Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 4.oktober- Jeg vil at Kommune- Norge skal være bevisst sin betydningsfulle rolle som innkjøper, og hele tiden sørge for å styrke egen kompetanse på dette området. Videre er det vesentlig at krav og tildelingskriterier som stilles i kontraktene, blir fulgt opp i gjennomføringsfasen. Krav som ikke følges opp, bidrar kun til å undergrave seriøsitetsarbeidet i bransjen, skriver Julie Brodtkorb, adm.dir. i Maskinentreprenørenes Forbund (Foto: Runar Daler).

Skriv ut artikkelen

Høstens to store konferanser nærmer seg – Anskaffelseskonferansen og Kofa-konferansen, og høstens første Anbud365-seminar ble også fulltegnet på null komma niks. KS-kursene i offentlige anskaffelser tar opp i seg Difis nye sertifiseringsordning, svanemerket drivstoff er på markedet, og appellen fra Standard Norge er at bruk av standarder kan redusere konfliktnivået. I Sverige utredes hvordan bl.a. IT-anskaffelser skal bli sikrere og mer kostnadseffektive. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-seminar 22. oktober

Høyesterett har nettopp avsagt dom i Fosenlinje-saken, som i høy grad dreier seg om vilkår for erstatning. Dette får du høre mer om på Anbud365-seminarer 22. oktober – «Erstatning – hva sa Høyesterett». Det ble imidlertid raskt fullbooket, men det er mulig å stille seg på venteliste. Og seminaret streames, så fortvil ikke.

Høstens to store konferanser

Difi arrangerer 28. oktober Anskaffelseskonferansen 2019 i Oslo, der påmeldingen fortsatt er åpen i skrivende stund. Fristen for forslag til kandidater til Anskaffelsesprisen, som skal deles ut på konferansen, er imidlertid løpt ut. Til Kofa-konferansen i Bergen 7. november er påmeldingsfristen 10. oktober.

KS-kurs etter ny sertifiseringsordning

KS Advokatenes melder at deres sertifiseringskurs blir tilpasset fagplanen til den nye sertifiseringsordningen til Difi. Denne ordningen skal dokumentere at innkjøpere i offentlig sektor har kompetanse på anskaffelsesfaglige vurderinger og bruk av anskaffelsesregelverket.

Kompetanse avgjørende for gode innkjøp

Selv om mange kommuner gjør en god jobb, opplever vi at innkjøpskompetansen enkelte steder er varierende. Gode innkjøp gir gode sluttresultat, og kompetanse er da en avgjørende faktor, skriver Julie Brodtkorb, adm.dir. i Maskinentreprenørenes Forbund. Hun vil at kommunene hele tiden skal sørge for å styrke egen kompetanse på området.

Kan redusere konfliktnivået

Økt bruk av standarder gir forutsigbarhet for alle parter og kan redusere konfliktnivået i alle anskaffelsesprosesser, også offentlige, skriver Jacob Mehus, adm dir i Standard Norge. Standarder gjør det enklere både å beskrive krav, inngå kontrakter og følge opp avtaler.

Svanemerket drivstoff – enklere for innkjøpere

Norge har fått et svanemerket drivstoff: Biogass laget av lokale, fornybare råvarer og med en reduksjon av klimagassutslipp på 91% sammenlignet med konvensjonelt drivstoff. Hverdagen blir med dette enklere for innkjøpere som ønsker å stille offensive miljøkrav på et komplekst og politisk betent område, ifølge Miljømerking Norge.

Reservert bilvask-kontrakt

Oslo kommune har inngått reservert kontrakt med OPT og Rehabil. Den sikrer skinnende ren bil til en fornuftig pris, heter det. Kommunen har stilt sosiale kontraktsvilkår, krav om bruk av fast ansatte og begrensninger i antall ledd underleverandører- og fast avtale om rapportering og full anledning til kontroll fra kommunalt A-krimteam.

Innkjøpssjef-indeks ned

Innkjøpssjef-indeksen DNB PMI for september falt med 3,5 poeng til 50,4. Indeksen for september ble trukket ned av delindeksene for ordre og produksjon, mens sysselsettingsindeksen isolert sett bidro til å trekke opp DNB PMI i september.

Anbudskonkurranse om avis-levering

Samferdselsdepartementet inviterer til anbudskonkurranse om avtaler om avisdistribusjon på lørdager og ukedager i distriktene, der avisbransjens egne bud ikke finner det lønnsomt å gå med aviser. Frist for forespørsel om å delta i konkurransen, er 8. november.

Ingen internasjonal innkjøpspris til Oslo i år

Det ble ingen suksess denne gang for Oslo kommune i konkurransen om de internasjonale Procura+-prisene. Kommunen var nominert, men nådde ikke opp. Ghent i Belgia vant prisen for årets bærekraftsanskaffelse, Zurich, Sveits, -årets offentlige anskaffelse og danske Frederiksberg årets innovative anskaffelse.

Samordning – også av IT-anskaffelser

En statlig utredning skal se nærmere på myndighetenes IT-drift. Målet er at den skal bli både sikrere og mer kostnadseffektiv gjennom en mer samordning enn i dag. Også anskaffelse av IT-tjenester er omfattet av utredningsoppdraget, melder inkopsradet.no.

Over 17 000 finske kunngjøringer

Totalt ble det publisert 17 022 kunngjøringer om offentlige anskaffelser i Finland i 2018 – de fleste tjenesteanskaffelser. Av disse var drøyt 10 000 fra kommune-Finland. Den samlede verdien på alle anskaffelsene er anslått til litt under 140 mrd i norske kroner, fremgår det av anskaffelsesstatistikken på HILMA – Finlands Doffin.

Oppfordrer til flere miljømerkede produkter

Københavns Kommune vil ha flere miljømerkede produkter på markedet. Derfor sender Københavns Kommune sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb en oppfordring til alle offentlige innkjøpere. Der blir de bedt om å tilkjennegi – uforpliktende – interesse for mer miljømerkede arbeidsklær og kontorartikler, ifølge udbudsmedia.dk

Nye regler for digitale kunngjøringer

EU-kommisjonen har vedtatt nye regler for e-formularer som gjelder digitale kunngjøringer. Hensikten er å klargjøre og gi mer tilgjengelig informasjon om offentlige anskaffelser og kontrakter. Dette skal gjøre det lettere for leverandører på jakt etter oppdrag og for borgere flest å følge med i hvordan det offentlige bruker pengene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.