Satser på offentlig innkjøpsmakt; bruken av resirkulert plast skal opp med 2000 tonn

Anbud365: Satser på offentlig innkjøpsmakt bruken av resirkulert plast skal opp med 2000 tonn- Vi skal jobbe direkte med leverandørene og plastindustrien for å få innspill til relevante krav til bruk av resirkulert plast, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Skriv ut artikkelen

Grønt Punkt Norge har tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt for å få flere offentlige innkjøpere til å kjøpe inn produkter av resirkulert plast. Målet er å få økt bruken av resirkulert plast med 2.000 tonn gjennom inntil 10 konkrete anskaffelser i 2021. Det skal utvikles et faglig kunnskapsgrunnlag for innkjøpere av plastprodukter på produktområder hvor det er lite bruk av resirkulert plast i dag, men hvor potensialet er stort.

Det er Samfunnsbedriftene, Avfall Norge, Stiftelsen Miljømerking (Svanemerket) og Stiftelsen Miljøfyrtårn som sammen med Grønt Punkt Norge skal jobbe for å nå det ambisiøse målet, fremgår det av en pressemelding. Målgruppene er flere og større offentlige aktører innen for eksempel bygg- og anlegg, vei og transport, og meningen er å få disse til å sette krav om bruk av resirkulert plast i sine anskaffelser.

De skal også jobbe direkte med leverandørene og plastindustrien for å få innspill til relevante krav til bruk av resirkulert plast. Det kan blant annet være leverandører av membraner og plastkomponenter i resirkulert plast til vei- og tunnelprosjekter, bruk av gjenvunnede fôrslanger fra oppdrettsnæringen til fiberrør og bruk av resirkulert plast i trafikkmøbler og byggevarer, heter det.

Kartlegger produktgrupper

Samarbeidspartnerne er allerede i gang med forarbeidet. Miljørådgivere fra konsulentselskapet Mepex er engasjert til å gjennomføre en kartlegging av produktgrupper hvor det kan være aktuelt å sette krav om bruk av resirkulert plast. Målet er å skaffe god oversikt over hvilke produkter det er aktuelt å stille krav om bruk av resirkulert plast til, og hvilke offentlige aktører som kan etterspørre disse produktene

Stiftelsen Miljømerking – en av samarbeidspartnerne – har i sitt arbeid kommet langt med nettopp å sette krav til bruk av resirkulerte og resirkulerbare råvarer og komponenter i anskaffelsesprosesser. Dette arbeidet danner grunnlag for jobben som skal gjøres i forprosjektet. Forprosjektet skal også oppsummere foreløpige erfaringer med offentlige anskaffelser der det er satt krav til bruk av resirkulert plast.

Varierende krav til resirkulert plast

Når det gjelder krav om andel resirkulert plast, vil nok det variere mellom ulike produkter. Målet er øke andelen fra 0-20 % resirkulert plast til 20-60 % for de samme produktene i løpet av de nærmeste tre årene.

I tillegg til en solid egeninnsats, har samarbeidspartnerne på vegne av Plastretur søkt støtte til gjennomføring av hovedprosjektet via Handelens Miljøfond. Målet for hovedprosjektet er å gjennomføre inntil 10 offentlige anskaffelser, og utvikle et faglig kunnskapsgrunnlag for innkjøpere av plastprodukter på produktområder hvor det er lite bruk av resirkulert plast i dag, men hvor potensialet er stort. Prosjektet er planlagt gjennomført i 2021.

Bli den første til å kommentere på "Satser på offentlig innkjøpsmakt; bruken av resirkulert plast skal opp med 2000 tonn"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.