Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 12.novemberInspirert av Målselv kommune har også Bardu kommune funnet ut hvor mye kommunen legger igjen hos lokale leverandører. Tallene viser at kommunen benytter lokalt næringsliv i stor grad, og at de gjennomfører anskaffelser lokalt der de kan og eksternt der de må. På bildet ordfører Toralf Heimdal i Bardu kommune.

Skriv ut artikkelen

Storfint besøk varsles til årets utgave av Anskaffelseskonferansen, DFØs «Kriterieveiviseren» oppdateres, og flere KLP-kunder har vurdert pensjonsanbud. En svensk robot skal kunne hjelpe til under anskaffelser, og UDI har på gang inntil 60 rammeavtaler for asylmottaks-drift. Legemiddelindustrien er kritisk til blåresept-anbud, og priseksplosjon og tilbyder-mangel uroer kommune. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Topp-politiske signaler på Anskaffelseskonferansen

Næringsministeren og klima- og miljøministeren vil gi oss sine politiske signaler, heter det nå fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) om den digitale Anskaffelseskonferansen 23.november. Påmeldingsfrist til konferansen er 21. november. Og husk: Anskaffelsesprisen skal deles ut på konferansen.

DFØs kriterieveiviser under oppdatering

Kriterieveiviseren er under oppdatering. Den skal gjøre det lettere å ivareta miljø ved innkjøp. En «smørbrødliste» gjør at oppdragsgivere slipper å utarbeide egne kriterier. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) lager nye krav til klimagassutslipp fra materialbruk. Et verktøy er på plass, forteller Hans Olaf Delviken i DFØ.

Digital pasient-oppfølging hjemme

De nærmeste årene vil stadig flere pasienter få tilbud om digital oppfølging hjemme hos seg selv. Helse Sør-Øst RHF skal etablere en regional plattform som skal bidra til at disse tjenestene henger sammen og fungerer sømløst og helhetlig. Etter planen skal anskaffelse av en prosessplattform gjennomføres i løpet av første kvartal 2022.

Vurderer pensjons-anbud

I tredjekvartalsrapporten skriver KLP at flere kunder har vurdert anbudsutsettelse av pensjonsordningen: – God og tett kundeoppfølging, lave kostnader og god forvaltning, samt fordelene og forutsigbarheten som sikres ved å være eier i eget selskap, har vært avgjørende for at få kunder har valgt å gå på anbud, heter det.

Buss-sikkerhet og anbud

Sikkerhetsløsningene som bussene i sin tid hadde, er fjernet, og anbudene gjør at bussene skal være billige. Dermed fjernes også ulike frivillige sikkerhetsløsninger som produsentene kan levere, sa Marianne Nattestad, bussjåfør hos Vy Buss på Yrkestrafikkforbundets konferanse nylig.

Bare en medisin ved blåresept-anbud

Dersom det innføres anbud på blåreseptlegemidler, vil det i stedet for å være 3, 4 eller 5 ulike medisiner tilgjengelig, kun være én. Nemlig anbudsvinneren. Det sa seniorrådgiver i LMI, Erling Ulltveit, da han på vegne av LMI (Legemiddelindustriforeningen) var på budsjetthøring i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Mulighetsstudie i EU-regi på anbud

EU skal kartlegge mulighet for produksjon og lagring av medisinsk utstyr og legemidler i Europa. Den økonomiske rammen på mulighetsstudiene er på 25 mill euro. Ny frist for å levere tilbud er i dag, 12. november. Det er som følge av covid-19 pandemien at EU ønsker å kartlegge muligheten for å bygge opp slike lagre og slik kapasitet.

Jernbanegevinst på 12 mrd

Det er anslått at Jernbanereformens prissatte netto gevinster er om lag 12,4 mrd. 2022-kroner for årene fra og med 2014 til og med 2028. Det omfatter bl.a. gevinster knyttet til konkurranseutsetting av trafikkpakkene, fremgår det av et svar fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Inntil 60 nye rammeavtaler for asylmottak-drift

Det lyses ut tolv rammeavtaler i hver av UDIs fem regioner. De tolv avtalene vil kunne gi inntil 5.000 plasser per region. Tilbudsfrist er 20. desember og tildelingen vil skje i februar, skriver UDI i en pressemelding. De tre-årige rammeavtalene omfatter leveranse av bygg og infrastruktur til innkvartering og en organisasjon for å ivareta drift.

Anbudskrav om alternative energikilder

Møre og Romsdal fylkeskommunen vil i sine framtidige anbud legge inn krav om alternative energikilder til bussene, skriver Tidens Krav. Den offentlige styringen i denne retning vil bl.a. komme som framtidige krav i anbudsprosesser.

Kostnadssmell og bare en tilbyder

Stor prisøkning på byggevarer og liten interesse for anbud gir Østre Toten kommune en ny kostnadssmell innen vann og avløp. Kostnadssmellen skyldes i første rekke ekstraordinær prisøkning på byggevarer. Samtidig opplever kommunen minimal interesse i entreprenørmarkedet – bare en tilbyder, skriver Oppland Arbeiderblad.

Kjøpt for 90 mill av lokale bedrifter

Bardu kommune har funnet at de har brukt over 90 mill hos Bardu-bedrifter mellom årene 2019 til 2021 – i form av kjøp av varer og tjenester, samt tilskudd. I større prosjekter har lokale aktører også fått oppdrag som underentreprenører. De siste tre årene har de handlet fra 182 bedrifter registrert i Bardu kommune.

Hadde ikke tariffavtale

Etter å ha tapt anbudsrunden fant selskapet ut at konkurrenten ikke hadde tariffavtale, og gikk til anmeldelse Fiskeridepartementet. Gründeren bak anmeldelsen så at tilbydende selskap jobbet turnus, samtidig som de ikke hadde tariffavtale. Han mener at selskapet dermed bryter både skipssikkerhetsloven og arbeidsmiljøloven.

Kjøpt el-gravemaskin, vil være i forkant

Tveter & Lund har gått til anskaffelse av sin første elektriske gravemaskin. Selv om Porsgrunn kommune ikke har satt elektriske maskiner som et krav i anbudskonkurransen, ser man ikke bort ifra at det vil skje også her før eller siden. Det blir vektet poengmessig i anbudskonkurransen, ifølge Porsgrunn Dagblad.

Robot til hjelp ved anskaffelser

En robot som trekker ut og lister krav på sekundet. En avansert algoritme hjelper til med å regne ut det beste valget. Slik fungerer et nytt digitalt program som skal effektivere anskaffelser, melder upphandling24.se. Roboten skanner kravdokumentene, og innkjøperen kan siden enkelt bearbeide materialet.

Brudd på dansk advokat-tradisjon

Advokatfirmaer får sjelden mulighet til å konkurrere om en statlig millionkontrakt i Danmark. Udenrigsministeriet har sendt imidlertid nå lagt ut advokatoppgaver for omkring 20 mill på anbud og bryter dermed tendensen til statlige oppgaver i utpreget grad går direkte til Kammeradvokaten.

Innovasjonspartnerskap for klima-løsninger

Fire nye forsknings- og innovasjonspartnerskap i Danmark skal bane vei for løsninger på store klimautfordringer. Innovationsfonden er klar til at investere 700 mill i partnerskapene, hvor den offentlige sektor skal spille en vesentlig rolle.

Dominerende omsorgs-leverandør

Forrige år handlet 880 foretak for 7,2 mrd med det offentlige i Sverige når det gjaldt lokale omsorgstjenester. Det desidert største foretaket var franske Sodexo med drøyt en femtedel av markedet. Det viser en kartlegging fra Public Insight. Kommunene var den største kunden med drøyt halvparten av de 7,2 milliardene, skriver upphandling24.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.