Krass kritikk mot endret standardavtale; Difi tar en runde med markedet

Anbud365: Krass kritikk mot endret standardavtale Difi tar en runde med markedet- Vi tar sikte på å trekke en konklusjon om hva vi gjør med avtaleteksten i løpet av august, opplyser seksjonssjef Bente Hagelien i Difi. Det dreier seg om kritiserte endringer i Statens Standardavtaler (SSA).

Skriv ut artikkelen

IKT-Norge tar frem skarpt skyts mot endringene i Statens Standardavtaler (SSA) som følge av de nye personvernreglene. Leverandører risiker enorme og grovt urimelige kostnader til erstatninger helt ute av proporsjon fordi SSA nå gjør leverandøren ansvarlig for kundens kostnader, heter det. På bakgrunn av innspill fra bransjen vil Difi ta en runde med både leverandører og kunder/oppdragsgivere med sikte på felles forståelse av regelverket og for å sikre at dette blir reflektert i SSA’ene på en god måte.

Statens Standardavtaler (SSA) “er kontraktsmaler for kjøp av IT og konsulenttjenester”. Det offentlige bruker i all hovedsak SSA til sine anskaffelser, de brukes også i utstrakt grad i privat sektor, som også vil bli rammet av dette. Derfor er SSA helt sentrale for både kunder og leverandører, det vil gi store problemer for mange om avtalene ikke lenger kan brukes.

Difi: Tilpasning til nye personvernregler

Seksjonssjef Bente Hagelien i Difi sier til Anbud365 at bakgrunnen for endringene i SSA’ene er tilpasning av avtalene til de nye personvernreglene. – Etter de nye personvernreglene er erstatningsansvaret solidarisk mellom den som behandler dataene og leverandøren av systemløsningen, fremholder hun. Det betyr at erstatningskrav for brudd på reglene som leverandøren er ansvarlig for også kan rettes mot kundene (oppdragsgiver). Kunden har i så fall rett til å kreve dette tilbakebetalt dette fra leverandøren. Den avtalte ansvarsbegrensning for annet ansvar under SSA’ene, gjelder ikke for bøter og skade som følger av brudd på personvernreglene. Hvis leverandøren har hele skylden for skaden, må leverandøren alene bære erstatningen. Hvis feilen kan henføres til kunden av systemløsningen bærer ikke leverandøren noen ansvar.

Tar en runde

I forvaltningen og videreutviklingen av SSA’ene er Difi opptatt av å få innspill fra både leverandører og oppdragsgivere. Hagelien understreker at på bakgrunn av innspillene fra bransjen ønsker de å ta en runde med både leverandører og kunder/oppdragsgivere med sikte på felles forståelse av regelverket og for å sikre at dette blir reflektert i SSA’ene på en god måte. – Vi tar sikte på å trekke en konklusjon om hva vi gjør med avtaleteksten i løpet av august, opplyser hun.

IKT-Norge: Er risikoen akseptabel?

IKT-Norge har reagert kraftig på disse endringene i SSA’ene. På nettsiden skriver foreningen bl.a. at leverandører, og kunder, må vurdere nøye både konsekvensene av ordlyden slik den foreligger, og konsekvensene av å ta forbehold om den i anbudsprosesser. Er det akseptabel risiko eller er det noe som kan forsvare å signere en avtale som legger kundens ansvar på leverandøren?

Risikoen omtaler IKT-Norge som «så stor at det i verste fall fremstår som å signere en åpen sjekk og kan dramatisk begrense eller hindre både leverandørenes mulighet til å signere kontrakter med det offentlige og delta i anbudsrunder.»

Risikerer grovt urimelige kostnader

– Difi har skapt en uholdbar situasjon for både kunder av og leverandører i ikt-næringen, fremholder IKT-Norge. Leverandører risiker enorme og grovt urimelige kostnader til erstatninger helt ute av proporsjon fordi SSA nå gjør leverandøren ansvarlig for kundens kostnader.

Bli den første til å kommentere på "Krass kritikk mot endret standardavtale; Difi tar en runde med markedet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.