Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 29. januarAdm.dir. Kjetil M. Istad har sin siste dag i Sykehusinnkjøp 7. februar.

Skriv ut artikkelen

Mer kontroll med at lærlingkravet i offentlige kontrakter følges opp, det offentlige skal, ikke bør stille miljøkrav, og nullutslippskravet gjelder ikke for biler for rullestolbrukere. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor. Dessuten: Krever ekspertenhet med høy kompetanse på offentlige anbud, påmelding til EM i offentlige anskaffelser er åpnet og Kongsvingerregionen skal se på mulighetene for å gjøre kommunale anbud mer sirkulære.

Adm.dir. Kjetil M. Istad slutter i Sykehusinnkjøp

Istad vil ha sin siste arbeidsdag som administrerende direktør 7. februar. Frem til ny administrerende direktør er på plass, vil Bente Hayes bli konstituert i stillingen. Hayes starter som konstituert adm.dir. 8 februar. Stillingen som adm.dir. i Sykehusinnkjøp HF vil bli kunngjort så snart som mulig.

Mer kontroll for å unngå lærlingjuks

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) vil ha mer kontroll av at krav til lærlinger i offentlige kontrakter blir fulgt opp i praksis. En fersk rapport fra Oslo Economics bestilt av Utdanningsdirektoratet viser at flere offentlige byggherrer tar med kontraktskrav om bruk av lærlinger, men evalueringen viser likevel at kravene i liten grad følges opp.

Krav om bruk av nyutdannede

Offentlige innkjøpere kan også understøtte kompetanseutvikling gjennom arbeidserfaring, ved å stille krav om at leverandørene også bruker nyutdannede i sine prosjekter. Dette begrenser en situasjon med økende mangel på IKT-spesialister med erfaring, heter det i en ny rapport «Norge taper på manglende IKT-kompetanse».

Kick-start for innovasjonsarena

Et ti-talls partnere i Leverandørutviklingsprogrammet, eiere av europa-, riks- og fylkesveier, har kick-startet en samhandlingsarena med formål å øke innovasjonen innen drift og vedlikehold av vei (DOV). Første steg var å avdekke og konkretisere utfordringer hvor det kan være hensiktsmessig å benytte innovative anskaffelser.

Bør endre til «skal» stille miljøkrav

– I regelverket for anskaffelser står det at man «kan» stille miljøkrav, men dette bør endres til «skal». sier EBA-direktør Kari Sandberg. – Kommer det miljøkrav vil bransjen kunne levere, men det bør være mer romslighet i starten.

Kjører fortsatt fossilt for rullestolbrukere

Fra 2022 skal det offentlige bare kjøpe inn nullutslippsbiler. Men for rullestolbrukere flest blir det trolig bensin eller diesel på tanken i flere år framover. Ikke bare mener leverandører og Nav at det er vanskelig med elbiler til formålet, men anbudet for bilene som Nav skal kjøpe neste år, er allerede utlyst, heter det i handikapnytt.no

Lokale leverandører til kjempeprosjekt

Norsk næringsliv har levert varer og tjenester for ca. 55% av de totale kostnadene på norsk side til et av Statnetts største prosjekter noensinne, NordLink-prosjektet. Det er strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland. Regionale og lokale underleverandører gir viktige bidrag til prosjektene, blant disse Sirdal-betong.

Europeisk anbudsrunde for eiendomssalg

Bamble kommune forbereder europeisk anbudsrunde for å inngå kontrakter på tjenester fra eiendomsmeglere. Kommunen har en portefølje med eiendommer for 44 mill som skal ut i salgsmarkedet. Rammeavtalene med eiendomsmeglere blir 2-årige kontrakter med muligheter for fornyelse for nye 2 år, melder Porsgrunn Dagblad.

Norsk-utenlandsk kamp om ny E6-kontrakt

Nye Veier har prekvalifisert fem leverandører til konkurransen om å bygge ny motorvei mellom Storhove og Øyer. Strekningen på nesten 10 km inngår i Nye Veiers storutbygging av ny trafikksikker E6 gjennom Innlandet. Det er tre norske, en kinesisk og en spansk entreprenør blant de kvalifiserte.

Kirke-utfordring til arkitekter

Bodø kirkelige fellesråd har offentliggjort begrenset plan- og designkonkurranse om tilbygg og ombygging av Bodø domkirke og inviterer interesserte arkitekter til å sende søknad om prekvalifisering.

Krav om ekspertenhet for anskaffelser

Sørge for å styrke den grønne maritime innovasjonsutviklingen, og samtidig styre offentlige anbudskontrakter mot norsk verdiskaping ved å etablere en ekspertenhet med høy kompetanse på offentlige anbud. Det skriver Maritimt Forum i en høringsuttalelse til «Meld. St. 10 (2020-2021) Grønnere og smartere – morgendagens maritime næring».

Offentlig anbud redning for anleggsbransjen

Det finnes en løsning som kan redde anleggsbransjen, men da må kommuner og fylkeskommunen åpne lommeboka. Henry Ringvold i Dokka entreprenør må permittere selv om han vet at det finnes en mengde oppgaver å løse. Søndre og Nordre Land har ikke lagt ut et eneste offentlig anbud i år, sier Ringvold til Oppland Arbeiderblad.

Vil gjøre kommunale anbud mer sirkulære

Kongsvingerregionen vil gjennom en pilot se på mulighetene for å gjøre kommunale anbud mer sirkulære – ved skyggeinnkjøp og utvikling av sirkulære anbudsdokumenter, skriver cnytt.no.

Påmelding til EM i anskaffelser

Alt er nå klart for påmelding til de prestisjefylte Procura+-prisene for 2021. Dette «europamesterskapet» i offentlige anskaffelser har fire kategorier: Årets bærekraftige anskaffelse, årets innovative anskaffelse, fremragende IKT-anskaffelse og årets anskaffelses-initiativ.

Nettverk til hjelp for SMB

I Sverige skal det etableres et nytt nettverk for offentlige innkjøpere og leverandører. Formålet er å bedre kommunikasjon og redusere risiko for misforståelser. Dette skal gjøre det mulig for flere små-leverandører å delta i det offentliges anbudskonkurranser, ifølge civilminister Lena Micko til upphandling24.se.

«Tverroffentlig innkjøpsliste»

COI (Center for offentlig innovation i Danmark) har tatt initiativ til en «tverroffentlig innkjøpsliste» for å støtte innovasjonsfokus i det offentliges samarbeid med privat sektor. Listen rommer offentlig finansierte aktører, partnerskap og klynger, som arbeider konkret med bl.a. å støtte eller gjennomføre innovative offentlige innkjøp.

Aktsomhetskrav i leverandørkjeder

I EU diskuteres nå aktsomhetsvurderinger (due diligence), der det stilles krav om at bedrifter skal identifisere risiko og forhindre alvorlige brudd på menneskerettigheter, helse og miljø både i egen virksomhet og leverandørkjeder, ifølge EU/EØS-nytt fra stortingsbiblioteket.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.