Sentrale forutsetninger for suksess med innovative anskaffelser

Anbud365: Sentrale forutsetninger for suksess med innovative anskaffelserUpphandlingsmyndigheten i Sverige, her ved sin generaldirektør, Inger Ek, har lagt frem en utredning med bidrag til å få fart på innovative anskaffelser (foto: Andreas Blomlöf).

Skriv ut artikkelen

For å utnytte muligheten for å bruke innovative anskaffelser til å få frem avanserte teknologiske løsninger, trengs mer kompetanse og kunnskap. Det slår en svensk utredning fast. Det gjelder kunnskap om hvordan man gjør innovative anskaffelser, om at det er dreier seg om risikoprosjekt og hvilken etterspørsel det er etter nye løsninger i markedet.

Upphandlingsmyndigheten har fått i oppdrag av den svenske regjeringen å utvikle prosesser og kriterier for anskaffelse av innovasjoner og ny teknikk (avansert teknologi og systemløsninger). I rapporten «Möjligheter för ökad upphandling av spetsteknik og avancerade systemlösningar» slås det fast at det gjennom innovative anskaffelser er skapt muligheter for offentlige sektor til å utvikle avanserte teknologiske løsninger.

Men for å øke disse mulighetene, heter det, trengs det:

  • Mer kunnskap og kompetanse hos oppdragsgivere når det gjelder hvordan innovative anskaffelser kan gjennomføres
  • Mer utviklede samarbeidsstrukturer mellom offentlige oppdragsgivere, innovative foretak og forskere
  • Mer kunnskap om at innovasjonsarbeidet innebærer risiko og at det kreves politisk styring og finansiering for risikohåndtering og – avlastning for å redusere den riskaversjonen som fins hos offentlige oppdragsgivere.

Forventninger i markedet

Når det gjelder innovative anskaffelser av avansert teknologi med gjennomgripende miljøeffekter er den forventede etterspørselen i markedet betydningsfull, fremgår det av rapporten. Innovative anskaffelser bygger på at private foretak er klare til å utføre eller har utført et innovasjons- og utviklingsarbeid.  Det forutsetter igjen at foretaket forventer at det fins etterspørsel i markedet etter en ny løsning.

Upphandlingsmyndigheten mener at det ved anskaffelse av løsninger som ikke finnes i markedet, ikke er egnet å benytte kriterier i form av bærekraftskriterier, men i stedet beskrive et tydelig mål og vel avveide begrensninger. Bærekraftskriterier er et mer passende verktøy for å innføre nye løsninger i større skala.

Myndighetstiltak

For å øke forutsetningene for avanserte tekniske løsninger er det flere tiltak som Upphandlingsmyndigheten og andre myndigheter kan bidra med. Det gjelder f.eks.:

  • Spredning av kunnskap gjennom informativt støttemateriell til ulike målgrupper når de gjennomfører innovative anskaffelser
  • Fortsatt bygge ut bestillernettverk
  • Etablere sektorarenaer i form av kunnskaps- og utviklingsnav
  • Bidra med kompetanse i spesifikke innovative anskaffelses-prosjekter
  • Finansiering av spesifikke prosjekter med innovative anskaffelser

Bli den første til å kommentere på "Sentrale forutsetninger for suksess med innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.