ulike faser. RETRAMS er nå i den innledende fasen som er konsentrert omkring automasjon og gjenkjennelsesteknologi. De er nødt til å lykkes med denne fasen for å gå videre til neste fase. De vil bruke gjenkjennelsesteknologi til å kjenne igjen stålet i utstyret slik at «skalpell 007» kan gjenkjennes og at systemene fanger opp viktig info som hvor den er i sterilforsyningskjeden og hvilken tilstand den er i, ifølge Nasjonalt program for leverandørutvikling.

Bli den første til å kommentere på "Helsegigant valgte mikrobedrift som partner i innovasjonspartnerskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.